Sari direct la conținut

Preluarea Telekom de către Digi și Vodafone ar putea fi aprobată după Paște. Ce a semnalat Orange și ce condiții poate impune Consiliul Concurenței

HotNews.ro
Logo Telekom Mobile, Bucuresti, Foto: LCVA / Dreamstime.com
Logo Telekom Mobile, Bucuresti, Foto: LCVA / Dreamstime.com

Consiliul Concurenței încearcă să ajungă la un acord cu Digi și Vodafone pentru condițiile de preluare ale Telekom Mobile până în Paște, acord care va fi pus în consultare publică, a declarat marți Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. „Încercăm ca imediat după Paște să dam decizia, dar nu pot să garantez”, a declarat șeful autorității de concurență.

  • „Companiile se grăbesc. Cel mai mult se grăbește Telekom, care vrea să vândă, dar se grăbește de 2 ani. Cu tot respectul și dragostea față de ei, inteleg că se grăbesc, dar în același timp și noi trebuie să facem treaba bine. Și repede, dar în primul rând trebuie sa facem treaba bine.
  • Noi am zis ca încercăm după Paști. Ca să reușim să dăm decizia după Paști, înseamnă că trebuie să ajungem la un acord cu ei până in Paște, ca să-l punem în consultare publică câteva săptămâni”, a declarat marți Bogdan Chirițoiu, în cadrul unei conferințe pe teme de concurență organizată la Academia de Studii Economice (ASE).

Acesta a spus că momentan autoritatea este în faza finală a discuțiilor interne, după care vor urma alte discuții cu Digi și Vodafone.

  • „Noi vom spune că avem niște probleme și ei trebuie sa vină cu niște soluții. Dacă ne înțelegem foarte repede cu ei, însemnând cu Digi si Vodafone, și ajungem la o formulă acceptabilă, atunci punem (n.a. acordul) în consultare publică”, a spus Chirițoiu.

Chirițoiu: Îi vom obliga să dea acces la rețea. Ne interesează să nu scadă calitatea serviciilor

Președintele autorității a subliniat că mai trebuie discutat și cu Orange, dar și cu alți operatori mai mici.

  • „Cu Orange trebuie discutat, și ei ne-au scris și au fost discuții cu Orange, și pot să mai apară și operatori mai mici. Pe Orange îi interesează accesul la stâlpi, pentru că ei au toți acorduri de împărtășire a infrastructurii. Lucrăm mult cu ANCOM.
  • Ne interesează ce se întâmplă cu spectrul, calitatea serviciilor, să nu scadă calitatea serviciilor, ci să crească, și planurile de investiții.
  • Concentrarea va creste, pentru că din patru operatori rămân trei, încercăm să o combatem”, a spus acesta.

Președintele Consiliului Concurenței a spus că se diswcută și impunerea unor condiții pentru accesul la rețea a operatorilor mobili virtuali (MVNO). „Îi vom obliga să dea acces la rețea vreunui terț dacă apare și să vedem în ce condiții”, a declarat Chirițoiu.

  • „Înțeleg pe Telekom că vor să plece și că Digi și Vodafone vor să-și facă treaba, dar pentru noi cel mai important este sa fim mulțumiți de soluție, nu să ne încadrăm în termen. Aș vrea să le fac pe amândouă. Încercăm ca imediat după Paște să dăm decizia, dar nu pot să garantez”, a mai precizat Bogdan Chirițoiu.

Vodafone și Digi vor cumpăra părți din Telekom Mobile

Consiliul Concurenței a anunțat în luna decembrie a anului trecut că analizează tranzacțiile prin care Vodafone România intenționează să preia Telekom Romania Mobile Communications, iar Digi România va prelua anumite active ale aceleiași companii.

„Activele Telekom Romania Mobile Communications pe care Digi România intenționează să le preia constau în drepturile de utilizare a anumitor frecvențe radio, o parte din turnurile, infrastructura și echipamentele acestora, precum și contractele pre-paid încheiate cu clienții săi”, spune Consiliul Concurenței.

Autoritatea nu dă detalii despre activele pe care le va prelua Vodafone România, deși acest operator a anunțat la finele lunii octombrie „achiziția Telekom România Mobile Communications, inclusiv a unei părți semnificative din activele acesteia de la Hellenic Telecommunications Organization (OTE)”.

Vodafone și Digi s-au înțeles să cumpere părți din Telekom Mobile, în timp ce omul de afaceri Adrian Tomșa s-a retras din tranzacție

Vodafone România a anunțat, în data de 31 octombrie, că a semnat un memorandum de înțelegere ca prim pas pentru achiziția Telekom România Mobile Communications, inclusiv a unei părți semnificative din activele acesteia de la Hellenic Telecommunications Organization (OTE). De asemenea, Digi România va prelua o parte din active.

De cealaltă parte, Digi România a informat atunci investitorii pe bursă că omul de afaceri Adrian Tomșa a decis să se retragă din tranzacția inițială anunțată în data de 27 mai.

Digi mai spune că la data de 30 octombrie a încheiat un memorandum cu grupul elen OTE și Vodafone România, având ca obiect retragerea OTE din Telekom Romania Mobile Communications (TKRM).

  • „În conformitate cu Memorandumul, părțile intenționează să efectueze o serie de operațiuni și tranzacții interdependente în temeiul cărora DIGI va achiziționa anumite active de la TKRM, iar VF va achiziționa indirect acțiunile deținute de OTE în TKRM”, a anunțat Digi.

Anunțul făcut de OTE pe bursa din Atena

Și grupul elen OTE a anunțat pe bursă semnarea acestui memorandum cu Digi și Vodafone, după retragerea omului de afaceri Adrian Tomșa din tranzacția inițială pentru achiziția TKRM.

  • „Memorandumul de înțelegere prevede că anumite active ale TKRM ar fi achiziționate de către Digi, în timp ce activele rămase și compania ar fi achiziționate de Vodafone România”, se arată în comunicatul OTE.

Finalizarea tranzacției este condiționată de semnarea unui acord de cumpărare de acțiuni și a documentației tranzacției, precum și de obținerea aprobărilor din partea autorităților de reglementare, mai spune grupul elen.

Digi a vrut anterior să preia întreaga rețea și contractele clienților prepaid de la Telekom Mobile

Anunțul Vodafone a fost o surpiză în contextul în care vânzarea Telekom Mobile către alți cumpărători era de ceva timp în analiză la Consiliul Concurenței.

Digi Romania (anterior RCS&RDS) a anunțat luni, 27 mai, pe bursă că a încheiat un acord de principiu privind achiziționarea de către West Network Invest S.R.L, un vehicul investițional deținut majoritar de către Digi și minoritar de către grupul Clever Media, a unei dețineri de 99,9999994% din capitalul social al Telekom Romania Mobile”) de la grupul elen OTE.

Asta după ce în toamna anului trecut, OTE a anunțat că a semnat un memorandum pentru vânzarea Telekom Mobile cu Quantum Projects Group, controlat de același Adrian Tomșa, proprietarul grupului media Clever Media, care deține printre altele Prima TV și Profit.ro.

Telekom Mobile este al patrulea mare jucător de telefonie și internet mobil din România, după Orange, Vodafone și Digi.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.
INTERVIURILE HotNews.ro