Sari direct la conținut

Petrol in schimbul gazelor central-asiatice

HotNews.ro

Acordul ruso-kazaho-turkmen privind construirea gazoductului caspic a fost semnat la Moscova in prezenta presedintilor Vladimir Putin si a colegului sau kahaz, Nursultan Nazarbaev, transmite Vedomosti.

Cu liderul turkmen, Gurbandula Berdimuhamedov, Putin si Nazarbaev au purtat, de la Kremlin, convorbiri telefonice. Realizarea conductei a fost convenita, de principiu, la summitul celor trei sefi de stat din luna mai, dar definitivarea acordului a fost ingreunata de divergentele aparute intre Rusia si Turkmenistan in legatura cu pretul la „aurul albastru”.

Potrivit unor surse Gazprom, lucrurile s-au urnit din loc cand Rusia si Turkmenistanul s-au inteles in privinta cumpararii de gaz turkmen la un pret de 30 de dolari mia de metri cubi in prima jumatate din 2008 si cu 250 de dolari, in a doua.

Potrivit ministrului rus al energiei, Viktor Hristenko, fiecare din tarile participante construieste bucata de conducta care-i traverseaza teritoriul. Lungimea segmentului turkmen este de 300 km, cel kazah – 1500 km, in timp ce cel rusesc „are cateva zeci de kilometrii de jonctiune”, a adaugat ministrul.

Capacitatea de transport a conductei, a carui finalizare este prevazuta pentru 2030, este de 20 miliarde metri cubi pe an si el va completa sistemul Asia-centrala – Centru, cu o capacitate de 50 miliarde metri cubi.

Acordul de contruire a gazoductului caspic nu este singurul rezultat al negocierilor de ieri: Nazarbaev a anuntat sa Rusia a acceptat sa creasca volumul de titei transportat pe conducta Consortiului caspic de transport pana la 67 milioane tone de petrol, de la actualele 22-23 de milioane.

Rusia a respins pana acum aceasta perspectiva din cauza rentabilitatii scazute a proiectului, dar acum a revenit asupra pozitiei sale, in schimbul participatii Kazahstanului la proiectul Burgas-Alexandropolis, pe unde vor trece maxim 27 milioane tone de petrol kazah.

O sursa apropiata negociatorilor rusi, a confirmat pentru Vedomosti faptul ca partile au ajuns la un acord de principiu privind sincronizarea lucrarilor de extindere a Consortiului caspic si de construire a conductei din Burgas la Alexandropolis. Valeri Nesterov, analist la Troika dialog, afirma ca petrolul rusesc ajunge doar pentru umplerea pe jumatate a oleoductului Burgas-Alexandropolis (capacitate de 35 milioane tone pe an).

Cu ajutorul titeiului kazah, problema se rezolva, iar restul de „aur negru” poate fi transportat prin caile alternative, de exemplu Odessa-Brody sau Constanta-Trieste. Pentru Rusia, estimeaza Andrei Grozin de la Insitutul pentru CSI, constructia gazoductului caspic reprezeinta un mare succes politic, iar pentru Kazahstan, sporirea volumului de titei transportat este un mare succes economic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro