Sari direct la conținut

Premierii romani si somerii. De la nea Nicu Vacaroiu, Isarescu, Nastase, Boc si pana la Victor Ponta

HotNews.ro

Tocmai am primit comunicatul Statisticii, unde ni se spune rabinic ca in cearta dintre premier si presedinte, amandoi au dreptate. Comparat luna la luna, somajul nu a crescut. Ponta are prin urmare, dreptate. In termeni anuali insa, fata de iulie 2012, exista o crestere usoara (0,5%). Cand vine vorba de somaj, cifrele inseamna oameni. Numarul somerilor din iulie 2013 a fost de 739.000 persoane. Mai putini decat in iunie (atunci erau 746.000 de someri) dar mai mare decat in iulie 2012 (701.000 persoane).

In graficul de mai sus aveti numarul somerilor (exprimat in mii de persoane). Din grafic se vede care dintre Guverne a avut cea mai eficienta politica destinata pietei muncii. Pe vremea Guvernului Tariceanu Romania a inregistrat cel mai mic numar de someri.

Putin mai jos, aveti acelasi grafic, defalcat pe grupe de varsta. Adica mai detaliat. Permanent, tinerii au fost categoria de varsta cea mai lovita de somaj. Nu am inclus somerii de 55 de ani si peste (cu ratele cele mai mici) pentru a nu aglomera graficul.

Revenind la comunicatul INS de vineri, in luna iulie 2013, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 7,5%, aflandu-se la acelasi nivel cu luna anterioara (revizuita ) si in crestere cu 0,5 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna iulie 2012.

  • Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna iulie din anul curent este de 739 mii persoane, in scadere fata de luna precedenta (746 mii persoane) si in crestere fata de aceeasi luna din anul precedent (701 mii persoane).
  • Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 1,7 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 8,2% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,5% in cazul celor de sex feminin). Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 6,1% pentru luna iulie 2013 (6,8% in cazul barbatilor si 5,3% in cel al femeilor).

Acum, sa dam cativa indicatori despre piata muncii din Romania

Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 75,3% din numarul total al somerilor estimat pentru luna iulie 2013.

Raportul de dependenţă economică, exprimat prin numărul persoanelor neocupate (inactive sau în şomaj) ce revin la 1000 persoane ocupate, a fost în anul 2012 de 1303‰, înregistrând o scădere faţă de anul precedent (1340‰).

Repartizarea populaţiei de 15 ani şi peste după nivelul de educaţie relevă că puţin peste jumătate (51,6%) avea nivel mediu de educaţie.

Persoanele cu nivel scăzut de educaţie reprezentau 36,3% din totalul populaţiei de 15 ani şi peste, iar cele cu studii superioare deţineau o pondere de 12,1%.

Majoritatea absolvenţilor învăţământului superior domiciliau în mediul urban (88,4%) şi erau femei (51,7%).

In graficul de mai jos aveti numarul somerilor indemnizati, pe judete

Absolvenţii învăţământului mediu aveau, de asemenea, în majoritate, domiciliul în mediul

urban (64,0%) dar, în ceea ce priveşte distribuţia pe sexe, ponderea principală era deţinută de bărbaţi (52,8%).

Populaţia în vârstă de 30-34 ani cu nivel superior de instruire reprezenta 21,8% din totalul populaţiei aparţinând acestei grupe de vârstă. Pe sexe, valorile indicatorului au fost relativ apropiate (23,2% pentru persoanele de sex feminin şi 20,5% pentru cele de sex masculin), diferenţa pe medii de rezidenţă fiind însă semnificativă (32,9% în mediul urban faţă de 5,3% în mediul rural).

Distribuţia populaţiei în vârstă de 25-64 ani după nivelul şcolii de cel mai înalt grad absolvite arată că, în anul 2012, majoritatea persoanelor din această grupă de vârstă (60,5%) avea nivel mediu de educaţie.

Persoanele cu studii superioare deţineau o pondere de 15,4%; pe sexe proporţia a fost apropiată (15,0% pentru persoanele de sex masculin şi 15,9% pentru cele de sex feminin). Diferenţe mai accentuate s-au înregistrat tot pe medii de rezidenţă: 23,2% pentru persoanele cu domiciliul în mediul urban faţă de 4,2% pentru persoanele cu domiciliul în mediul rural.

Mai jos, somerii neindemnizati, pe judete

Tinerii în vârstă de 20-24 ani cu nivel de educaţie cel puţin mediu reprezentau 79,6% din totalul tinerilor aparţinând acestei grupe de vârstă. Pe sexe, această proporţie a avut valori

apropiate: 78,4% pentru persoanele de sex masculin şi 80,8% pentru cele de sex feminin.

Pe medii, diferenţa a fost de 24,0 puncte procentuale în favoarea mediului urban (90,2% faţă de 66,2% în mediul rural).

  • Somerii, conform definitiei internationale (BIM), sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele 3 conditii: (i) nu au un loc de munca; (ii) sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani; (iii) s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.
  • Rata somajului reprezinta ponderea somerilor in populatia activa.
  • Populatia activa din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizeaza forta de munca disponibila pentru productia de bunuri si servicii in timpul perioadei de referinta, incluzand populatia ocupata si somerii.
  • Somerii inregistrati sunt persoanele aflate in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), care beneficiaza de prevederile legislatiei privind protectia sociala a somerilor.
  • Cele doua seturi de indicatori statistici (somajul lunar conform definitiei internationale si somajul inregistrat) nu sunt comparabile deoarece sursele de date, metodele de masurare, conceptele, definitiile si sfera de cuprindere sunt diferite. Analiza datelor din ambele serii, insa, ofera o imagine completa si reala asupra pietei romanesti a fortei de munca.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro