Sari direct la conținut

Pe 14 martie va fi o eclipsă totală de Lună. Ce putem vedea din România

HotNews.ro
Pe 14 martie va fi o eclipsă totală de Lună. Ce putem vedea din România
Eclipsa de Luna (sursa foto Pablo Hidalgo, Dreamstime.com)

Vineri se va produce o eclipsă totală de Lună și tot în acea zi va fi și faza de Lună Plină. Ce putem vedea din ea și ce putem observa pe cerul acestor nopți calde de primăvară?

Venus se vede seara și rămâne pe cer până la ora 20. Jupiter și Marte se află deja pe cer când se face noapte și rămân pe cer mai multe ore. Mercur apare pe cer și se vede înspre vest, la maxim o oră după ce apune Soarele, arată articolul publicat de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Luna și eclipsa

Pe 14 martie se produce o eclipsă de Lună. Din țara noastră se va vedea doar începutul eclipsei, după care Luna va apune. Mai exact, vineri la ora 6.30 dimineața, Luna va fi la apus. Pe larg despre eclipsa de Lună puteți citi pe site-ul NASA.

Pe 14 martie, la ora 8:54, se produce faza de Lună Plină, când Luna se vede toată noaptea.

Eclipsele de Lună sunt mult mai puțin spectaculoase decât cele de Soare. Se produc noaptea, când este Lună plină și când Pământul se află între Soare și Lună, iar Luna intră în conul de umbră al Pământului, moment în care Luna capătă o culoare roșiatică pe care nu o are de obicei. Eclipsele de Lună sunt mult mai dese decât cele de Soare și durează mai mult. Ele nu au o mică „bandă de totalitate”, cum este cazul la cele de Soare, ci pot fi văzute de toți cei care au Luna deasupra orizontului.

Ce planete se văd pe cerul nopții în aceste zile

Venus se vede seara pe cer, dar începe să apună din ce în ce mai devreme. În această săptămână se vede până în ora 20 ca o stea extrem de strălucitoare înspre vest. Planeta se mai vede seara pe cer până pe data de 20 martie.

Planeta se apropie de noi, crescând ca diametru aparent (vizibil doar prin telescop), iar faza se micșorează.

Nu departe de Venus pe cer se află Mercur, care în această săptămână va rămâne în preajma lui Venus.

Îl puteți vedea pe Mercur doar până în jurul orei 20, destul de aproape de orizont. Pentru a găsi pe cer, căutați-o pe Venus și căutați o stea strălucitoare în stânga ei.

Jupiter se vede de când se întunecă, înspre est, ca o stea foarte strălucitoare. Planeta se vede până în ora 1:20 dimineața. Sub planetă se vede steaua strălucitoare numită Aldebaran, aflată în constelația Taurus.

La ora 19, când începe noaptea, se află foarte sus pe cer, în sud. Sub planetă, înspre orizont, se poate vedea frumoasa constelație Orion și cea mai strălucitoare stea de pe cer, Sirius.

Marte se vede înspre est, după ce se înserează. Se ridică pe cer pe parcursul nopții și se vede din ce în ce mai ușor, ca o stea portocalie strălucitoare. La ora 20 planeta se află sus pe cer, înspre sud.

În stânga planetei se află stelele Castor și Pollux din constelația Gemini.

INTERVIURILE HotNews.ro