Sari direct la conținut

Patru instituții financiare japoneze vor aranja ca România să emită obligațiuni Samurai verzi

HotNews.ro
Yeni japonezi, Foto: Janusz Piekowski / Alamy / Profimedia Images
Yeni japonezi, Foto: Janusz Piekowski / Alamy / Profimedia Images

România a mandatat patru instituții financiare japoneze – Daiwa, Mizuho, Nomura și SMBC Nikko – drept aranjori principali și a depus documentație pentru potențiale emisiuni pe 3, 5, 7, 10, 15 și 20 de ani de obligațiuni Samurai verzi, scrie Profit.ro care citează Bloomberg.

Tranzacția este așteptată să fie lansată în viitorul apropiat, în funcție de condițiile pieței. România s-a mai împrumutat în trecut prin obligațiuni Samurai, dar în anii ‘90.

Obligațiunile Samurai sunt denumite titlurile destinate pieței din Japonia. În ultimii ani s-a tot vorbit despre emisiunile de acest gen, dar momentan nu s-a întâmplat acest lucru.

Secretarul de Stat Alin Marius Andrieș spunea în iunie că a fost finalizat cadrul de emisiune.

„În momentul acesta suntem în contact cu sindicatul de intermediere și cu partenerii noștri pentru a identifica momentul oportun, din perspectiva momentului de piață. Obiectivul nostru este să realizăm emisiunea anul acesta. Momentul când o vom realiza ține de momentul de piață”, a spus el.

De asemenea, a reamintit că emisiunile pe piețele externe de anul acesta nu au fost anunțate cu mult timp înainte, ținând cont de context.

Contextul este foarte important pentru că prima ediție a obligațiunilor Samurai trebuie să fie de succes.

„Noi vrem diversificare, să intrăm pe o nouă piață. Este o diversificare atât din perspectiva monedei cât și de atragere a noilor investitori”, a precizat Andrieș.

Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat anunțat inițial pentru anul 2024 în sumă anunțată de 181 miliarde lei este îndeplinit în proporție de cca. 91%, conform unui document al Ministerului de Finanțe.

Datoria publică se ridica la 51,4% din PIB, în iunie 2024, fiind de 860,1 miliarde lei.

INTERVIURILE HotNews.ro