Sari direct la conținut

PMP da in judecata MAE pentru ca nu a suplimentat sectiile de votare din afara tarii

HotNews.ro

Organizatia Diaspora a Partidului Miscarea Populara anunta ca da in judecata Ministerul Afacerilor Externe pentru ca, in pofida solicitarilor PMP, nu s-a luat nicio masura pentru suplimentarea sectiilor de votare situate in afara tarii.

„Organizatia Diaspora a Partidului Miscarea Populara a decis sa cheme in instanta Ministerul Afacerilor Externe pentru ca, in ciuda solicitarilor PMP, nu s-a luat nicio masura pentru suplimentarea sectiilor de votare situate in afara tarii. Consideram ca Ministerul Afacerilor Externe incalca drepturile cetatenilor romani din diaspora si afecteaza negativ votul diasporei in alegerile europarlamentare din 25 mai 2014”, se arata intr-un comunicat al PMP remis, vineri, agentiei Mediafax.

Conform sursei citate, PMP „se vede nevoit sa apeleze la aceasta masura” dupa ce a semnalat, in solicitarea datata 7 martie a.c, faptul ca cele 190 de sectii de votare puse la dispozitia votantilor din diaspora nu acopera multe orase si regiuni unde traiesc comunitati de romani de peste 3.000 de membri.

„Am subliniat, in cererea sus-mentionata adresata ministrului de Externe Titus Corlatean, ca suplimentarea sectiilor de votare ar fi un gest absolut normal, de respect fata de dreptul la vot al cetateanului roman, avand in vedere ca in afara granitelor tarii traiesc circa 3,5 milioane de romani. Ministerul Afacerilor Externe s-a dovedit surd la demersurile Miscarii Populare, raspunsul sau oficial fiind ca ar trebui sa luam legatura cu misiunile diplomatice din fiecare tara. Mai mult decat atat, in documentul primit de la minister se afirma: „… Mentionam ca la alegerile europarlamentare cetatenii romani din strainatate pot opta pentru exercitarea dreptului de vot pentru alegerea reprezentantilor tarii de resedinta in Parlamentul European””, arata PMP.

Conform sursei citate, liderul organizatiei Diaspora a PMP, Dan-Radu Zatreanu, considera ca Guvernul, prin reprezentantii sai, „nu face decat sa isi bata joc inca o data de cetatenii romani care locuiesc in strainatate”. „Nu numai ca domnul ministru Titus Corlatean refuza sa dea curs unui demers absolut normal al PMP, dar cetatenii romani din diaspora sunt sfatuiti sa voteze pentru candidatii din tarile in care locuiesc daca nu au suficiente sectii de votare romanesti. In calitate de presedinte al Organizatiei Diaspora ma vad nevoit sa iau atitudine fata de acest abuz flagrant”, afirma Zatreanu.

Partidul Miscarea Populara apeleaza la Justitie „pentru ca dreptul constitutional la vot al romanilor din strainate sa fie respectat”, se mai arata in comunicat.

„Consideram ca cele 306 de sectii de votare puse la dispozitia romanilor din diaspora – conform site-ului MAE – la alegerile parlamentare din decembrie 2012 au fost oricum insuficiente, iar decizia Guvernului de a reduce acum numarul lor la 190 nu face altceva decat sa adanceasca un abuz”, se mentioneaza in comunicatul PMP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro