Sari direct la conținut

Peste 100 de oameni de știință vor ca organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris să renunțe la această mașină

HotNews.ro
Peste 100 de oameni de știință vor ca organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris să renunțe la această mașină
Toyota Mirai/Profimedia

Un grup de 120 de oameni de știință, ingineri și academicieni au redactat o scrisoare deschisă prin care solicită organizatorilor Jocurilor Olimpice de la Paris să renunțe la mașina Mirai de la Toyota ca vehicul oficial al Jocurilor, afirmând că mașina pe hidrogen subminează acreditările ecologice ale evenimentului, scrie CNN.

Mașinile care funcționează cu hidrogen nu emit nicio cantitate de carbon la țeava de eșapament, însă 96% din hidrogenul din lume provine încă din combustibili fosili precum gazul metan. Acest lucru face ca majoritatea mașinilor alimentate cu hidrogen să fie mult mai poluante decât vehiculele electrice cu baterie (EV) și doar marginal mai curate decât mașinile tradiționale cu motor cu combustie.

Toyota furnizează flota oficială a Jocurilor, care include 500 de mașini Mirai și 10 autocare care funcționează cu hidrogen, precum și 1 150 de vehicule electrice, pentru transportul sportivilor. Toyota afirmă că va alimenta Mirai cu hidrogen derivat din apă și materie organică, generat din surse regenerabile.

Dar autorii scrisorii se opun în continuare promovării mașinii, deoarece, în realitate, consumatorii care cumpără Mirai o vor alimenta aproape sigur cu hidrogen derivat din combustibili fosili care încălzesc planeta.

„Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorarea cu privire la faptul că promovarea de către Toyota a unei mașini cu hidrogen nu este conformă din punct de vedere științific cu principiul zero net și va afecta reputația Jocurilor din 2024”, au scris autorii, care includ oameni de știință și ingineri de la Universitatea Cambridge, Universitatea Oxford și Universitatea din Colorado.

INTERVIURILE HotNews.ro