[P] Casa de Ajutor Reciproc FAUR – Încredere, tradiție și soluții financiare avantajoase
Au fost vremuri când împrumuturile obișnuiau să fie mai mult decât chestiuni exclusiv financiare menite să rezolve situațiile de moment. Reprezentau comunitate, apartenență, încredere și spirit de întrajutorare. Valori care se păstrează și azi în cadrul Caselor de Ajutor Reciproc, care funcționează și în prezent, după standarde și reglementări moderne, orientate spre bunăstarea membrilor asociați.
Stilul de viață actual, alert și provocator, vine cu nevoi financiare diverse. Ca răspuns, și piața financiar-bancară oferă tot felul de soluții de creditare menite să le întâmpine. Opțiunile sunt mult mai la îndemână decât erau cândva, dar nu neapărat mai avantajoase și ușor de accesat. În mod sigur, mulți dintre noi ne-am confruntat cu solicitări și criterii greu de întrunit, cu birocrație, timp de așteptare și nu în ultimul rând dobânzi nu tocmai prietenoase, în relația cu instituțiile finaciare bancare sau non-bancare.
Realitatea este că orice proces de creditare are un cost, mai mare sau mai mic, aparent invers proporțional cu efortul depus pentru a îl obține. Dar dacă creditele bancare nu sunt singura opțiune? Dacă dobânzile ridicate practicate de unele Instituții Financiare Nebancare au alternativă? Una poate mai puțin populară acum, dar consolidată și demonstrată în timp. Lifestyle-ul modern ne oferă multe posibilități, informațiile și ofertele ne iau cu asalt, și ne-am îndepărtat de metode și soluții la care se recurgea cu ușurință și încredere în trecut. Printre ele se numără și Casele de Ajutor Reciproc, denumite generic C.A.R., pe care unii dintre noi le știu de zeci de ani, bă chiar au apelat în trecut, în vremuri când piața nu oferea atâtea variante de economisire și împrumut, uneori derutant de analizat și clasificat.
Ce înseamnă C.A.R?
Casele de Ajutor Reciproc sunt asociații independente, non-profit, care oferă servicii financiare membrilor săi, fără a fi patronate, ci doar administrate în conformitate cu legile care le reglementează (Legea 122/1996 si O.G. 26/2000) și regulile interne proprii, în interesul membrilor, având ca obiectiv întâmpinarea nevoilor acestora. Activitatea Caselor de Ajutor Reciproc se bazează pe acordarea de împrumuturi cu dobândă către membrii acestora, dobândă care se reîntoarce la fondul social al membrilor după deducerea cheltuielilor statutare. Serviciile financiare oferite de C.A.R. reprezintă o soluție sigură și transparentă de împrumut și o variantă avantajoasă de economisire.
În România, C.A.R.-urile au o tradiție de peste șapte decenii, reunind câteva milioane de membri în peste 2.000 de unități. Au fost create inițial de către salariați, cu scopul de a se ajuta reciproc în diverse situații ce necesitau resurse financiare suplimentare, în 1949 trecând, prin decret, în subordinea sindicatelor. După 1990, cele mai multe s-au reorganizat teritorial și național, având evoluții asemănătoare cu perioada de tranziție prin care a trecut societatea română.
Așa a luat naștere și Casa de Ajutor Reciproc FAUR
Cunoscut la început ca C.A.R. 23 August, după numele Uzinelor 23 August, organizația a fost înființată în 1949 și se adresa exclusiv salariaților întreprinderii. Lucru acesta s-a schimbat în timp și în perioada 1998-1999 organizația și-a extins serviciile și către salariații altor societăți și instituții, însă drumul până în acel moment nu a fost unul lin, perioada de tranziție a anilor ’90 punându-și amprenta și asupra C.A.R. Faur. Valoarea activelor și numărul membrilor a cunoscut un declin considerabil în intervalul 1990-1997. Anul de cotitură, cel care a adus schimbarea și a reprezentat debutul ascensiunii organizației, este anul 1997, când, pornind de la un număr de doar 3.800 membrii și active de aproximativ 158.000 $, C.A.R. Faur și-a reevaluat poziția și direcția și a aderat la programul Consiliului Mondial al Uniunilor de Credit (WOCCU) – organism internațional specializat în restructurarea sistemelor cooperatiste de creditare, care a furnizat mijloacele și instrumentele necesare redresării activității C.A.R.-ului.
Experiența, repoziționarea și reinventarea au făcut ca C.A.R. Faur să își continue și dezvolte activitatea, în timp ce alte Case de Ajutor Reciproc au dispărut. De-a lungul timpului, parcursul organizației a fost unul ascendent, managementul ei fiind mereu în pas cu cerințele pieței, adaptând valorile organizaționale și tradiția după care se ghidează, la standarde moderne, oferind soluții avantajoase și competitive pentru membrii săi.
Schimbările au implicat timp și viziune, dar sistematic și consecvent, acestea au dus la cifre ce vorbesc despre perseverență, performanță și stabilitate. Această evoluție a făcut ca, în 2019, C.A.R. Faur să se extindă cu un nou punct de lucru, ajungând la 5 sedii deschise în București, să atragă fonduri sociale de aproximativ 92 milioane lei, iar valoarea împrumuturilor acordate membrilor să depășească 87 milioane lei. În prezent, fondurile depuse de membrii au depășit pragul de 106 milioane de lei și numărul acestora ajunge la 15.300, în timp ce împrumuturile acordate sunt în continuă creștere, trecând de valoarea de 92 milioane lei.Continua analiză și adaptare la schimbările financiare, economice și sociale, fac ca ascendența C.A.R. Faur să fie una constantă, iar preocuparea pentru necesitățile și interesele membrilor a fost și rămâne una din prioritățile managementului. Astfel, plafonul sumei ce poate fi împrumutată de membrii a fost ridicat până la 100.000 lei și a fost implementat un tip nou de împrumut, ce implică un fond social minim de 1.000 lei, indiferent de valoare solicitată a împrumutului.
C.A.R. Faur încurajează educatia financiara a membrilor si programul de economisire prin consiliere și informare, dar și prin dobânzi avantajoase acordate la fondul social, cuprinse între 3,5%-3,8% pe an. Casa de Ajutor Reciproc FAUR este, deci, o soluție de economisire și împrumut cu tradiție adusă în prezent, adaptată standardelor și cerințelor pieței și vieții moderne, la care oricare dintre noi poate adera cu ușurință și încredere.
Mai multe detalii despre mecanismul și condițiile de afiliere și împrumut găsiți pe carfaur.ro