Patru modificări fiscale legiferate joi de Guvern care intră în vigoare într-o săptămână
În Monitorul oficial de joi a fost publicată OUG nr. 31/2019, care reglementează mai multe proceduri distincte de foarte mare interes public, astfel: modifică termenul de plată pentru impozitele generate de venituri extrasalariale realizate în perioada 2014 – 2017, anulează contribuția la asigurările de sănătate pentru venituri extrasalariale realizate de persoane fizice din perioada 01 iulie 2015 –31 decembrie 2017și aplică o cotă de TVA de 5% pentru mai multe sortimente de alimente începând cu data de 01 iunie 2019. De asemenea, pentru restituirea taxei de primă înmatriculare, se fac transferuri de fonduri bugetare.
De asemenea, pentru restituirea taxei de primă înmatriculare, se fac transferuri de fonduri bugetare.
Să dezvoltăm analiza ținând cont de aceste noi reglementări legale.
- Prelungirea termenului de plată pentru impozite și contribuții aferente veniturilor extrasalariale realizate de persoane fizice în perioada 2014 – 2017
Pentru impozitele aferente veniturilor extrasalariale și, după caz pentru contribuția de asigurări de sănătate sau contribuția la asigurările sociale pensii, aferente perioadei 2014 – 2017, se prelungește termenul de plată cu 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe (19 septembrie 2019). Anterior, acest termen era data de 30 iunie 2019. Această prelungire de termen este valabilă pentru deciziile de impunere emise și comunicate de organul fiscal între 15 martie 2019 și data de intrare în vigoare a prezentei ordonanțe (23 mai 2019).
Foarte important: dacă sumele amintite anterior sunt achitate în 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței, respectiv până în data de 21 iulie 2019, se acordă o bonificație de 10%.
Ce se întâmplă cu deciziile de impunere pentru contribuția la sănătate emise după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe?
Pentru eventualele decizii privind plata contribuției la sănătate pentru perioada 2014 – 2017, emise după data de intrare în vigoare a prezentei ordonanței, termenul de plată este de 120 de zile de la comunicarea deciziei. Dacă plata se realizează integral în termen de 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere, se acordă o bonificație de 10%.
- Anularea contribuției la asigurările de sănătate pentru venituri extrasalariale
E vorba de veniturile realizate de persoane fizice din perioada 01 iulie 2015 – 31 decembrie 2017, când veniturile anuale cumulate au fost mai mici decât salariul minim brut garantat în plată corespunzător unui an de zile.
Persoanele ce au realizat astfel de venituri în perioada mai sus amintită și ce nu erau asigurate la sistemul public de sănătate prin calitatea de salariat, PFA sau pensionar, au fost puse în situația să achite contribuție la sănătate la o bază de calcul la nivelul salariului minim.
De exemplu, o persoană fizică a încasat dividende din acțiunea cuponiada în sumă de 10 lei în luna septembrie 2017, iar contribuția la sănătate era în sumă de 1.450 lei x 5,5% x 12 luni = 957 lei.
Desigur, acest lucru nu este unul firesc, toți cetățenii trebuie să participe la finanțarea sistemului de sănătate, proporțional cu veniturile realizate, iar contribuția nu poate să depășească venitul realizat.
Ordonanța are două categorii de proceduri:
• Dacă a fost deja emisă decizia de impunere, aceasta se anulează. Implicit, acele persoane care au plătit deja contribuția la sănătate au dreptul să solicite restituirea sumelor sau compensarea cu alte impozite. Ordonanța nu aduce o astfel de procedură și nici nu este necesară, având în vedere existența Codului de procedură ce reglementează deja restituirea unor sume plătite în plus la buget.
• Dacă nu a fost emisă decizia de impunere, ordonanța stabilește faptul că aceasta nu se va mai emite.
Foarte important: pentru situații similare existente anterior datei de 01 iulie 2015, se va ține cont de o altă lege ce aduce o amnistie fiscală, respectiv Legea nr. 209/2015, ce a adoptat o procedură similară.
- Pentru livrarea de alimente montane, eco sau produse tradiționale, se va utiliza cota de TVA de 5%
Produsele trebuie să fie autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Aici trebuie să așteptăm o clarificare prin normele de aplicare.
Notă: pentru celelalte livrări de alimente, nu există modificări normative privind cota de TVA aplicabilă, acestea se facturează pe teritoriul României cu cota de TVA de 9%.
- Taxa de primă înmatriculare pentru autoturisme se va restitui până pe data de 30 iunie 2019
Avem în vedere și faptul că România a comunicat Comisiei Europene faptul că restituie rapid aceste sume pentru a evita procedura de infrigement, astfel prin prezenta ordonanță de urgență se stabilește faptul că eventualele sume ce nu pot fi susținute din bugetul mediului, pentru restituirea taxei de primă înmatriculare, vor fi finanțate din bugetul de stat, respectiv din fondul de rezervă al Guvernului.