Sari direct la conținut

Peste 100.000 de cetățeni non-UE lucrează în România / Numărul de imigranți a devenit mai mare decât cel al emigranților

HotNews.ro
Peste 100.000 de cetățeni non-UE lucrează în România / Numărul de imigranți a devenit mai mare decât cel al emigranților
Muncitori asiatici lucrează pe șantierul spitalului universitar de stomatologie, în București. Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Un număr de 101.599 de cetățeni străini din state non-UE aveau drept de ședere valid în România la finalul anului trecut în scop de angajare, potrivit Indexului locurilor de muncă realizat de Olx, care citează date furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări. Numărul lor este cu 44% mai mare decât la finalul anului 2023, când 74.394 de muncitori din țări non-UE lucrau în țara noastră.

O treime din totalul angajaților din state non-UE provin din Nepal, iar numărul acestora a crescut cu 63% în 2024 față de 2023. Cetățeni din Nepal, Sri Lanka, Turcia, India sau Bangladesh s-au angajat în ultimii ani în România în diverse domenii de activitate, pentru a acoperi deficitul de forță de muncă de pe plan local și pentru a câștiga venituri semnificativ mai mari decât în țările lor de origine.

O noutate a anului 2025 este faptul că unii dintre angajații din state non-UE se pregătesc să devină șoferi de taxi sau de ride-sharing, întrucât o nouă directivă europeană le va permite să aplice pentru acest tip de locuri de muncă.

Numărul de avize pentru cetățeni non-UE poate crește la cererea angajatorilor

În ultimii patru ani, câte 100.000 de angajați din state non-UE au primit dreptul de a aplica la un loc de muncă vacant în România, în contextul creșterii deficitului de personal din domenii precum hoteluri și restaurante sau construcții. De aceea, Guvernul a majorat cota maximă anuală de cetățeni străini nou-admiși pe piața muncii din România.

  • „Criza forței de muncă la nivel național este o realitate, iar găsirea unor soluții pentru acoperirea deficitului de forță de muncă reprezintă una din prioritățile Guvernului României în acest moment. În contextul emigrației și a tendințelor demografice negative, imigrația legală poate fi o soluție pentru a compensa deficitul de forță de muncă de pe piața internă a muncii, pentru a acoperi lipsurile pentru anumite calificări și pentru a susține creșterea economică.
  • În situația în care numărul cererilor pentru eliberarea de avize de angajare/detașare este mai mare decât contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, contingentul de lucrători străini poate fi suplimentat prin hotărâre a Guvernului, în baza unui memoriu justificativ, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2025.

Dacă în 2015 contingentul de străini din state non-UE care puteau să lucreze în România era de doar 5.500 de persoane, în ultimii ani pragul maxim crescut de peste 18 ori, până la 100.000 de persoane.

Numărul de imigranți a devenit mai mare decât cel al emigranților

În 2023, cel mai recent an pentru care există date privind mișcarea migratorie a populației din România, numărul de imigranți l-a depășit pe cel al emigranților, pentru al doilea an consecutiv, mai arată studiul menționat.

Imigranții din Ucraina și cei din statele asiatice, dar și creșterea salariilor din România au modificat statisticile de migrație din România.

În continuare peste 250.000 de români pleacă anual în străinătate, majoritatea temporar, însă există și un număr semnificativ de români care se întorc înapoi în țară, fie pentru reîntregirea familiei, fie pentru că s-au pensionat.

Emigrarea și scăderea natalității sunt principalii factori care contribuie la scăderea populației României, se mai arată în raportul realizat de Olx.

Salariile de 4-5 ori mai mari, condițiile de trai, sistemele de sănătate și de educație din alte țări sunt doar câteva dintre motivele pentru care o parte dintre românii care au emigrat au ales să stea pe termen lung în altă țară.

Cu toate acestea, în ultimii ani o mare parte dintre românii din străinătate au ales să se întoarcă în țară, pentru că salariile din România au crescut și le permit un nivel de trai mai bun, alături de familie.

România are în prezent o populație rezidentă de 19 milioane de locuitori, după ce a pierdut 1 milion de locuitori în ultimul deceniu.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro