Sari direct la conținut

Pentru David, Tariceanu toarna la Moscova (de Mircea Marian)

Evenimentul Zilei

Inainte de a pleca de la putere, ministrul de interne, Cristian David, are o ultima preocupare: sa nu ramana descoperit in fata posibilelor cercetari ale procurorilor DNA. Politia Romana, care-i este subordonata, a cheltuit peste 100 de milioane de euro pentru achizitii dubioase. Acum, pentru a se putea justifica, David a incercat sa treaca aceste contracte prin viza CSAT si, implicit, a lui Traian Basescu. O procedura clasica: guvernul Nastase a trecut prin parlament si contractul cu Bechtel, si aranjamentul financiar cu Rompetrol. Procurorii au fost blocati, pentru ca nu pot pune sub acuzatie institutii precum legislativul sau CSAT. In plus, David a avut grija sa comande si un raport al Corpului de Control a ministerului pe care-l conduce, astfel incat sa poata prezenta opiniei publice si un tap ispasitor. Dar, cel putin deocamdata, nu a sesizat DNA!

Modul in care Cristian David incearca sa-si stearga urmele explica si de ce, in ultima vreme, liderii liberali fac eforturi sa se impace cu presedintele Traian Basescu: se tem ca, dupa ce parasesc guvernul, succesorii lor vor incepe sa umble prin arhive si vor gasi destule documente pentru a-i sesiza pe procurori. Va mai aduceti aminte ca, in 2007, acesta era planul secret al liberalilor de a-i compromite pe ministrii PD, dupa ce acestia au fost scosi de la guvernare? Numai ca fie nu au gasit nimic, fie s-au gandit ca intr-o buna zi s-ar putea sa le vina si lor randul. Acum, cei care doreau o apropiere intre PDL si PNL erau pregatiti sa negocieze si rolul DNA. Publicul ar fi urmat sa asiste la cateva sacrificii rituale – nimic spectaculos -, iar liderii importanti ar fi beneficiat de clementa.

Dupa alegeri, daca presedintele Traian Basescu isi va impune guvernul pe care si-l doreste, va fi interesant de vazut care va fi atitudinea fata de afacerile dubioase ale predecesorilor. Se vor schimba furnizorii, dar practicile de selectie vor fi aceleasi? Se va gasi o alta nasa care sa beneficieze de salariul de 17.500 de euro al doamnei Lulache – director general al Fondului Proprietatea si cea care l-a cununat pe ministrul de interne, Cristian David? In 2005, liderii Aliantei D.A. au discutat daca ar trebui sa faca lumina in contractele dubioase lasate in urma de ministrii PSD. Brusc, ideea a fost abandonata.

Dincolo de achizitiile suspecte ale Internelor, este stupefiant modul in care premierul Tariceanu a relatat, ieri, continutul unei discutii din CSAT, discutii care sunt clasificate ca secret de stat. Dornic sa acopere scandalul din propria ograda, premierul l-a turnat pe presedinte, care ar fi spus ca alocatiile insuficiente pentru armata favorizeaza Rusia. Nu conteaza acum daca seful statului a spus-o sau nu si daca are sau nu dreptate. Dar sa arunci in aer relatia cu Moscova doar pentru a-ti servi interesele electorale si pentru a salva reputatia unui ministru care, oricum, este de o mediocritate infioratoare, este un pic prea mult. Cuvinte precum „interes national“ sau „tradare“ au devenit chiar atat de derizorii pentru politicienii romani?

EvZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro