Philippe Lhotte, CEO-ul BRD: Sunt dezamagit ca liderii sindicali incearca sa minimalizeze performanta obtinuta de cei 7500 de angajati
„Patronatul BRD -GSG a oferit un pachet de drepturi si beneficii bazat pe performanta, protectie sociala, adecvat industriei financiare, care preia majoritatea prevederilor fostului CCM expirat in iulie 2015, adaugand si altele noi. Dupa o perioada lunga de negocieri care nu s-au finalizat cu incheierea unui nou CCM, patronatul a luat decizia legala de a acorda unilateral un pachet de remunerare construit pe 3 axe principale”, au transmis vineri seara reprezentatii BRD. Reamintim ca vineri, sindicatul din BRD a decis pichetarea sediului central al bancii, urmand ca actiunea lor sa se transforme in greva in toata regula, daca „patronatul BRD-GSG va avea aceeasi atitudine inflexibila”, dupa cum spune liserul sindical.
Intr-un mesaj transmis tot vineri seara de catre conducerea sindicatului Impact din BRD, Cristian Mocanu, seful Sindicatului spune ca patronatul este corigent la capitolul dialog social. „Le reprosam patronilor nostri ca nu sunt transparenti in relatia cu noi si ca nu inteleg ca spiritul de echipa se construieste si se intretine prin acordarea unor drepturi cu adresabilitate cit mai larga, care sa multumeasca angajatii. Dovada a faptului ca asa stau lucrurile este numarul mare de specialisti care au ales sa paraseasca BRD, plecind la concurenta. Credem cu tarie ca a venit momentul sa stopam acest exod si asta nu se poate face decit printr-un dialog social real si eficient care sa readuca un climat social favorabil bancii si salariatilor, in egala masura”, spune Mocanu.
- Pozitia BRD: Oferta noastra cuprinde pensii private, tichete de masa, prime de ziua bancii, asigurari de sanatate in clinici private, bonusuri anuale
Conducerea bancii considera insa ca oferta facuta sindicalistilor este una generoasa: Astfel, o prima componenta, cu adresabilitate pentru toti angajatii, cuprinde beneficii precum pensiile private Pilonul 3, tichete de masa, o prima de ziua bancii de 1000 de lei brut a carei acordare a fost conditionata de obtinerea unui rezultat pozitiv la T3, precum si de cresterea numarului clientilor activi, mai mare cu cateva zeci de mii fata de aceeasi perioada a anului trecut, prin urmare un obiectiv accesibil. „Sunt dezamagit ca liderii sindicali incearca sa minimalizeze in acest mod performanta obtinuta de cei 7500 de angajati din echipa BRD”, a declarat Philippe Lhotte, CEO-ul BRD.
O alta componenta este cea sociala, prin care acordam servicii medicale si asigurari de sanatate la clinici private in toata tara, asigurari de grup pentru invaliditate si deces, plati compensatorii in cazul reorganizarilor, prime de mobilitate si multe altele.
Ce-a de-a treia componenta se refera la performanta individuala, si anume posibilitatea de acordare a unor bonusuri anuale si revizuiri individuale, toate in concordanta cu reglementarile bancare in vigoare. Aceasta componenta face parte de multi ani din pachetul de remunerare, separat de beneficiile colective. Consideram ca este o abordare moderna, europeana, specifica mediului financiar, care pune in legatura directa recompensarea, pe de-o parte, cu performanta masurabila, pe de alta parte.
O actiune care merge in acest sens este acordarea in 2015 pe baza unui criteriu de prezenta in ultimii 5 ani, tuturor colegilor eligibili, a 40 de actiuni Societe Generale. Acestea vor fi incasate in 2 transe – martie 2015 si martie 2016 – , pot fi imediat valorificate pe piata si au o valoare clar mai importanta (aproximativ 8.000 RON la cursul actual al actiunii Societe Generale) decat cei 100 de lei solicitati de sindicatul „Impact” sau suma pentru asigurarea vestimentatiei, aceasta din urma fiind o incercare de intoarcere in timp la o prevedere de dinainte de privatizarea bancii.
In privinta unora dintre punctele care au ramas in suspensie si dupa conciliere, patronatul are o pozitie rationala, exprimata clar in timpul negocierilor. Informarea sindicatului in legatura cu eventuale proiecte de reorganizare are loc in mod curent, insa delegarea catre sindicat a unui drept de veto asupra planurilor de business ale unui operator economic excede cadrul legal si pune compania intr-o pozitie de inferioritate fata de concurenta. De asemenea, protectia liderilor sindicali 1 an dupa expirarea mandatelor lor (care dureaza 5 ani) excede prevederile legale, patronatul decizand sa acorde drepturile mentionate expres in lege.
- Mocanu, seful Sindicatului: Problema nu e de resurse. Acestea exista, dar din pacate nu exista si vointa politica a conducerii
Raportata la salariul mediu pe banca, cresterea salariala solicitata de noi reprezinta doar 2%, adica o mica parte din pierderea cauzata de neacordare inflatiei in perioada 2009-2014 (cumulat, neacordarea acestei inflatii a erodat puterea de cumparare a salariatilor cu 25%). Daca e sa coroboram totul cu faptul ca am cerut crestere salariala pentru a fideliza salariatii care au cel putin 3 ani vechime in BRD rezulta un impact bugetar absolut suportabil pentru o banca de talia BRD-Groupe Societe Generale. Asa cum am mai spus, problema nu e de resurse. Acestea exista, dar din pacate nu exista si vointa politica a conducerii de a dirija aceste resurse catre salariati.
Am cerut si o prima pentru procurarea de tinuta business, asa cum este aceasta impusa de angajator prin regulamentul intern. Cuantumul primei: 700 lei net, mai spune liderul sindical.