Sari direct la conținut

Planul de ajutor militar al UE pentru Ucraina: aproape 224.000 de obuze livrate / Departe de obiectivul de 1 milion de obuze

HotNews.ro
Obuze de artilerie, Foto: DreamsTime / Swathi Mohan
Obuze de artilerie, Foto: DreamsTime / Swathi Mohan

Uniunea Europeană a livrat 223.800 de obuze Ucrainei în cadrul primei etape a unui plan de furnizare a unui milion de proiectile de artilerie pentru a ajuta Kievul să facă față Rusiei, a anunțat vineri un purtător de cuvânt, citat de AFP.

În martie, UE a aprobat un plan de două miliarde de euro pentru a trimite Ucrainei un milion de obuze de 155 mm din stocurile statelor membre în acest an și pentru a finanța achiziții comune de muniție pentru Kiev.

Forțele ucrainene se plâng de lipsa de muniție, în timp ce încearcă să alunge trupele Moscovei din teritoriile ocupate în cadrul contraofensivei lansate la începutul lunii iunie.

În cadrul primei etape a planului, care se desfășoară în perioada 9 februarie – 31 mai, a fost alocat un miliard de euro pentru a rambursa statelor membre ale UE aproximativ jumătate din costul obuzelor furnizate din arsenalele lor existente.

„Statele membre au livrat aproximativ 223.800 de muniții de artilerie (artilerie autopropulsată cu rază lungă de acțiune, muniții ghidate cu precizie și muniții pentru mortiere) și 2.300 de rachete de toate tipurile”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano.

Valoarea totală a munițiilor furnizate este de 1,1 miliarde de euro, potrivit UE.

Departe de obiectivul de 1 milion de obuze

La sfârșitul lunii mai, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a anunțat că 200.000 de obuze au fost livrate până în prezent.

Uniunea Europeană și statele sale membre par să fie departe de a atinge obiectivul de un milion de obuze până în primăvara anului viitor.

În februarie, mai multe capitale europene și-au exprimat scepticismul cu privire la capacitatea de a furniza un milion de obuze.

În cadrul celei de-a doua părți a planului, agenția de apărare a UE negociază contracte de achiziții comune cu producătorii europeni de muniție de 155 mm.

UE „se așteaptă ca contractele-cadru cu industria să fie semnate în următoarele săptămâni, ceea ce va permite statelor membre să plaseze comenzi din acel moment”.

Orice contract trebuie să fie încheiat înainte de sfârșitul lunii septembrie pentru a fi inclus în planul de aprovizionare al UE.

În total, UE și statele sale membre susțin că au cheltuit aproximativ 20 de miliarde de euro pentru furnizarea de arme Ucrainei de la invazia rusă din februarie 2022.

Până la 25 iulie, Statele Unite se angajaseră să acorde Ucrainei asistență de securitate în valoare de peste 43,7 miliarde de dolari, potrivit Pentagonului.

Joi, Casa Albă a cerut Congresului o sumă suplimentară de 13 miliarde de dolari pentru noi cheltuieli militare pentru Ucraina. (Foto: DreamsTime / Swathi Mohan)

Urmărește ultimele evoluții din a 534-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro