Sari direct la conținut

Polonia ar putea crește taxele, Slovacia mărește TVA și impozitul pe profit, Ungaria a prelungit aplicarea unui impozit, iar Franța întărește controalele pe prețurile de transfer

HotNews.ro
Alex Milcev , Foto: EY România
Alex Milcev , Foto: EY România

Câteva țări europene iau măsuri pentru a colecta mai mulți bani la bugetul de Stat. Alex Milcev liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică la EY România a vorbit recent pe această temă.

„În Franța se urmărește și mai aprig evaziunea fiscală. Au criminalizat anumite tipuri de activități care pot să ducă la reducerea bazei fiscale”, spune el, precizând că este vorba despre un nivel înalt de sofisticare a legislației și practicilor fiscale.

În plus, spune el, Franța regândește sistemul de prețuri de transfer.

„Au întărit controalel și procedurile de urmărire a prețurilor de transfer. Franța este o jurisdicție cu cele mai mari colectări la bugetul de Stat, în jur de 50%. La o asemenea povară, prețurile de transfer tind să scoată profiturile. Pot să înțeleg de ce francezii apasă pedala de accelerație pe această zonă”, a explicat Milcev.

Potrivit acestuia, Slovacia crește impozitul pe profit și pare că o să crească și TVA. În plus, introduce o nouă taxă pe tranzacții bancare.

„Ungaria avea un impozit suplimentar pe profitul băncilor, companiilor din energie și unor multinaționale. Ideea a fost de impozit temporar, dar este prelungit”, a explicat reprezentantul EY România.

Conform declarațiilor sale, în Polonia există o discuție cu ce se întâmplă cu taxele.

„Momentan nu s-a anunțat ceva. Se consideră că este inevitabilă majorarea taxelor pentru că în bugetul de anul viitor cheltuielile pentru apărare o să crească la 5% din PIB. Acel surplus trebuie să vină de undeva. De unde? De la contribuabilii lor. O să vină reforma fiscală și acolo, într-o formă sau alta”, a explicat Milcev.

INTERVIURILE HotNews.ro