Sari direct la conținut

Ponta a demis doi vicepresedinti ai Institutului National de Statistica, institutia care gestioneaza rezultatele Recensamintului

HotNews.ro
Vergil Voineagu, Foto: Agerpres
Vergil Voineagu, Foto: Agerpres

Cristian Nicolae Stanica si Gered Beatrix, ambii vicepresedinti ai Institutului National de Statistica au fost eliberati joi din functie, in locul lor fiind numiti Elena Mihaela Iagar si respectiv Florin Ciurariu, se arata in Monitorul Oficial nr 451/05.07.2012. Seful INSSE, prof Vergil Voineagu a ramas in continuare la conducerea institutiei. „Nici nu s-a pus problema schimbarii mele”, a confirmat pentru HotNews.ro presedintele Voineagu. Florin Ciurariu este un vechi membru al PNL Vaslui, absolvent de Matematica si Filosofie. Detine un master in „Politici Publice şi Administraţie Publică” (vezi in atasament CV-ul lui Ciurariu).

Despre Elena Iagar se stiu deocamdata mai putine lucruri, meseria de baza a acesteia fiind economist.

Victor Ponta a declarat joi ca intentioneaza ca la referendumul de demitere a presedintelui sa fie utilizate rezultatele recensamintului din 2011, care scade cu aproape doua milioane de locuitori populatia Romaniei. Premierul Ponta a declarat joi, la finalul unei intilniri cu membri ai mediului de afaceri, ca a solicitat INS date despre intrarea in vigoare a rezultatelor recensamintului.

„Stiti foarte bine, deocamdata pe listele electorale noi figuram ca in 2001 sau 2002, cu trei milioane de oameni in plus, oameni care nu mai sunt cu adevarat electori. O sa incerc sa rezolv aceasta problema pentru ca referendumul, daca se va organiza, repet, nu doresc sa anticipez in niciun fel vreo decizie a Parlamentului, dar daca se va organiza sa se organizeze cat mai repede, sa se organizeze absolut corect, pentru ca votul romanilor sa puna punct acestei crize politice intr-un fel sau altul”, a spus Ponta.

Presedintele INS, prof. Vergil Voineagu, a declarat in jurul pranzului pentru HotNews.ro ca la acel moment nu primise nicio solicitare din partea Guvernului dar ca in masura in care o va primi, va dispune masurile necesare.

Reamintim ca listele electorale se realizeaza pe baza rezultatelor oficiale ale ultimului recensamint valabil. Daca numarul de votanti de pe liste scade, atunci si numarul de voturi necesare la referendum pentru demiterea presedintelui scade. Or, recensamintul din 2011 a aratat o scadere de aproximativ 2 milioane a populatiei Romaniei, dar rezultatele sale nu au fost validate inca. Daca ele vor fi validate oficial, listele electorale se vor reface in scadere, si va scadea proportional si numarul de voturi necesare demiterii.

Institutul National de Statistica a anuntat in repetate rinduri ca rezultatele definitive ale recensamintului vor fi disponibile in semestrul al II-lea din 2013.

Vezi aici rezultatele preliminare de la Recensamintul din 2011

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro