Sari direct la conținut

Premieră medicală, MedLife: Sleeve-ul Gastric pe cale endoscopică, o procedură minim invazivă pentru tratarea obezității, prin care medicul poate opera în interiorul stomacului fără a face incizii în abdomen

Premieră medicală, MedLife: Sleeve-ul Gastric pe cale endoscopică, o procedură minim invazivă pentru tratarea obezității, prin care medicul poate opera în interiorul stomacului fără a face incizii în abdomen
MedLife introduce în România procedura de Sleeve Gastric endoscopic, o intervenție minim invazivă și eficientă pentru tratarea obezității

MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România marchează o nouă premieră medicală la nivel de grup prin introducerea Sleeve-ului Gastric pe cale endoscopică (ESG). Această intervenție inovatoare a fost realizată în cadrul MedLife Medical Park – cel  mai mare hub medical al grupului, fiind efectuată de o echipă de specialiști compusă din dr. Haidar Andrei, medic gastroenterolog, în colaborare cu dr. Dejeu Viorel,medic chirurg specializat in chirurgia bariatrică, și prof.dr. Aayed R. Alqahtani, MD,chirurg bariatric ,din Arabia Saudită. În zilele de 5 și 6 august 2024, șapte pacienți suferind de obezitate de gradul I si II au beneficiat de această procedură minim invazivă și eficientă în combaterea obezității. Potrivit specialiștilor, terapiile endoscopice bariatrice și metabolice umplu golul dintre terapiile medicale și cele chirurgicale, adresându-se astfel pandemiei globale de obezitate.

  • MedLife introduce în România procedura de Sleeve Gastric endoscopic, o intervenție minim invazivă și eficientă pentru tratarea obezității.
  • Pacienții beneficiază de expertiza unei echipe multidisciplinare și de servicii integrate de chirurgie, gastroenterologie, psihologie și nutriție, conform protocoalelor internaționale.
  • Grupul MedLife continuă să își diversifice serviciile și să își consolideze experiența în sfera chirurgiei bariatrice, oferind pacienților soluții avansate și sigure pentru tratarea obezității, cu rezultate pe termen lung. 

Tehnologie avansată pentru tratamentul obezității

Sleeve-ul gastric pe cale endoscopică este o procedură minim invazivă care păstrează integritatea organelor și utilizează un dispozitiv de sutură endoscopică pentru a plasa suturi pe toată grosimea peretelui stomacului. Acest proces reduce dimensiunea stomacului și îi modifică motilitatea, facilitând pierderea în greutate. Procedura a fost realizată cu ajutorul sistemului Apollo OverStitch, recunoscut pentru eficiența sa, produs in Statele Unite ale Americii.

Această intervenție este indicată pentru pacienții cu un indice de masă corporală (IMC) între 27 kg/m² și 35 kg/m² care nu au reușit să mențină pierderea în greutate doar prin schimbări în stilul de viață sau care nu se califică pentru chirurgia bariatrică tradițională. Sleeve-ul gastric pe cale endoscopica este o opțiune terapeutică recomandată pentru pacienții cu un grad redus de obezitate, dar care nu îndeplinesc criteriile pentru intervenția chirurgicală bariatrică tradițională.

O soluție minim invazivă care permite medicului să vadă și să opereze în interiorul stomacului fără a face incizii în abdomen

Procedura de gastric sleeve endoscopic este minim invazivă și endoluminală, utilizând un tub flexibil numit endoscop, care are atașată o cameră și un dispozitiv de sutură endoscopică. Endoscopul este introdus prin gât în stomac, permițând medicului să vadă și să opereze în interiorul stomacului fără a face incizii în abdomen. Folosind endoscopul, medicul plasează suturi în stomac, modificându-i structura și lăsându-l în formă de tub, limitând astfel cantitatea de alimente pe care pacienții le pot consuma.

Înaintea procedurii, pacienții sunt informați despre necesitatea schimbării stilului de viață, importanța dietei și a exercițiilor fizice. ESG face parte dintr-un pachet de măsuri care contribuie la scăderea în greutate. Pacienții vor fi supuși unei evaluări complete a stării de sănătate de către întreaga echipă medicală.

„Suntem încântați să aducem această procedură inovatoare pacienților MedLife. Gastric sleeve-ul endoscopic este o opțiune terapeutică minim invazivă pentru cei care luptă cu obezitatea și care nu au găsit succes cu alte metode de pierdere în greutate. Această procedură nu doar reduce dimensiunea stomacului, dar și modifică motilitatea acestuia, având un impact major asupra senzației de sațietate și, implicit, asupra pierderii în greutate,” a declarat Dr. Haidar Andrei.

Protocolul de recuperare după procedura de gastric sleeve endoscopic presupune un timp redus de ședere în unitatea de terapie intensivă , cu un procent foarte scăzut de complicatii. 

În câteva zile de la procedură, pacienții se pot întoarce la viața normală, dar vor urma un regim alimentar strict, fiind ghidați în acest proces de echipa de nutriționiști bariatrici. Pentru ca succesul și menținerea greutății să fie pe termen lung, acestea trebuie însoțite de schimbări adecvate ale stilului de alimentație și de viață.

Impactul procedurii asupra sănătății pacienților

Studiile au demonstrat siguranța și eficiența procedurii ESG, pacienții înregistrând o scădere medie a greutății corporale de 20%-30%. Potrivti specialiștilor, complicațiile serioase sunt rare, sub 1%.

„Implementarea procedurii de Gastric sleeve endoscopic în România reprezintă un pas major în tratarea obezității. Colaborarea dintre specialiștii noștri și expertiza internațională ne permite să oferim pacienților cea mai bună îngrijire având la dispoziție toate opțiunile posibile în lupta împotriva obezității. Gastric sleeve-ul endoscopic nu este doar o procedură, ci o parte integrantă a unui plan de tratament holistic care include nutriție, suport psihologic și monitorizare continuă pentru a asigura succesul pe termen lung. Este imperativ sa fie efectuata in cadrul unor echipe de chirurgie bariatrica rutinate” a declarat Dr. Dejeu Viorel,medic chirurg specializat in chirurgia bariatrică, membru al Echipei Doctor Dejeu.

La fel ca în orice program de pierdere în greutate, angajamentul față de nutriție, activitatea fizică, sănătatea emoțională și reziliența joacă un rol major în succesul pe termen lung. Persoanele care finalizează întregul program și urmează toate ghidurile pot aștepta o pierdere de aproximativ 20% până la 30% din greutatea corporală în primul an. ESG poate îmbunătăți condiții asociate cu supraponderalitatea, precum bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, apneea severă în somn, diabetul de tip 2,și durerile articulare.


Articol susținut de MedLife