Sari direct la conținut

[P] EURO 2024: România la Campionatul European și cifrele turneului final

[P] EURO 2024: România la Campionatul European și cifrele turneului final
EURO 2024 Foto: Betano

Revenită la un Campionat European după opt ani echipa națională de fotbal a României a debutat în competiția din Germania cu un succes entuziasmant, 3-0 cu Ucraina. Un rezultat în urma căruia suporterii visează cu ochii deschiși la un nou parcurs care să rămână de referință pentru istoria fotbalului românesc și care, în egală măsură, a stabilit mai multe borne importante în dreptul naționalei.

Sponsor oficial al EURO 2024, Betano onorează cum se cuvine marea întrecere a fotbalului european cu MegaCote la toate meciurile turneului final indiferent de faza competiției. Vorbim aici de toate cele 51 de meciuri din competiție, partide care vor beneficia de cote mai mari cu până la 15%!

O nouă Generație, de suflet!

Dincolo de scorul înregistrat pe tabela de marcaj la finalul meciului de la Munchen, tricolorii au arătat o determinare și o ambiție pe care n-am mai văzut-o din perioada Generației de Aur.

De altfel, în urma succesului răsunător cu Ucraina tricolorii s-au ales și cu un nou renume, fiind denumiți pe bună dreptate ”Generația de suflet”, pentru că înainte de toate la primul meci de la EURO 2024 au arătat că fotbalul se joacă în special cu spiritul, în jurul căruia se adaugă celelalte atribute pentru marea performanță: ambiție, determinare, dăruire și sacrificiu.

Calificată la turneul final de pe primul loc într-o grupă cu Elveția pe post de sperietoare, naționala României a început Campionatul European cu o singură victorie obținută în istorie.

Cinci prezențe la EURO, o victorie până la partida cu Ucraina

De cinci ori participase România la EURO în istorie, între 1984 și 2016, obținând o singură victorie: 3-2 cu Anglia, la Charleroi, în 2000. Un meci în urma căruia obțineam calificarea în sferturile de finală.

Așadar, în urma celor cinci participări de până acum bilanțul României la Campionatul European era unul mai degrabă modest. O victorie, cinci remize și nu mai puțin de zece înfrângeri în contul tricolorilor. La toate acestea se adăuga un golaveraj negativ de 10-21.

Prin victoria cu Ucraina nu doar că am egalat numărul succeselor la cinci participări anterioare, dar am și marcat într-un meci o treime din golurile reușite în 16 partide până acum la Campionatul European.

În plus, deloc de neglijat, România a obținut la Munchen cel mai categoric succes din istorie la un turneu final major, de Cupă Mondială sau Campionat European.

Premieră la EURO

Niciodată până acum tricolorii n-au învins vreo echipă la mai mult de două goluri diferență la turneele finale, până la victoria cu Ucraina cel mai categoric succes fiind 3-1 cu Peru în 1930 și 2-0 în 1990, ambele la Cupa Mondială.

Singurele meciuri în care naționala României a mai marcat trei goluri la un turneu final major au fost contra statului Peru (3-1 în 1930), Cubei (3-3 în 1938), Columbiei (3-1 în 1994), Argentinei (3-2 în 1994) și Angliei (3-2 în 2000).

Mai mult decât atât, începutul de EURO 2024 pentru România a mai însemnat o premieră. Niciodată până la meciul cu Ucraina de la Munchen naționala tricoloră nu câștigase primul meci la vreun Campionat European.

Din cele cinci meciuri disputate la EURO în prima etapă a grupelor tricolorii aveau trei remize și două înfrângeri la limită:

14 iunie 1984, România – Spania 1-1 (1-1)
10 iunie 1996, România – Franța 0-1 (0-1)
12 iunie 2000, România – Germania 1-1 (1-1)
9 iunie 2008, România – Franța 0-0
10 iunie 2016, România – Franța 1-2 (0-0)

EURO 2024 se dispută pe zece stadioane din zece orașe diferite de pe întreg cuprinsul Germaniei. Finala va avea loc pe Olympiastadion din Berlin, cea mai mare arenă de la turneul final.

De-a lungul întregului Campionat European se vor disputa 51 de meciuri, care înseamnă 22 de zile cu partide la cel mai înalt nivel.

Cele 24 de echipe vor împărți la final un fond de premiere care se ridică la 331 de milioane de euro. Fiecare echipă a primit un bonus de participare de 10 milioane de euro, iar pentru fiecare victorie în grupe se acordă un milion de euro. Câștigătoarea EURO 2024 va primi un bonus de 8 milioane de euro, în timp ce finalista se va alege cu 5 milioane de euro.

Betano este primul partener de betting din istoria Campionatului European de Fotbal, cea mai importantă competiție UEFA pentru echipele naționale

Kaizen Gaming, una dintre cele mai mari companii GameTech din lume, a anunțat la finalul anului 2023 că brandul său Betano este Sponsor Oficial Global la UEFA EURO 2024™.

Betano, una dintre cele mai importante platforme de pariuri sportive și jocuri de noroc din lume, va servi drept Partener Exclusiv de Pariuri al Campionatului European, găzduit de Germania în zece orașe, între 14 iunie și 14 iulie 2024.

Aceasta este prima dată când UEFA colaborează cu o companie de pariuri pentru Campionatul European, aducând unul dintre cele mai prestigioase evenimente sportive din întreaga lume unui public mai larg, pasionat de pariuri. Fanii vor avea ocazia să trăiască turneul la un alt nivel, plasând pariurile înainte sau în timpul meciurilor de la Euro prin intermediul uneia dintre cele mai performante platforme de pariuri sportive din lume.