Sari direct la conținut

Povestea celui mai puțin cunoscut jucător de tenis care s-a calificat la JO 2024 – A ajuns la Paris din întâmplare

HotNews.ro
Moez Echargui / Sursa foto: captură video
Moez Echargui / Sursa foto: captură video

Pentru a-l găsi pe Moez Echargui în clasamentul ATP este nevoie de ceva răbdare, jucătorul în vârstă de 31 de ani aflându-se pe locul 384 mondial. Sportivul tunisian a obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, cu toate că acest lucru nu era neapărat un obiectiv pentru el.

Moez nu este unul dintre cunoscuții iubitorilor de tenis, el evoluând de obicei în competițiile de nivel inferior. Cu toate acestea, a bifat calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris.

Cum a fost totuși posibil ca un sportiv aflat pe locul 384 în ierarhia ATP să obțină biletul pe Paris?

Moez a ajuns să se califice la JO 2024 după ce a obținut un loc acordat de ITF (Federația Internațională de Tenis). Tunisianul a câștigat aurul la Jocurile Panafricane, iar performanța l-a trimis direct la Paris.

Interesant este, conform celor de la puntodebreak, că tunisianul nici măcar nu avea în plan să participe la Jocurile Panafricane, el ajungând la eveniment pe ultima sută de metri.

Mai mult decât atât, o prezență la Jocurile Olimpice nu a fost vreodată un țel pentru Echargui, obiectivul tunisianului fiind acela de a prinde tabloul principal la turnee mai cunoscute, acolo unde și premiile sunt pe măsură.

Pe lângă câștigarea Jocurilor Panafricane, sportivul trebuia să mai îndeplinească o cerință: să se afle printre primii 400 de jucători ai lumii în luna iunie pentru a putea fi eligibil pentru Paris.

„Sincer să fiu, nu m-am gândit niciodată că voi ajunge la Jocurile Olimpice, nici măcar atunci când m-am apucat de jucat tenis. Prezența la o asemenea competiție pare la capătul unui drum foarte lung, se joacă o dată la patru ani și nici nu mi-a trecut prin cap să vreau să mă calific sau ceva de genul.

Noi, jucătorii de tenis, avem alte obiective cum ar fi Grand Slamurile sau turneele de tip Masters”, spune Moez Echargui pentru The National, citat de puntodebreak.

Fan declarat al lui Novak Djokovic, tunisianul nu se poate lăuda cu mari rezultate în tenis, el fiind cel mai sus în clasamentul mondial pe 271.

Odată cu calificarea la Paris, lucrurile s-au schimbat puțin la nivel mental pentru jucătorul de tenis, el precizând că acum simte că „este o realizare uriașă”, chiar dacă la început nici măcar nu și-a propus să se califice pentru Paris.

Povestea lui Moez are și alte aspecte care-l fac un jucător aparte. S-a apucat târziu de acest sport, la aproape zece ani, după ce și-a dorit să ajungă fotbalist. A ajuns din întâmplare să cunoască tenisul, dar acum iubește acest sport.

O accidentare l-a făcut să ia o pauză destul de mare, iar la 18 ani a ajuns la universitate în locul turneelor de tenis. A studiat cinci ani în Nevada, iar jucător profesionist a devenit în 2017, la vârsta de 24 de ani.

Născut în La Marsa, din Tunisia, Moez Echargui a adunat în întreaga carieră suma de $164,279, iar cel mai sus s-a găsit pe locul 271 (în octombrie 2023).

INTERVIURILE HotNews.ro