Paradox: Firmele care au primit bani de la stat prin programul Start-Up Nation au avut rezultate mai slabe / Recomandările Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței a analizat rezultatele edițiilor din 2017 și 2018 ale programului Start-Up Nation și a ajuns la concluzia că unele aspecte ar trebui regândite pentru eficientizarea banilor alocați. De exemplu, unii beneficiari ai programului au avut rezultate mai slabe decât competitorii lor care nu au primit bani de la stat.
În cadrul programului de susținere a IMM-urilor „Start-up Nation – România” s-au acordat 15.242 de ajutoare de minimis în valoare totală de 2,89 miliarde lei. Cu toate acestea, unele aspecte ar trebui regândite pentru a eficientiza cheltuirea banilor alocați, este concluzia analizei privind impactul acestei scheme de ajutor, realizată de Consiliul Concurenței.
„Evaluarea rezultatelor programului, derulat în 2017 și 2018, este necesară pentru a vedea în ce măsură acordarea de ajutoare și-a atins obiectivele urmărite, astfel încât, pe viitor, să poată fi ajustate diferite elemente precum valoarea ajutorului, condițiile impuse și indicatorii de rezultate urmăriți. În acest fel se va obține o eficientizare a acordării ajutoarelor și o mai bună cheltuire a banului public”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Schema de ajutor de minimis evaluată face parte din programul „Start‑up Nation” (SUN) și are drept obiective principale încurajarea înființării întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, crearea de locuri de muncă, integrarea pe piața muncii a persoanelor defavorizate, a șomerilor și a absolvenților, precum și stimularea investițiilor în tehnologii inovatoare.
Consiliul Concurenței recomandă stabilirea unor obiective clar și cuantificabile pentru programul Start-Up Nation.
Pornind de la aceste obiective, Consiliul Concurenței a analizat impactul ajutoarelor acordate IMM-urilor participante la cele două apeluri de proiecte din cadrul schemei, desfășurate în 2017 și 2018, formulând o serie de recomandări pentru optimizarea viitoarelor scheme de ajutor din cadrul programului SUN.
În primul rând, Consiliul Concurenței subliniază importanța definirii clare și cuantificabile a obiectivelor măsurilor de sprijin. Spre exemplu, obiectivul „îmbunătățirea performanțelor economice ale IMM-urilor” este considerat prea general, ceea ce îngreunează măsurarea eficienței sale.
Analiza a arătat că schema de ajutor de minimis a avut un efect pozitiv asupra menținerii firmelor pe piață și a reducerii riscului de faliment, însă în privința cifrei de afaceri, beneficiarii au înregistrat rezultate mai slabe comparativ cu concurenții care nu au primit sprijin.
De asemenea, Consiliul recomandă selecția atentă a sectoarelor economice eligibile pentru sprijin, în vederea consolidării domeniilor competitive cu potențial ridicat de creare a valorii adăugate.
Această sugestie vine în urma constatării că, în apelurile din 2017 și 2018, firmele din sectoare precum construcții, transport, IT, electricitate, industrie prelucrătoare, agricultură și comerț au avut rezultate mai slabe decât competitorii lor neeligibili pentru finanțare.
Acest fapt sugerează că, fără o revizuire a condițiilor de acordare, sprijinul acordat acestor domenii nu este eficient.
Programul Start-Up Nation nu a mai continuat din lipsa banilor
În total, în cadrul schemei de ajutor de minimis, 15.242 de IMM-uri au beneficiat de sprijin financiar (7.150 în 2017 și 8.092 în 2018), generând 14.395 de noi locuri de muncă.
Costul sprijinului per loc de muncă nou creat a fost de 302.648 lei în 2017 și 156.855 lei în 2018.
În perioada 2020-2022, firmele care au beneficiat de ajutor de stat au avut, în medie, de două ori mai mulți angajați decât cele care nu au primit sprijin, iar în 2021 acest raport a fost de patru ori mai mare.
Schema, cu un buget total de 7,71 miliarde lei, a fost valabilă până la 31 decembrie 2020, iar plățile s-au efectuat până la sfârșitul anului 2021.
Deși finanțările au fost acordate doar în 2017 și 2018, interesul a fost ridicat, fiind depuse 49.839 de cereri (18.188 în 2017 și 31.651 în 2018), dintre care 15.242 au fost aprobate, totalizând 2,89 miliarde lei în ajutoare, din care 420 milioane lei au provenit din fonduri europene.
Datorită cererii ridicate, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a decis continuarea programului SUN în 2022, cu un buget maxim de 11 miliarde de lei din fonduri publice. Cu toate acestea, acordarea noilor ajutoare este momentan suspendată din lipsă de finanțare.
În 2023 a fost aprobat cadrul general pentru ediția 2024 a programului SUN, iar Consiliul Concurenței recomandă fie comasarea edițiilor 2022 și 2024, fie încetarea finanțărilor în baza schemei din 2022, pentru a evita suprapunerea acestora.
Conform reglementărilor europene actuale, valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei firme nu poate depăși 300.000 de euro pe parcursul a trei exerciții financiare. Până în 2023, acest plafon era de 200.000 de euro, iar pentru transportul rutier de mărfuri limita era de 100.000 de euro.