Sari direct la conținut

[P] Avantajele si dezavantajele gratarelor electrice

SmileMedia

Atunci cand vine vorba de fripturi, un gratar este cea mai buna metoda de preparare. Dar gratarele sunt de mai multe feluri, in functie de „combustibilul” utilizat: pe gaz, pe carbuni sau pe curent electric. Pentru ca vine toamna, iar vremea ar putea sa nu mai fie chiar cel mai bun aliat atunci cand vine vorba de facut gratare, poate ar trebui sa iei in calcul un gratar electric, cel mai potrivit pentru a face fripturi in orice anotimp si pe orice tip de vreme, chiar si la interior.

Totusi, inainte de a achizitiona un gratar electric, ar trebui sa afli care sunt avantajele si dezavantajele acestor tipuri de gratare.

1. Dimensiunile:

Unul din marile avantaje ale unui gratar electric este dimensiunea compacta a acestuia, una potrivita perfect pentru spatiile mici. Totusi, daca ai o familie numeroasa sau un grup mare de prieteni, trebuie sa tii cont ca ai nevoie de mai mult de un gratar electric pentru a pregati mancarea pentru toti.

2. Fumul:

Orice friptura gatita genereaza fum, dar in cazul unui gratar electric, fata de unul pe carbuni, de exemplu, cantitatea de fum este mult mai mica. De aceea, gratarul electric bifeaza inca un punct bonus atunci cand este folosit la interior. Gratarele pe carbuni sau pe gaz trebuie folosite exclusiv in aer liber.

3. Curatarea gratarului:

Dat fiind ca gratarul electric functioneaza pe baza de curent electric, are componente care nu pot fi expuse la apa. Asa ca trebuie sa ai grija ca niciodata sa nu-l speli cat timp este conectat la priza. Atentie maxima atunci cand speli piesele gratarului si nu lasa niciodata resturi de apa pe acestea. In schimb, toate piesele unui gratar pe gaz sau pe carbuni pot fi curatate cu apa, fara nici cea mai mica emotie.

4. Gustul fripturii:

Unul dintre dezavantajele mari ale gratarului electric fata de cele pe carbuni sau gaz este gustul produsului finit: friptura. Dispozitivele pe curent nu ofera acelasi gust si aceeasi savoare carnii, precum celelalte tipuri de gratare.

5. Transportul:

Inca un avantaj cert al gratarelor electrice, tot datorita dimensiunilor compacte, este transportul dintr-o parte in alta. Cele pe gaz sau pe carbuni, desi dotate cu roti, sunt voluminoase, masive, iar transportul acestora nu este chiar floare la ureche si nici nu e la indemana oricui.

6. Temperatura de gatire:

Gratarele electrice au un sistem de reglare a temperaturii, pe nivele: joasa, medie, ridicata. Aceste gratare genereaza caldura intensa, dar ulterior bobinele acestora se sting, odata ajunse la temperatura setata. Din aceasta cauza, daca gatesti un tip de carne care are nevoie de temperatura ridicata un timp mai indelungat, nu este foarte convenabil. Gratarele pe gaz sau pe carbuni pot fi controlate mult mai usor atunci cand vine vorba de temperatura optima de gatire si de durata.

7. Pretul:

Un alt beneficiu al gratarelor electrice este ca acestea pot fi gasite la preturi destul de prietenoase pentru orice buzunar. In schimb, investitia pentru un gratar pe carbuni sau pe gaz este ceva mai ridicata.

Asadar, analizeaza bine informatiile, avantajele si dezavantajele tipurilor de gratare si alege in cunostinta de cauza. E adevarat, dat fiind pretul care poate fi destul de scazut al unui gratar electric, precum si dimensiunile sale reduse, care nu iti ocupa mult spatiu de depozitare, cel mai convenabil ar fi sa detii atat un gratar electric, cat si unul pe carbuni sau pe gaz, pe care sa le folosesti doar in aer liber. Astfel, beneficiezi doar de avantajele gratarelor, in functie de momentul ales pentru o masa cu prietenii sau familia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro