Sari direct la conținut

Portalul online care va oferi acces liber si gratuit la legislatia nationala are termen limita de implementare luna octombrie 2014 / Cum explica Ministerul Justitiei de ce este nevoit statul sa cumpere baza de date cu legislatia nationala

HotNews.ro

Portalul online care va oferi acces liber si gratuit tuturor cetatenilor la legislatia nationala actualizata si consolidata are termen limita de implementare luna octombrie 2014 si va pune la dispozitie accesul doar la Monitorul Oficial Partea I, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Justitiei. Termenul este stabilit in contractul de finantare cu fonduri UE, a carui valoare este de circa 4,4 milioane de euro. Pentru a fi insa implementat, Ministerul are nevoie sa cumpere o baza de date legislativa, asta pentru ca accesul la Monitorul Oficial se face potrivit legii numai contra-cost.

In primul rand, Ministerul Justitiei subliniaza ca „Romania este singurul stat membru UE care nu are dezvoltat sau in curs de dezvoltare conectarea bazei de date legislative nationale la sistemul N-Lex, in conditiile in care Romania si-a asumat participarea la proiectul european privind accesul neingradit la legislatia comunitara a tuturor cetatenilor, inca de la momentul aderarii.

In anuntul licitatiei lansate la data de 2 august 2013 pentru implementarea acestui portal online care sa ofere acces liber si gratuit la legislatia nationala se spune:

  • „Prin acest contract se doreste achizitionarea unei baze de date nationale legislative care sa cuprinda fisa actelor normative si forma actualizata a actelor normative, dezvoltarea unei aplicatii electronice care sa permita accesul neingradit la baza nationala legislativa, implementarea acesteia din urma in aplicatia software dezvoltata si interconectarea cu portalul N-Lex, precum si instruirea personalului de specialitate IT din cadrul Ministerului Justitiei cu privire la administrarea noii aplicatii electronice. In cadrul proiectului vor fi furnizate si echipamentele hardware, de comunicatii si licentele software necesare implementarii cu succes a solutiei informatice”

Contactat de HotNews.ro, juristul Bogdan Manolea a atentionat ca statul va plati pentru o parte din ceea ce are deja si atunci va avea baze de date concurente platite din bani publici.

De ce este nevoit Ministerul Justitiei sa cumpere o baza de date cu legislatia nationala de vreme ce are una gestionata de Regia Autonoma Monitorul Oficial, autoritate aflata in subordinea Guvernului?

Pentru ca potrivit legii accesul la Monitorul Oficial, se face numai contra-cost:

  • „Conform Legii 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei, art. 18 ‘Regia Autonoma Monitorul Oficial editeaza Monitorul Oficial al Romaniei atat in format tiparit, cat si in format electronic, pe care il pune la dispozitia tuturor categoriilor de utilizatori contra cost’, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Justitiei.

In plus, reprezentantii MJ sustin ca baza de date de la Monitorul oficial nu ar fi una „in sensul adevarat al cuvantului”.

  • „Baza de date de la Monitorul Oficial nu este o baza de date in sensul adevarat al cuvantului, ci prezinta o serie de fisiere PDF, disponibile timp de 10 zile, iar la momentul in care o lege este modificata, aceasta este republicata, nefiind evidentiate modificarile fata de forma/formele anterioare si nici diferitele relationari cu alte legi. Prin comparatie, baza de date ce va fi achizitionata prin acest proiect contine legislatia la zi, consolidata, cu evidentierea modificarilor, cu posibilitatea de a vedea abrogarile etc., va fi in format deschis deci accesibila oricui. In plus, conform legii, accesul la legislatia aflata in posesia Monitorului Oficial se realizeaza contra cost, la fel ca si la bazele de date apartinand oricarui agent economic care desfasoara activitati in acest domeniu”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Justitiei.
  • Serviciile electronice oferite de Monitorul Oficial contrazic declaratiile Ministerului Justitiei

Afirmatiile oficialilor Ministerului Justitiei sunt insa contrazise chiar de serviciile puse la dispozitie de Regia Autonoma Monitorul Oficial (RAMO). Trebuie spus ca aceasta Regie, aflata in subordinea Guvernului, are statutul de persoana juridica care desfasoara activitate de interes public national, in conditii de gestiune economica si autonomie financiara. Altfel spus, RAMO se autofinanteaza.

Astfel, RAMO ofera contra-cost abonamente la „o aplicatie legislativa online cu continut complet si actualizat din cea mai sigura sursa pentru cea mai buna informatie din domeniul legislativ, numita Expert-Monitor„. Iata caracteristicile acestei aplicatii:

  • garanteaza corectitudinea informatiilor
  • forma text cu legaturile aferente este insotita in permanenta de imaginea martor, asa cum este tiparita in Monitorul Oficial
  • realizeaza cea mai rapida actualizare a continutului, conform ultimelor aparitii din Monitorul Oficial
  • prezinta forma consolidata a actelor (actul de baza cu modificari), validata de juristi ori de cate ori apar modificari
  • ofera posibilitatea crearii propriilor liste de acte, cu optiunea de avertizare ori de cate ori sunt publicate modificari
  • permite cautare complexa dupa diverse criterii, care pot fi salvate
  • contine toate cele sapte parti ale Monitorului Oficial

De ce nu au sustinut deputatii si Guvernul Ponta o initiativa legislativa care viza accesul gratuit pe internet si care a fost respinsa definitiv in acest an

Singura problema cu adevarat valida ar fi deci faptul ca prin lege accesul la baza de date din Monitorul Oficial se face contra cost. Ministerul Justitiei a amintit de altfel in precizarile facute la articolul HotNews.ro de la data de 6 august ca „o propunere legislativa de modificare a Legii 202/1998 prin care se acorda liberul acces al cetatenilor la baza de date a Monitorului Oficial, a fost respinsa de Camera Deputatilor, for decizional, la data de 16 aprilie 2013„.

HotNews.ro a urmarit procesul legislativ privind aceasta initiativa si a constat urmatoarele. Propunerea legislativa a fost initiata pe 21 mai 2012 de cinci senatori, respectiv:

  • PSD: Lazar Sorin Constantin, Saghian Gheorghe
  • PNL: Placinta Sorina Luminita
  • UDMR: Frunda Gyorgy
  • Prog.: Chivu Sorin Serioja

In forma adoptata de Senat pe 15.10. 2012 se mentioneaza printre altele (vezi documentul atasat):

Articolul 19 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

  • „Art. 19 – Regia Autonoma ‘Monitorul Oficial’ realizeaza un produs electronic continand actele publicate, care poate fi accesat gratuit pe internet si este disponibil, in varianta pentru citire, permanent pentru actele publicate in Partea I si Partea a II-a, respectiv timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte in ceea ce priveste celelalte parti ale Monitorului Oficial”.

Cand a ajuns in Camera Deputatilor, camera decizionala, propunerea nu a fost sustinuta nici de membrii Comisiei Juridice si nici de Guvernul Ponta. Unul dintre principalele motive este ilustrat in punctul de vedere al Guvernului:

  • „Obligatia de a se crea un produs electronic continand actele publicate care sa poata fi accesat permanent si gratuit nu tine seama de regimul juridic al Regiei Autonome ‘Monitorul oficial’, persoana juridica care desfasoara activitate de interes public national, in conditii de gestiune economica si autonomie financiara.
  • In consecinta, activitatea regiei are ca finalitate obtinerea profitului din venituri proprii, cata vreme Regia Autonoma ‘Monitorul Oficial’ nu este institutie publica finantata de la bugetul de stat.
  • Adoptarea proiectului de lege va duce la reducerea drastica a abonamentelor pe suport de hartie si desfiintarea, in fapt, a abonamentelor pe suport, electronic, ceea ce va obliga statul roman sa asigure finantarea regiei, cu afectarea bugetului de stat.
  • Apreciem ca nivelul subventiilor bugetare ar putea depasi cifra de 25% din cifra de afaceri.
  • Obligarea emitentilor la plata pentru publicare nu ar fi o solutie deoarece ar presupune modificarea legislatiei, in conditiile in care mai multe acte normative, inclusiv legi organice,prevad publicarea gratuita in Monitorul oficial, dar si alocarea in acest scop a unor sume de la buget”.

Afacerile Regiei Autonome Monitorul Oficial in 2012

Datele publicate de Ministerul de Finante indica faptul ca in 2012, Regia Autonoma ‘Monitorul Oficial’ a avut o cifra de afaceri de 58.858.756 lei si un profit net de 18.767.493 lei. RAMO avea la ssfarsitul anului trecut un numar mediu de 358 de salariati.

Astfel, conform estimarilor Guvernului, nivelul subventiilor bugetare necesare RAMO ar fi depasit astfel suma de 14.714.689 lei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro