Sari direct la conținut

Predictiile cercetatorilor: O patrime din suprafata Pamantului va deveni arida, daca nu vom limita incalzirea globala

HotNews.ro
Predictiile cercetatorilor: O patrime din suprafata Pamantului va deveni arida, daca nu vom limita incalzirea globala

Mai mult de o patrime din solul de pe Terra va suferi modificari si va deveni „semnificativ” mai uscat, chiar si in cazul in care umanitatea gaseste o cale de a limita incalzirea globala la 2 grade celsius, sustin cercetatorii intr-un studiu publicat in Nature Climate Change, scrieAFP. Limitarea incalzirii globale la doar 2 grade celsius este unul dintre scopurile expuse in Acordul de la Paris.

Potrivit studiului, daca limitam incalzirea globala la 1,5 grade celsius, acest lucru va diminua semnificativ arealele afectate, iar doar o zecime din suprafata terestra va fi afectata. Pentru a realiza aceste predictii, cercetatorii s-au folosit de mai multe modele climatice, in diferite scenarii de incalzire.

La o incalzire de doar 1,5 grade celsius, parti ale Europei de sud, Africii de sud, Americii centale, Australiei si Asiei sud-vestice, vor „evita pericolul unei ariditati semnificative”, a sustinut Su-Jong Jeong, cercetator la Southern University of Science and Technology, din China.

Echipa a ajuns la concluzia ca la o incalzire de 2 grade celsius, care ar putea fi atinsa intre anii 2052 si 2070, intre 24 si 32% din suprafata totala a Pamantului va deveni mai uscata.

O incalzire de 3 grade celsius, ar fi o amenintare pentru viata de pe Terra, determinand aparitia furtunilor periculoase, cresterea nivelului marilor si oceanelor, inundatii si seceta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro