Sari direct la conținut

Peste 400 de site-uri din partea "intunecata" a internet-ului, inchise dupa o actiune masiva a Europol

HotNews.ro

O campanie desfasurata de autoritatile din 16 tari europene si din SUA a dus la inchiderea a 400 de site-uri din asa-numitul „dark net”, o parte „intunecata” a internetul la care nu se poate ajunge prin simpla accesare a motoarelor traditionale de cautare. Actiunea coordonata de Europol a inclus si site-ul Silk Road 2.0, dar si multe alte magazine online ilegale ce vand droguri, arme, imagini pornografice sau alte produse ce nu pot fi gasite pe cai corecte, scrie BBC.

Troels Oerting, seful Europol, spune ca momentul e unul de referinta fiindca dovdeste ca lupta impotriva criminalitatii informatice poate fi eficienta si pot fi date lovituri decisive infrastructurii ce gazduieste site-uri folosite pentru activitati ilegale.

Oerting adauga ca aceste site-uri de desfacere a unor marfuri ilegale au fost indepartate de pe internetul „intunecat” de pe asa numita retea Tor unde, de mult timp, infractorii informatici au actionat dupa bunul plac, fara teama de a fi descoperiti. ofi

Oficialul spune ca actiunea a necesitat o colaborare fara precedent la nivel international, dar si implmentarea unor tehnologii noi de localizare a serverlor de „dark net”. Arestarile trebuiau neaparat facute simultan, fiindca daca ceva se schimba radical pe acest internet „intunecat”, toti cei care activeaza acolo primesc un avertisment si isi pot sterge urmele.

Se estimeaza ca pe Tor opereaza trei milioane de useri in dark net, iar cand autoritatile inchid un anumit site, o clona a sa apare imediat. Tor (The Onion Router) utilizeaza soft special gandit pentru a accesa parti ale internetului ce nu sunt accesibile in alt mod, iar numele „Onion” (ceapa in engleza) vine exact de la faptul ca exista multe straturi, precum foile de ceapa, care furnizeaza criptare pentru a oferi confidentialitate totala user-ilor.

Au fost arestate 17 persoane, printre care si Blake Benthall, despre care se crede ca a creat noua versiune a Silk Road (2.0), site celebru pentru tranzactiile ilegale cu droguri. Site-ul fusese inchis in toamna lui 2013, dar o noua versiune a fost creata apoi. Operatiunea a dus si la „confiscarea” de Bitcoin in valoare de un milion de dolari.

Tor este folosit si de militari, jurnalisti si alte persoane din tari cu regimuri dictatoriale, insa cel mai adesea este asociat cu activitatile ilegale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro