Sari direct la conținut

Politic Show: Cum si-au impartit PSD si PNL judetele; Fenomenul "Don Costel" revine: candidatul USL din Maramures a rapit un om si l-a dus in padure; Geoana: Toate partidele vor trebui sa dea drumul din brate clanurilor care sifoneaza banii publici; Contradictiile din "cosul pensionarului"

HotNews.ro
Politic Show, Foto: Colaj foto
Politic Show, Foto: Colaj foto

Fenomenul „Don Costel” revine: candidatul USL din Maramures a rapit un om si l-a dus in padure! Fenomenul „Don Costel” – interlopul craiovean ajuns director national la Imbunatatiri funciare – revine in politica romaneasca. Florin Tataru, proaspatul candidat USL la alegerile partiale pentru functia de deputat in Maramures, a fost acuzat, in 1998, de rapire. Plangerea depusa la Politie de catre victima descrie, negru pe alb, intamplari terifiante, demne de filmele cu mafioti ale lui Martin Scorsese. Inginerul Ioan Pacurar a inregistrat plangerea la Politia Baia Sprie, aratand cu lux de amanunte cum i s-a pus cutitul la gat, cum a fost dus in padure, tarat in genunchi si amenintat cu pusca la tampla. Dosarul a fost insa inchis pentru ca partile implicate „au dat la pace”. Florin Tataru era, in 1998, asociat la firma Nordia Trade Group cu Aurel Iancu – un stomatolog cu veleitati politice dar retras intre timp din viata publica – si cu Corin Chereches, patronul unei televiziuni din Baia Mare. Nordia producea bauturi spirtoase iar primii doi il banuiau pe ultimul ca ii fura. Fabrica produce profituri uriase iar paranoia era atat de mare incat fiecare actionar isi adusese in firma cate o masina de numarat bani. Inginerul Pacurar avea un rol cheie in cadrul firmei si era un apropiat al lui Chereches, iar Iancu si Tataru au vrut sa-i dea o lectie, scrie EVZ.

Cum si-au impartit PSD si PNL judetele. Potrivit sondajelor comandate de PSD in teritoriu, „baronii” se bucura de intentii de vot intre 50 si 75%, procente care le asigura prima sansa la urne. O noua candidatura a unor lideri locali precum Marian Oprisan de la Vrancea, Liviu Dragnea de la Teleorman, Nicusor Constantinescu de la Arges, Ion Prioteasa de la Dolj sau Constantin Nicolescu de la Arges, nu a fost pusa nicio clipa la indoiala nici din tabara PSD, nici din tabara liberala. Principiul paritatii la stabilirea candidatilor comuni ai USL prevede ca PSD va propune pentru presedintia consiliilor judetene 21 de candidati, iar PNL 20. Ca urmare, pe langa sefii de consilii judetene care vor intra in cursa electorala, social-democratii vor mai face nominalizari in alte cinci-sase judete, dintre care Mehedinti, Suceava, Bistrita-Nasaud, Neamt si Dambovita. In cazul in care candidatul la sefia CJ Buzau va reveni liberalilor, atunci PSD va nominaliza candidatul intr-un alt judet, Ilfov, Sibiu si Satu-Mare, anunta Adevarul.

Geoana: Toate partidele vor trebui sa dea drumul din brate clanurilor care sifoneaza banii publici. Mircea Geoana propune cinci directii pentru un proiect „consensualizat politic” de limitare a efectelor crizei, astfel incat Romania sa poata trece de uraganul care vine, el avertizand ca „toate partidele vor trebui sa dea drumul din brate clanurilor politico-economice care sifoneaza banii publici”. Presedintele Senatului avertizeaza ca partidele politice nu mai pot fi „centre de profit” inainte sa fie centre de politici publice, de competenta si onorabilitate. „Indiferent de cum vrem sa-l definim, un nou val de criza se ridica tot mai puternic in aceste zile. Caderea burselor, neincrederea investitorilor si lipsa de fermitate a liderilor politici ne fac sa nu mai vorbim despre posibilitatea unei noi crize, ci direct despre intensitatea si victimele sale. Cine si cat de dramatic va fi lovit sunt intrebarile momentului, la care analistii vin cu raspunsuri timide, sovaielnice, de limitare a pierderilor”, scrie Geoana pe blogul sau, informeaza Gandul.

Contradictiile din „cosul pensionarului”. In ciuda criticilor prezidentiale, coalitia la putere pare decisa sa nu renunte la introducerea „cosului pensionarului”. Proiectul de hotarare de guvern ridica insa mai multe semne de intrebare. Consiliile judetene, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile locale vor infiinta societati comerciale sau vor extinde obiectul de activitate al societatilor existente, astfel incat sa poata fi derulate activitati de comert cu produse alimentare de baza exclusiv catre pensionari, se arata in proiectul de hotarare de guvern. In urma cu doar doua zile, vicepresedintele UNPR Valeriu Steriu arata insa ca programul nu va semana cu economatele Guvernului Adrian Nastase. „Nu va fi realizata desfacerea prin economate in care unii primari vor dori sa faca anumite constructii, cum a fost intr-un sector in Bucuresti”, declara Steriu. Liderul UNPR mai spunea ca va fi folosit un sistem asemanator celui Programului European pentru Persoane Defavorizate, desfasurat prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, scrie Romania Libera.

William Brinza: Diaspora, reteta secreta a Romaniei. Presedintele PDL Diaspora, William Brinza, initiator, alaturi de ministrul de externe Teodor Baconschi, al proiectului de lege privind introducerea votului prin corespondenta, spune ca acest proiect reprezinta o deschidere a statului fata de romanii din diaspora, si nu crede ca UDMR ar fi dezavantajat de acest proiect, temerile exprimate de Uniune in acest sens fiind de fapt incercari de a negocia. „Cunoscand UDMR-ul nu cred ca acesta are o temere legata de aprobarea Legii votului prin corespondenta, dar, in mod cert, ca orice partid politic, va negocia, ceea ce este absolut firesc. Parlamentarii UDMR sunt politicieni cu experienta, maturitate , buni negociatori , dar niciodata nu s-au opus ireversibil la un proiect pentru romani si pentru Romania si sunt convins ca nu o vor face nici acum”, a sustinut William Brinza, sustinator al votului prin corespondenta alaturi de ministrul de externe Teodor Baconschi, anunta EVZ.

Un primar nu si-a platit salariatii timp de 9 luni. Din octombrie, 30 de angajati ai Primariei Bod nu si-au mai luat salariile, pentru ca edilul refuza sa semneze organigrama aprobata in 2010. Edilul Claudiu Liliac a fost somat de autoritati si chiar a fost amendat de inspectorii de munca, dar tot nu vrea sa-si plateasca subalternii. Situatia din comuna Bod, judetul Brasov, se agraveaza pe zi ce trece, din cauza primarului Claudiu Liliac (independent). De zece luni, doar primarul, viceprimarul si consilierii locali isi primesc indemnizatiile, in timp ce subalternii lor fac munca voluntara, chiar daca edilul a fost somat atat de prefect, cat si de Ministerul Administratiei si Internelor sa deblocheze situatia salariilor, informeaza Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro