Sari direct la conținut

Piețele financiare și-au dovedit vulnerabilitatea la războiul din Ucraina

HotNews.ro
Burse in cadere, Foto: DreamsTime
Burse in cadere, Foto: DreamsTime

Piețele și-au afișat luni vulnerabilitatea în fața războiului din Ucraina, încă incapabile să anticipeze evoluția și impactul economic al conflictului care provoacă o creștere a prețurilor mărfurilor și o volatilitate ridicată, scrie AFP.

După scăderi de peste 4% la începutul zilei, unii indici europeni au făcut o mică incursiune în verde pentru a termina în cele din urmă în roșu: Frankfurt a scăzut cu 1,98%, Paris cu 1,31%, Milano cu 1,36% și Londra cu 0,40%.

La New York, Wall Street a închis într-un declin sever, îngrijorat de impactul asupra economiei și inflației pe care îl va avea războiul din Ucraina și sancțiunile: indicele Dow Jones a pierdut 2,37%, Nasdaq a scăzut cu 3,62% și S&P 500 a pierdut 2,95%.

Trași în jos de discuțiile privind posibilitatea interzicerii importurilor de petrol rusești ca răspuns la invazia Ucrainei, indicii europeni s-au relaxat puțin după anunțul unei întâlniri între șefii diplomației ruse și ucrainene programată joi în Turcia și înainte de a treia sesiuni de negocieri ruso-ucrainene.

Aceasta s-a încheiat luni la sfârșitul zilei cu niște „rezultate pozitive”, a anunțat Mihailo Podoliak, membru al delegației ucrainene, pe Twitter.

Investitorii au luat notă, de asemenea, de declarația cancelarului german Olaf Scholz conform căreia importurile de combustibili fosili din Rusia sunt „esențiale” pentru „viața de zi cu zi a cetățenilor” din Europa, iar alimentarea continentului nu poate fi asigurată altfel în această etapă.

Pe piața americană, temerile de un embargo asupra importurilor de țiței rusești care ar crește și mai mult prețul petrolului, au accelerat pierderile la sfârșitul sesiunii.

Cu toate acestea, președintele american Joe Biden „nu a luat o decizie în acest stadiu” cu privire la un astfel de embargo, a spus Casa Albă.

Materii prime în creștere

În aceste condiții, prețurile petrolului au continuat să crească luni.

Barilul Brent din Marea Nordului, care se apropiase de 140 de dolari la începutul sesiunii asiatice, a scăzut apoi, dar a crescut cu 4,31%, la 123,21 de dolari.

În ceea ce privește barilul West Texas Intermediate (WTI), pentru livrare în aprilie, acesta a urcat cu 3,21%, pentru a închide la 119,40 dolari, după ce a trecut de 130 de dolari la începutul sesiunii.

Prețul contractului european de referință pe gaz a crescut cu 11,66%, după ce a atins un nou record la 345 de euro pe megawat oră.

Prețurile metalelor au continuat să crească: cel al aluminiului a depășit pentru prima dată pragul de 4.000 de dolari pe tonă. Cel al nichelului a atins, la fel ca cuprul și paladiul, un maxim istoric de 55.000 de dolari pe tonă.

Grâul a ajuns la 435 de euro pe tonă pe piaţa europeană.

În acest context, investitorii se tem că inflația, deja o preocupare, va crește și mai mult din cauza creșterii prețurilor la energie și la mărfuri, și companiile vor avea de suferit de pe urma acestor creșteri de preț care le cresc costurile de operare.

Potrivit mai multor observatori ai pieței, această criză nu ar trebui să pună sub semnul întrebării normalizarea politicii monetare de către Banca Centrală Europeană, care se întrunește joi, dar ar putea totuși să o amâne.

După ce a depășit 2.000 USD pe uncie, o premieră din august 2020, aurul s-a tranzacționat la 1.996,81 USD pe uncie cu puțin timp înainte de ora 22:00 GMT.

Dolarul a câștigat 0,67% față de euro. Anterior, moneda europeană a scăzut temporar cu 1% față de dolarul american.

Moneda rusă s-a topit cu 16%, până la 139,29 ruble pentru dolar, după ce a atins 177,26 ruble pentru dolar, un nou minim istoric.

Multe sectoare în declin

„Toate companiile cu expunere la Rusia – chiar și un simplu caz de contact economic – sunt văzute ca și cum ar fi contractat brusc ciumă și holeră…”, rezumă Fidelity International situația.

Au fost din nou neglijate asigurările bancare, precum Allianz (-2,83% la 183,22 euro), Commerzbank (-5,19% la 5,64 euro, la MDax), Deutsche Bank (-2,77% la 8,90 euro), Munich Re (-4,45% la 8,90 euro). 209,15 euro) la Frankfurt sau Société Générale și BNP Paribas care au scăzut cu peste 4%.

În turism, Air France-KLM a scăzut cu 6,07%, până la 3,30 euro, iar grupul hotelier Accor a pierdut 7,12% până la 24,25 euro. În Londra, Easyjet a scăzut cu 7,53%, până la 439,50 pence, iar IAG a căzut în jos (5,86% până la 116,24 pence). La Dublin, Ryanair a scăzut cu 7,79% la 12,25 euro.

La New York, perspectiva unei creșteri a costului kerosenului a făcut ca Delta Airlines (-12,78% la 30,11 dolari) și United Airlines (-15% la 31,20 dolari) să scadă brusc.

La Frankfurt, Adidas a terminat în scădere (-5,40% la 176,90 euro). Grupul realizează mai puțin de 3% din vânzările sale în Rusia, dar încă nu a comunicat cu privire la continuarea sau nu a activitatilor sale acolo. Rivalul său Puma, care a anunțat sâmbătă că își suspendă activitatea din Rusia, a scăzut cu 3,99%, până la 64,98 euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro