Sari direct la conținut

Proiect: Pensiile militare sub 3.000 de lei nu vor fi impozitate începând cu veniturile lunii octombrie

HotNews.ro
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews

Pensiile militare sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate începând cu veniturile lunii octombrie 2024, conform unui proiect de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor.

Conform notei de fundamentare, pensiile militare de stat reprezintă o situație particulară pentru că începând cu data de 1 ianuarie 2016 nu mai fac parte din sistemul public de pensii, fiind reglementat ca sistem independent prin Legea nr. 223/2015.

În acest sens, militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare în activitate li se reține din solda/salariul lunar brut o contribuție individuală la bugetul de stat, a cărei cotă este egală cu cota de contribuţie de asigurări sociale și care se virează la bugetul de stat.

“Acest context legislativ face dificilă determinarea componentei contributive a pensiilor militare, fapt ce defavorizează beneficiarii acestor drepturi de pensie față de alte categorii de pensionari, cu precădere față de beneficarii de pensii de serviciu, în sensul în care pentru pensiile militare se aplică cotele progresive de impozitare prevăzute de legislația fiscală pentru componenta necontributivă, deși aceste pensii au o componentă contributivă, dar care nu poate fi determinată”, se arată în document.

Impactul bugetar negativ asupra veniturilor este de 34,6 milioane lei în 2024.

INTERVIURILE HotNews.ro