Sari direct la conținut

„Prea multa indulgenta!” Haosul urbanistic din Delta, la mila… autoritatilor

Inca de acum trei luni, in timpul unei sedinte in plen a Colegiului prefectural, subprefectul Ioan Boieru s-a aratat nemultumit intreband cate amenzi a aplicat Inspectia de Stat in Constructii pentru cladiri ridicate in Delta fara aviz. Intrebarea a ramas fara raspuns.

Insa de atunci si pana in prezent, rare sunt sedintele Colegiului Prefectural in care Inspectia de Stat in Constructii (ISC) sa nu readuca in atentie situatia din Mila 23, acolo unde s-au construit locuinte pe o platforma ridicata initial pentru adapostirea populatiei in cazul in care nivelul Dunarii depaseste cota de inundatie.

Sunt nemultumiti si operatorii turistici,

Recent, in timpul unui seminar organizat in cadrul unui proiect finantat de Uniunea Europeana, o persoana care desfasoara activitati de turism si care astfel se afla in Delta cel putin o data pe saptamana a atras atentia asupra haosului care domneste la nivelul constructiilor din satele din Delta. „Consiliul Judetean nu sprijina cu nimic dezvoltarea turismului in Delta Dunarii.

Si de ce spun acest lucru. Pentru ca toate constructiile ridicate sunt portocalii – ne vor invidia olandezii pentru aceasta culoare. Nu a fost nimeni, macar cu un ochi atent la faptul ca pensiunile s-au construit intr-un haos total. Mai mult, majoritatea pensiunilor s-au ridicat fara autorizatie.

Ar trebui sa ii sanctioneze cineva pe primari pentru aceasta situatie, iar ei sa plateasca nu din bugetul local, ci din buzunarul propriu”, a declarat directorul societatii Ibis Tours, Costica Vadineanu.

Si autoritatile judetene,

La randul sau, directorul executiv adjunct al Directiei de Urbanism, Prognoze si Amenajarea Teritoriului din cadrul Consiliului Judetean, Mioara Galateanu, a recunoscut ca dezvoltarea urbanistica din Delta a avut implicatii negative asupra specificului local, prin noile nuante coloristice si nu numai: „Consiliul Judetean avizeaza doar specificul cladirilor din intravilanul localitatilor.

Nu va spun cate discutii avem zilnic cu primari si cu persoane din afara judetului care vor sa construiasca in Delta case de munte. Va asigur insa ca de noi nu a trecut nimic strain specificului local. Urmarirea executiei lucrarilor revine insa consiliilor locale care pot fi actionate in instanta dar unde pierd procesele dupa ani in care constructia se finalizeaza.

Sunt rare cazurile de primari care respecta legea. In momentul de fata, majoritatea pensiunilor din Delta se autorizeaza ca locuinte, conform legilor in vigoare, iar controlul asupra acetsora nu se poate face in nici un fel. Iar arhitectii nu vin in Delta”.

Si conducerea Administratiei Rezervatiei

Directorul executiv adjunct al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Grigore Baboianu, a afirmat in acelasi timp ca „privim cu foarte multa indulgenta ceea ce se intampla in Delta. Exista insule in Grecia unde casele si pensiunile construite fara a se respecta modelul impus de autoritati sunt demolate, chiar daca localnicii nu inteleg motivele acestei decizii.

Noi nu putem decat constata ceea ce se intampla la Mila 23. Obisnuiam sa ii duc pe oaspetii din strainatate in aceasta localitate, dar acum e o rusine sa ii mai duc acolo. Au aparut acareturi care mai de care mai distonante si mai suparatoare”.

El a adus aminte insa si de Normele arhitectonice care sa respecte valorile de peisaj si traditiile locale din perimetrul RBDD. Acest set de reguli ar fi trebuit sa fie aprobat in decembrie 2006, in timpul sedintei Consiliului stiintific al Administratiei. Intamplator sau nu, reuniunea s-a intrerupt exact inainte de a se ajunge la acest punct de pe ordinea de zi.

Haosul in urbanism din Delta poate continua

Pana cand membrii Colegiului stiintific al ARBDD se vor intruni intr-o noua sedinta, optimistii asteapta reactia ISC care continua sa se cantoneze insa la nivelul localitatii Mila 23. Reactia momentana este explicata de faptul ca aceasta institutie a statului nu detine o ambarcatiune pentru desfasurarea activitatii si depinde exclusiv de sprijinul altora.

O scuza care a fost auzita in repetate randuri in timpul sedintelor Colegiului Prefectural si din partea altor sefi ai unor institutii bugetare.

In aceste conditii, orice autoritate nationala care se afla in plimbare in Delta Dunarii poate repeta discursul din 2006 al premierului Romaniei referitor la constructiile din zona si cu siguranta nu va gresi. Dar nici nu va putea spera ca vreo critica a sa va avea un efect rapid asupra situatiei din zona.

Si asta in timp ce in Timisoara, de exemplu, doua cladiri situate in centrul orasului au fost demolate, din cauza ca proprietarii lor nu au respectat avizele date de autoritati.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro