Sari direct la conținut

Povestea Parcului IOR, „plămânul verde” care arde periodic în inima Titanului. Cum a apărut al doilea mare parc din București pe ruinele unei fabrici de cărămidă

B365.ro
Parcul IOR din Capitală, în 1987, Foto: AGERPRES FOTO/ARHIVA
Parcul IOR din Capitală, în 1987, Foto: AGERPRES FOTO/ARHIVA

Acum Parcul IOR este acel loc din București unde s-au produs 15 incendii în mai puțin de doi ani. Focul a nimicit, în acest scurt timp, două hectare de spațiu verde.

„De ce arde IOR-ul?” este, fără tăgadă, cea mai importantă întrebare. Oficial în majoritatea covârșitoare a cazurilor (11 din 15 incendii), focul a pornit de la câte o țigară azvârlită aiurea.

Focul a fost pus intenționat inclusiv oficial în două dintre cele 15 cazuri. Comunitatea crede însă că o mână criminală e la mijloc în majoritatea cazurilor. Cu atât mai mult cu cât incendiile se produc exact pe cele 11 hectare care au fost retrocedate. Adică exact zona din IOR care suferă enorm în ultimii 3 ani, atât din cauza focurilor dese, cât și a defrișărilor.

Parcul IOR are o istorie aparte. A fost amenajat pe locul unei fabrici de cărămidă, din nevoia de a le oferi cetățenilor noului cartier Titan o oază verde în apropierea blocurilor. Acum 50 de ani, la plantarea primilor copaci din parc au contribuit chiar elevii din cartierul Titan.

Citește integral pe B365.ro cum a luat naștere parcul în pericol de moarte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro