Sari direct la conținut

Pacientă cu o tumoră gigant, salvată în urma unei intervenții chirurgicale complexe, la Spitalul Memorial Băneasa

Pacientă cu o tumoră gigant, salvată în urma unei intervenții chirurgicale complexe, la Spitalul Memorial Băneasa
Dr. Mihai Eftimie, medic primar chirurgie generală

O echipă multidisciplinară de la Spitalul Memorial Băneasa a realizat o intervenție chirurgicală de urgență pentru a salva viața unei paciente de 75 de ani, care s-a confruntat cu o recidivă tumorală masivă. Cazul, unul extrem de complex și riscant, a demonstrat angajamentul și curajul medicilor de a aborda situații considerate inoperabile de alți specialiști.

Ioana S, din Constanța, o pacientă de 75 de ani, cunoscută cu obezitate și afecțiuni cardiace, a fost diagnosticată și operată în 2023 de liposarcom retroperitoneal, o tumoră malignă rară, ce reprezintă sub 1% dintre cancerele diagnosticate în România.

La aproximativ un an de la intervenția inițială, Ioana se prezintă de urgență la Spitalul Memorial Băneasa, cu abdomen voluminos, având o stare generală sever degradată, fără a se putea hrăni sau mișca. Tomografia computerizată (CT) efectuată imediat a dezvăluit o formațiune tumorală intra-abdominală de dimensiuni impresionante (30 x 40 cm), care comprima organele interne și îi punea în pericol viața.

O intervenție complexă, realizată de urgență

După ce a consultat mai mulți specialiști și a primit refuzuri din cauza riscurilor mari, pacienta a găsit la Spitalul Memorial Băneasa o echipă dispusă să intervină. Diagnosticul de recidivă tumorală voluminoasă a impus o intervenție chirurgicală de urgență.

Decizia de a opera a fost luată având în vedere starea critică a pacientei. Am știut că riscurile sunt enorme, dar și că era singura șansă de supraviețuire pentru ea,” a declarat Dr. Mihai Eftimie, medic primar chirurgie generală.

Intervenția, care a durat mai multe ore, a presupus excizia completă a tumorii, ce cântărea nu mai puțin de 7 kg. Pacienta a fost pregătită intensiv în secția de Anestezie și Terapie Intensivă cu 24 de ore înainte de operație, ceea ce a fost esențial pentru gestionarea riscurilor semnificative, precum hemoragiile masive și necesitatea unor rezecții multiple de organe.

Echipa medicală a fost compusă din:

Dr. Mihai Eftimie, medic primar chirurgie generală

Dr. Bogdan Trandafir, medic specialist chirurgie generală

Dr. Ruxandra Fota, medic primar anestezie și terapie intensivă, coordonatorul secției de ATI

Recuperare rapidă și întoarcerea la o viață normală

După o săptămână de internare și monitorizare atentă, pacienta a avut o evoluție favorabilă. În prezent, aceasta se află acasă, ducând o viață normală, dar urmează tratament oncologic pentru a preveni orice posibilă recidivă.

Nu există cazuri imposibile, ci doar provocări care necesită soluții personalizate și o echipă pregătită să depășească limitele,” a adăugat Dr. Bogdan Trandafir, medic specialist chirurgie, manager medical operațional Spitalul Memorial Băneasa.

Cazul Ioanei S. reprezintă o dovadă că și cele mai dificile situații pot fi abordate cu succes dacă echipa medicală are nu numai expertiza necesară, ci și curajul și dorința de a lupta pentru fiecare pacient.

Pacienta și familia ei și-au exprimat recunoștința față de echipa Spitalului Memorial Băneasa, care a oferit o șansă la viață și o perspectivă de recuperare optima, pe termen lung.

Articol susținut de Spitalul Memorial

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback