Sari direct la conținut

Petiţie privind modificarea ritualului botezului prin scufundarea în cristelniţă depusă la Patriarhie / Reacția Bisericii

HotNews.ro
Pregatire botez, Foto: USER UPLOADED
Pregatire botez, Foto: USER UPLOADED

Membrii comunităţii Declic au înmânat luni reprezentanţilor Patriarhiei petiţia „Modificaţi ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniţă!”, care a strâns peste 64.300 de semnături. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, susține că „redactarea şi depunerea unei petiţii publice adresate unei instituţii este perfect legală în spaţiul democratic, dar modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de uriaşa responsabilitate individuală şi comunitară a membrilor unei biserici”.

Petiția „Modificați ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță” – inițiată după ce un bebeluș din Suceava a murit în urma botezului – a adunat 64.366 de semnături.

Semnatarii cer modificarea practicii botezului, astfel încât să fie prevenite riscurile, prin „udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniță, și nu cu smuceli și chiar brutalitate (cazuri ce-i drept izolate dar au existat!), așa cum se poate observa din dovezile filmate de-a lungul timpului…”

  • „Unii poate vor argumenta că mulţi preoţi deja o fac în acest mod (doar stropirea simbolică) – cinste lor! – dar petiţia are scopul de a impune această practică pentru totdeauna şi în toate bisericile din România şi Diaspora! Este Timpul să ne dăm mâna – mireni şi clerici- pentru îndreptarea definitivă a acestor lucruri! (…)
  • Moartea bebeluşilor, fie şi accidentală, din cauza unor astfel de practici greşite, este o tragedie fără margini care aduce durere în loc de bucurie. Acest risc trebuie exclus de-acum înainte, iar Bucuria Botezului să triumfe!”, afirmă inițiatorii petiției depuse la Patriarhie.

Bănescu: Modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de responsabilitatea membrilor unei Biserici

Redactarea şi depunerea unei petiţii publice adresată unei instituţii este perfect legală în spaţiul democratic, dar modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de uriaşa responsabilitate individuală şi comunitară a membrilor unei Biserici, a declarat luni, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

  • „Redactarea şi depunerea unei petiţii publice adresată unei instituţii este perfect legală în spaţiul democratic. Aspectul legalităţii nu este însă totdeauna implicit sinonim cu cel al adecvării la realitatea vizată prin demersul respectiv. Mai ales când instituţia destinatară este un cult religios recunoscut şi respectat de stat, iar subiectul petiţiei este unul care vizează o structură cultic-liturgică.
  • Modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de uriaşa responsabilitate individuală şi comunitară a membrilor unei Biserici, care trebuie să gândească şi să materializeze singură, în limitele cadrului juridic general stabilit de autorităţi, elementele ce compun structura practică a Tainei (Botezului) pe care o împărtăşeşte credincioşilor ei”, a spus Vasile Bănescu.

Reamintim că la sfârșitul lunii ianuarie un bebeluș în vârstă de o lună și jumătate din Suceava a ajuns în stare gravă la spital după ce preotul l-a scufundat complet în apă în timpul slujbei de botez. Ulterior, copilul a murit la spital. Preotul care a oficiat botezul bebelușului a dobândit calitatea de suspect în dosarul de ucidere din culpă deschis inițial in rem, în acest caz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro