Prelungirea taxării inverse la cereale, discutată de Câciu și Chesnoiu/ Acțiuni de control încrucișat în comerțul cu legume-fructe
Prelungirea taxãrii inverse la cereale, care expirã în luna iunie 2022, a fost discutată de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și cel al Agriculturii, Adrian Chesnoiu. De asemenea, au mai vorbit despre soluții pentru diminuarea impactului prețurilor la energie electricã și gaze naturale pentru producãtorii agricoli și cei din industria alimentarã.
“Sunt avute în vedere compensarea bonusului de cogenerare și a costului pentru certificatele verzi, dar și un pachet de sprijin pentru facturile la gaze naturale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.
Conform sursei citate, finanțarea programelor în domeniul agriculturii și industriei alimentare românești au fost discutate în cadrul întâlnirii.
Prin aceste programe se propune acordarea de garanții și mãsuri de creditare pentru:
– capital de lucru;
– refinanțarea creditelor pentru capitalizarea agricultorilor;
– retehnologizarea/automatizarea industriei alimentare;
– cofinanțarea programelor de asigurare a independenței energetice a fermei;
– operaționalizarea și funcționarea Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea pentru a rãspunde nevoilor din domeniul agroalimentar.
„Vom propune în Executiv un pachet coerent de mãsuri, care sã fie aplicat rapid și eficient. Pe termen mediu și lung, trebuie sã avem în vedere ca producția vegetalã sã fie integratã în zona de procesare, astfel încât sã obținem cât mai multe produse finite, alimente de care piața româneascã are nevoie. Sunt un susținãtor al integrãrii gospodãriei țãrãnești în lanțul comercial, astfel încât produsele noastre autentice sã ajungã la cât mai mulți consumatori”, a declarat Chesnoiu.
Acțiuni de control încrucișat în comerțul cu legume-fructe
La finalul întâlnirii, cei doi au agreat ca în cel mai scurt timp sã demareze un program de colaborare interinstituționalã, între Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltãrii Rurale, Ministerul Administrației și Internelor (IGPR), Autoritatea Naționalã a Vãmilor, Autoritatea Naționalã de Administrare Fiscalã și Autoritatea Naționalã Sanitarã-Veterinarã și pentru Siguranța Alimentelor, care sã genereze acțiuni de control încrucișat pentru verificarea respectãrii legislației în domeniul comerțului cu legume-fructe și produse agroalimentare.
Ministrul Agriculturii a salutat inițiativa Ministerului Finanțelor de a constitui grupul de lucru ”e-transport”, prin care transporturile de bunuri de pe teritoriul României vor fi monitorizate printr-un nou sistem electronic național, mãsurã cu impact în reducerea evaziunii fiscale pentru domeniul legume-fructe.