Sari direct la conținut

Pe urmele lui Wednesday prin România: ce poți să faci ca să te simți precum celebrul personaj din serialul Netflix

HotNews.ro
Filmul Wednesday (Jenna Ortega, Catherine Zeta-Jones, Luis Guzman), Foto: LMK / Landmark / Profimedia Images
Filmul Wednesday (Jenna Ortega, Catherine Zeta-Jones, Luis Guzman), Foto: LMK / Landmark / Profimedia Images

Pentru fani, turiști, dar și pentru cei care vor să facă o surpriză cuiva pasionat de universul din seria Wednesday de pe Netflix, am făcut o listă cu toate locurile în care s-a filmat serialul și ce poți să faci în fiecare dintre acestea, de la luat masa, vizitat castelul transformat în Academia Nevermore, până la un tur ghidat al orașului Jericho și multe altele.

Wednesday”, spin off-ul Netflix după desenul animat din anii ‘90 (Familia Addams), a devenit rapid cea mai bună lansare de pe platforma de streaming.

În prima săptămână de la premieră a strâns 341,2 milioane de ore de vizionare la nivel mondial, conform datelor oferite de Netflix. Astfel, această producție a devenit cel mai bun debut din istoria platformei de streaming pentru un serial în limba engleză, depășind sezonul 4 din serialul „Stranger Things“, care deținea acest record până acum, cu 335 de milioane de ore de vizionare în prima săptămână de lansare.

În mod evident, faptul că a fost filmat în România, Netflix a transmis acest lucru în repetate rânduri, ar trebui să fie una dintre cele mai bune promovări pe care le-a avut țara noastră în acest an, dacă ar fi să lăsăm de-o parte fake news-ul cu Elon Musk la Bran.

Pentru fani, pentru turiști, dar și pentru cei care vor să facă o surpriză cuiva pasionat de acest univers, am făcut o listă cu toate locurile în care s-a filmat serialul și ce poți să faci în fiecare dintre acestea, de la luat masa, vizitat castelul transformat în Academia Nevermore, până la un tur ghidat al orașului Jericho și multe altele.

Orașul Jericho de închiriat, chiar lângă București

După încheierea filmărilor, platourile unde a fost filmat serialul Wednesday au fost păstrate intacte și acum pot fi vizitate de fani, la o aruncătură de băț de București, la Studiourilor Cinematografice din Buftea.

Aceste tururi sunt organizate de o firmă de evenimente private, iar pe pagina de Facebook a făcut următorul anunț în urmă cu o săptămână.

„Platoul original al orașului Jericho, unde a fost filmat serialul Netflix Wednesday, este acum deschis pentru vizite, ceremonii și evenimente. Pe lângă închirierea platourilor pentru organizarea de evenimente private, persoanele interesate au posibilitatea de a vizita „Orașul Jericho” și „Lumea Piligrim”.”

Turul include următoarele: Vizită în „Orașul Jericho”, vizită în platoul „Piligrim World”, vizită în celelalte platouri de filmare, o masă cu tematică în incinta restaurantului. Pentru participarea la acest tur, persoanele interesate trebuie să completeze un formular. Prețul nu este afișat, dar acesta ar fi de 200 de lei de persoană.

Academia Nevermore de la Bușteni

Castelul Cantacuzino/ pagina de Facebook

Nu este prima dată când Castelul Cantacuzino din Bușteni devine loc de filmare pentru producții străine. De exemplu, „Crown for Christmas” (2015) și „Royal Hearts” (2018) au fost produse tot aici.

Acum, superba construcție de la Bușteni a devenit Academia Nevermore, cu un pic de ajutor pe calculator. Clădirea a fost construită în 1911, iar până în 1930 a fost reședința de vară a familiei prințului Grigore Cantacuzino.

În 1948 a fost naționalizată și transformată în sanatoriu al Ministerului de Interne. Castelul a fost redeschis publicului în 2010, fiind transformat în muzeu. Iar din 2012 acolo funcționează și un restaurant de top cu specific franțuzesc: Canta Cusine.

Canta Cuisine/ pagina de Facebook

Nu-i chiar ieftin, o masă aici pentru două persoane poate ajunge lejer la 300 de lei, dar priveliștea și experiența merită, mai ales pentru noii fani ai serialului „Wednesday”. De pe terasa de aici, unde există și foișoare închise și încălzite, se pot admira în toată splendoarea lor munții Bucegi.

Într-un interviu realizat de HotNews.ro, actrița Gwendoline Christie a menționat, de exemplu, că cel mai mult au impresionat-o frumusețea peisajelor montane de la noi:

„Nimic nu m-a pregătit pentru frumusețea fabuloasă a Munților Carpați. Au avut un efect aproape halucinatoriu când am condus până acolo să filmăm la unul dintre castelele magnifice și a fost toamnă și frunzele își schimbau culoarea și era pur și simplu cea mai frumoasă experiență (…)

Cred că ceea ce este minunat pentru spectatorii noștri este că vor vedea peisaje pe care poate nu le-au văzut înainte. Iar nu numai că vor aprecia frumusețea României dar vor avea de asemenea o experiență cu totul nouă în ceea ce privește lumea familiei Addams”.

Sinaia, unul dintre locurile care au fermecat-o pe Jenna Ortega

Sinaia. FOTO: Screenshot via Netflix

Jenna Ortega, actrița care o interpretează pe Wednesday Addams, a afirmat și ea că a fost surprinsă de frumusețea peisajelor din România, dar a menționat și orașul Sinaia:

„E foarte frumos și locul unde se află școala noastră (n.r. Academia Nevermore) e cool fiindcă am filmat la castele adevărate și unul din locurile în care am fost a fost Sinaia și totul părea făcut în Photoshop. Nici măcar nu îmi venea să cred și s-a potrivit foarte foarte bine cu estetica serialului așa că a fost foarte potrivit”, a spus Ortega.

În serial, Sinaia e reprezentată prin cea de-a doua gară regală, cea care a fost ridicată de regele Carol al II-lea prin 1940. Dar există doar o scenă scurtă și-ți poate scăpa lejer dacă nu ești atent.

Casa Monteoru, locul unde poți dansa ca Wednesday

Grădina Monteoru/ pagina de Facebook

Începutul celebrei scene în care Wednesday dansează pe piesa „The Cramps – Goo goo muck”, care s-a transformat într-un adevărat fenomen pe TikTok, a fost filmat în interiorul Casei Monteoru din București, fost sediul al Uniunii Scriitorilor.

În momentul de față, în grădina din spate funcționează o terasă unde vara au loc foarte multe evenimente, iar pe timp de iarnă totul se mută în interior, chiar în încăperea unde a fost filmată scena de care povesteam.

Așadar, dacă vrei sa dansezi ca Wednesday pentru a face senzație pe TikTok, acesta este locul ideal. Mai ales că au loc party-uri în fiecare săptămână. Meniul de băuturi îl găsești aici, iar evenimentele viitoare aici.

Clădirea în sine e superbă și a strâns în jurul ei multă istorie, de asemenea foarte multe filme românești și nu numai au fost filmate în trecut aici.

Alte locuri episodice care ar putea reprezenta atracții pentru orice fan Wednesday: Politehnica și Grădina Botanică

Grădina Botanică/ pagina de Facebook

Universitatea de Politehnică din București e Nancy Reagan High School, o unitate de învățământ de la care Wednesday este exmatriculată rapid.

O scenă memorabilă a fost filmată în Sera Veche a Grădinii Botanice, construită în 1889–1891. Locul în sine e spectaculos, așa că merge să plătești bilet pentru a-l vizita, măcar acum, având în vedere că americanii vin să filmeze aici. Prețul accesului e de 10 lei pentru interiorul Grădinii și de 5 lei pentru accesul în seră.

Pentru filmări de lungmetraje în seră taxa este de 700 de lei pe oră, un chilipir pentru Tim Burton. Scena care apare și în trailer, cea pentru care Wednesday este exmatriculată deoarece dă drumul câtorva pești piranha într-un bazin plin de oameni, a fost filmată la Bazinul de Înot Dinamo.

O singura intrare aici costă 40 de lei, iar un abonament de 10 ședințe e 300 de lei.

Scandaluri legate de filmările în România: COVID și veganism

Au existat și câteva scandaluri în jurul filmărilor din România, ce-i drept, destul de timide. Într-un interviu pentru publicația NME, Jenna Ortega a dezvăluit, poate din greșeală, că în timpul filmării scenei de dans avea numeroase simptome de COVID, că se simțea „ca și când ar fi fost lovită de mașină”, dar filmările nu au fost oprite.

Acest lucru s-a întâmplat abia după ce a venit testul pozitiv. Fanii au criticat dur alegerea producătorilor de a nu pune pe pauză filmările până la aflarea rezultatului, susținând că a reprezentat un atentat la sănătatea actorilor și a celor din echipa de filmare.

Un alt mic scandal este legat de faptul că Jenna Ortega nu a putut să-și întrețină dieta vegană pe timpul filmărilor din România, după cum a menționat chiar ea în interviul dat pentru WIRED.

Ortega a susținut că mâncarea de la noi e foarte diferită și n-ar fi putut să-și asigure toate substanțele nutritive de care are nevoie, așa că Jenna a început să mănânce pește pe durata filmărilor din România.

Cu toate acestea, merită menționat în acest context că Bucureștiul nu duce lipsă de restaurante vegane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro