Sari direct la conținut

Planul de actiune al Guvernului: Prezentarea proiectului de Cod Fiscal a fost amanata pentru noiembrie/ La nivelul ministerului Finantelor, a fost constituit un grup de lucru care organizeaza intalniri telefonice sau prin e-mail

HotNews.ro

Termenul de prezentare a proiectului privind rescrierea Codului Fiscal a fost amanat pentru luna noiembrie 2014, se arata intr-un document care prezinta calendarul de desfasurare a Planului de Actiune pentru implementarea unor masuri de buna guvernare in economie. In conditiile amanarii prezentarii proiectului de Cod Fiscal, „intalnirile pe aceasta tema cu reprezentantii mediului de afaceri se organizeaza in momentul in care exista noi propuneri de modificare sau pentru a clarifica anumite elemente ramase in discutie”, se mai precizeaza in documentul obtinut de HotNews.ro. Pe tema noului Cod Fiscal a fost constituit si un grup de lucru la nivelul Ministerului Finantelor, „organizarea intalnirilor realizandu-se telefonic/e-mail”.

  • Context. Guvernul a aprobat pe 20 mai 2014 un memorandum privind aprobarea unui plan de actiune pentru implementarea unor masuri de buna guvernare in economie. Parteneri in sustinerea implementarii planului sunt reprezentantii Camerei Americane de Comert si ai Ambasadei Statelor Unite. Una dintre masurile cuprinse in Planul de Actiune este infiintarea unor grupuri de lucru la nivel ministerial ca interfata intre administratia centrala si mediul de afaceri. Au fost infiintate grupuri de lucru la nivelul Departamentului pentru Ape, Departamentului pentru IMM-uri, Ministerului Agriculturii, Ministerului Apararii si Ministerului Finantelor. Luni, 8 septembrie, a fost organizat la Palatul Parlamentului un seminar dedicat analizei impactului reglementarilor legislatie asupra mediului de afaceri, la care au participat premierul Victor Ponta si Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa si Eurasia.

Noul cod fiscal, discutat prin telefon sau e-mail

In domeniul fiscal, unul dintre obiectivele Ministerului Finantelor il constituie rescrierea Codului Fiscal. In acest sens, s-au infiintat grupuri de lucru care sa se ocupe de acest Cod Fiscal. Grupurile de lucru sunt constituite din reprezentanti ai Ministerului Finantelor, ai unor societati de consultanta, asociatii profesionale si organizatii patronale. „Intalnirile au fost organziate pe domenii, respectiv tipuri de impozite prevazute in Codul Fiscal in functie de necesitate. Obiectivul intalnirilor a fost acela de a discuta/dezbate propunerile de modificare a legislatiei fiscale propuse atat de mediul de afaceri cat si de reprezentantii ministerului. Comunicarea materialelor supuse discutiilor s-a realizat electronic, iar organizarea intalnirilor s-a realizat telefonic/e-mail. Pentru fiecare sedinta a grupurilor de lucru a fost intocmita o minuta”, se arata in documentul privind planul de actiune al Guvernului.

Reamintim ca prezentarea rescrierea Codului Fiscal a starnit polemici. Un proiect de Cod Fiscal care continea o serie de modificari de ordin fiscal a fost publicat in iulie pe site-ul Ministerului Finantelor. Acesta prevedea ca persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta vor plati un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila. De asemenea, mai prevedea ca impozitul pe masini va fi majorat semnificativ, de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare mai mari impozitul urmand insa sa scada. Aceste prevederi au starnit o serie de critici, motiv pentru care proiectul a fost retras in scurt timp de pe site. Ministerul Finantelor nu a venit de atunci cu o noua varianta de proiect. Cu toate acestea, ministrul finantelor, Ioana Petrescu, sustine ca proiectul se afla in dezbatere publica. Insa dezbatere publica in adevaratul sens al cuvantului nu a avut loc pana acum.

In conditiile in care va fi prezentat abia in noiembrie, posibil dupa alegerile prezidentiale, ramane de vazut ce termene de aplicare vor avea noile prevederi. Masurile propuse trebuie anuntate cu sase luni inainte de a fi introduse. De altfel, chiar premierul Victor Ponta dadea asigurari in luna iulie ca masurie din proiectul noului Cod Fiscal vor fi anuntate cu sase luni inainte de aplicare. Ponta mai spunea ca „Noi avem un acord semnat, in sensul ca nici un fel de schimbare de taxe nu se face mai repede de sase luni, si pana acum ne-am tinut si ne tinem in continuare. De aceea, e bine sa aveti textul noului cod fiscal si a codului de procedura fiscala, ca sa stiti cu sase luni inainte- si sigur va sti toata opinia publica- ce anume dorim sa modificam”, spunea Ponta in iulie, intr-o intalnire cu membrii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

Si ministrul finantelor vorbea recent despre nevoia de predictibilitate. Ioana Petrescu spunea ca trebuie luata masura reducerii „taxei pe stalp” de la 1,5% la 1% inca din septembrie, pentru ca marile companii isi fac bugetele pe anul viitor inca din septembrie. „Am constatat ca marile companii isi fac planul, bugetul, pe anul viitor in luna septembrie, asa ca au venit acum sa intrebe cum va fi taxa pe constructii speciale. O vom finaliza pana la finele lunii septembrie”, a declarat Ioana Petrescu la Adevarul Live. Cu astfel de asigurari venite din partea premierului si ministrului finantelor, este greu de crezut ca la nivelul Guvernului se va decide ca prevederile din noul Cod Fiscal sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2015.

Masurile cuprinse in Planul de Actiune al Guvernului

  • Infiintarea unui birou unic la nivelul Guvernului care sa centralizeze informatiile, propunerile si observatiile furnizate de catre mediul de afaceri (termen: 30 septembrie 2014)
  • Realizarea unui Ghid de procedura pentru o buna guvernare in domeniul economic, care sa contina descrierea normelor si procedurii referitoare la initierea si emiterea actelor normative in administratia centrala (termen: 31 decembrie 2014)
  • Monitorizarea numarului de ordonante de urgenta si a situatiilor care le-au generat, in vederea reducerii acestui tip de act normativ (termen: permanent)
  • Infiintarea unor grupuri de lucru la nivel ministerial ca interfata intre administratia centrala si mediul de afaceri, in scopul informarii reciproce referitoare la necesitatile si masurile care privesc mediul de afaceri si activitatile economice, in general (termen: 15 iunie 2014)
  • Adoptarea unui plan de masuri in scopul accelerarii implementarii Agendei Digitale a Guvernului, monitorizarea implementarii acestor masuri si informarea trimestriala a GUvernului cu privire la progresele inregistrate in acest sens (termen: 30 septembrie 2014)
  • Verificarea dreptului comparat si constituirea unui format larg de consultare publica cu scopul realizarii unui cadru lgeal referitor la activitatile de lobby (termen: 31 decembrie 2014)
  • Demararea unui proiect pilot privitor la modul de implementare a masurilor planului de actiune si verificarea gradului de raspuns la problemele supuse analizei. Tema proiectului pilot este promovarea mijoacelor de prevenire si combatere a criminalitatii informatice, de intarire a securitatii in domeniul tehnologiei informatiei. Rezultatele obtinute vor sta la baza formularii unor noi masuri si practici in domeniul bunei guvernari.

Citeste si Planul de actiune al Guvernului: Numarul de Ordonante de Urgenta va fi redus cu 20% in 2014 fata de 2013

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro