Sari direct la conținut

Piața de Flori, Rahova. ANAF-ul a „ucis” florarul​

HotNews.ro
2020. Primaria 5 a bagat buldozarul in Piața de Flori, Foto: AGERPRES
2020. Primaria 5 a bagat buldozarul in Piața de Flori, Foto: AGERPRES

În 7 martie, se execută o descindere a „organelor” în Piața de Flori din Rahova. O armată “perfectă” și intransigentă: ANAF, ISU, Sănătatea Populației, ENEL-ul, Poliția sectorului 5, căreia nimic nu trebuie să-i scape. Banii „la negru”, lipsa de contracte, conectarea ilegală la curent, insalubritatea locului. Este corect. Legile trebuie aplicate. Este corectă însă și perversa: “De ce pe 7 martie?” Piața de Flori, Rahova. ANAF-ul a “ucis” florarul.

Piața de Flori mi-e dragă. Dar și Adevărul, Dreptatea, Morala, Legea îmi sunt dragi.

Mor să mă „bat” cu flori pe fiecare leuț. Mor să mă bat pentru principii și vreau respectarea legii.

Mor să mă trag de șireturi cu doamnele mele din spatele Pieței. N-am cum să nu fug de agățătorii de la tarabele din față ca să fug în dos. Iubesc să pierd ore, zile în numele respectării legii, nu cârtesc la plata impozitelor, uneori mi-o iau și pe coajă pentru principii morale.

Dar am trecut și pe 7 Martie prin Piața de Flori. Era lacrimă, era frică. Tremura floarea în glastră, tremura cămașa lui madam Smara, lui nea Gicsu’, lu’ Florinel, lu’ Maimarele. Inima mi-a înmuiat Piața de Flori, bineînțeles.

Nu le mai ardea de floare, nu le mai ardea de negociere, adică de joacă. Erau duri și răi. Trecuse armata prin Piață și le ucisese visele de mărire din zilele primăverii, „muierilor”. Era jale, niciun câine nu stătea pe lângă florari, că ei le știu nazul, le știu supărarea, le știu rumoarea și umoarea. Câinii se ascunseseră prin ruinele Rahovei. Acum să punem problema morală. Problema zilei. Că, zic florarii, pierderea e pierdere. Adică, noi amărâții suntem singurii care furăm? Dacă furăm zilnic dece nu vin în alte zile. De ce în safirul zilelor de primăvară, când facem banii pe afară? Dece-mi tragi mie pierdere azi, că eu nu fug de aici. Erau Percheziții în Piața de Flori din București.

Problema sărăciei. Că zic florarii, noi abia ne tragem sufletul. Câți ne-am îmbogățit? Dar câți ne-am ologit la munca asta? Unde-s marii frauduloși, se apără, păi, pe noi cine ne apără? Ni se zicem că suntem triburi, clanuri, dar cum să nu ne apărăm cu clanul, când legea nu ne apără. Păi, ne apără? Acum doi ani Primăria a zis că reface Piața, ne-a risipit ca pe potârnichi, că ne-a zis că închide tot. Unii și-au luat case prin ruine, curți prin zonă. Dar restul am stat în șobolan, în urât, în ruină. Acum miroase a război. Sunt percheziții în Piața de Flori din Bucure

Problema florilor. Oamenii au investit în mult. Că așa e la zile de festin. Investești la maxim ca să câștigi ceva. Altfel zilnic se stă la fir, la leu, azi se stă la buchet, la toptan și la investiție ca să vină zecile de mii. Dar cel mai nasol e că florile au viața lor. Și o zi de viață moartă de asta, în care nu se vând, le omoară. Floarea are fragilul ei, nu trăiește mult, trăiește câteva zile, trei-patru maxim că dup-aia o dai la coș sau la refăcut.

Problema actelor. Cică s-a dat cu dedicație descinderea că acum au ieșit niște acte de la procuror pentru o pâră de 3 ani. N-are nimeni împotriva actelor. Să se facă acte, să se facă firme, să fie totul la alb. Dar aici în bussinesul ăsta, „la culoare” de floare nu reziști la curat, dacă economia nu e toată curată. Sau mare parte. Este? Nu este.

Problema răzbunării. Zic florarii că e răzbunare venită de la ANAF. Unu-doi n-au luat darul. E lăcomeală, că s-a mărit uleiul, benzina. Și uite pocinog. E răzbunare de om, nu de instituție. Uite că Bădălău a scăpat de pușcărie, stă acasă. Păi, n-are toată Piața atâta bănet ca să plătească să stea unul de-al ei acasă.

De la închiderea Pieței din 2020 au trecut 3 ani. Atunci s-a rupt curentul. De atunci oamenii s-au legat la curent cum au putut. Atunci le-au distrus locul. Florarii și-au făcut tarabe cum au putut. Până azi s-ar fi ridicat de zeci de ori altă Piață, s-ar fi făcut poate și lucruri legale, nu?

De la descinderea ANAF-ului, de pe 7 martie au trecut multe zile. 8, 9, 10, 11. Atunci s-au luat acte, s-au dat amenzi. Astăzi credeți că e totul la „alb” în Piața de Flori? Da. Alb e trandafirul, alb e ghiocelul, albă e doar Gypsophila. Pănă când vine următoarea „dare în vileag” Percheziție în Piața de Flori din București. Dar sincer, este lege, există o morală, există o „răzbunare”. Are dreptate și ANAF-ul să-și facă treaba, nu? Pentru că eu iubesc Legea. Dar, vedeți, eu iubesc și Piața de flori. Iar ANAF-ul nu face nimic să-mi fie drag. Poate că dacă ar fi multe „curate”, eu n-aș cârti, dar așa văd curată doar zambila care-i bagă florarului banu’n buzunar. Eu văd dreptatea, adevărul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro