Presa din Romania despre nationalizarea AIG si criza financiara de pe pietele internationale
Romania ar putea obtine avantaje competitive pe fondul crizei economice internationale, estimeaza analistii chestionati de Business Standard. Din contra, Romania libera vorbeste de vulnerabilitatile economiei noastre ca urmare a crizei dfinanciare din SUA: volatilitatea leului, scumpirea finantarii externe si ieftinirea actiunilor listate la bursa. AIG are 800.000 de clienti in Romania si administreaza active de 175 mil. euro. Reprezentantii companiei afirma ca grupul nu a retras lichiditati din Romania, scrie Ziarul Financiar. Rusia a pierdut 70 miliarde $ plasati in obligatiuni Fannie Mae si Freddie Mac. Obligatiunile sunt garantate de guvernul american, dar valoarea lor s-a redus acum la mai mult de jumatate, scrie Capital.
Romania ar putea obtine avantaje competitive pe fondul crizei economice internationale, estimeaza analistii chestionati de Business Standard. Costurile reduse cu forta de munca ar putea determina relocari ale marilor producatori, in timp ce deprecierea monedei nationale, desi cu impact negativ in consum, ar putea aduce cresteri de business pentru exportatori.
In Romania, AIG are peste 500.000 de clienti pe asigurari de viata si circa 270.000 la fondul de pensii obligatorii, dar si multi clienti companii pe partea de asigurari generale. Pana de curand, toti acesti clienti stiau ca economiile lor sunt administrate de cel mai mare grup de servicii financiare din lume, cu o istorie de aproape 100 de ani, acesta fiind poate si unul din principalele motive pentru care au ales sa cumpere asigurari sau pensii de la AIG. In ultimele zile, cateva zeci de clienti au sunat la sediul AIG Life, a doua companie din piata asigurarilor de viata, pentru a cere mai multe informatii despre ce se va intampla cu contractele lor in urma acestei crize, scrie Ziarul Financiar.
Criza financiara internationala se va prelungi, probabil, pana in vara anului viitor, timp in care Romania va fi afectata indirect prin scumpirea finantarii externe, miscarile bruste ale monedei nationale si ieftinirea actiunilor listate la bursa. Dezechilibrele externe deja vizibile ale economiei noastre inrautatesc situatia, insa dobanda inalta la care se finanteaza bancile romanesti de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea tempera efectele negative. Totusi, analistii intervievati de „Romania libera” considera ca Romania, impreuna cu alte tari emergente din Europa Centrala si de Est, ar putea castiga investitii straine directe, deoarece investitorii straini isi vor recalibra bugetele si costurile.
Printre cei care vor avea de suferit ca urmare a intrarii in incapacitate de plata a gigantilor Fannie Mae si Freddie Mac se numara, in afara de mici sau mari investitori, si Rusia. Potrivit ministerului de Finante rus, Banca Centrala detinea la cele doua companii, precum si la o alta companie din domeniul ipotecar, FHLB, obligatiuni in valoare de circa 100 miliarde de dolari . Acum, la o reevaluare facuta de finantistii rusi, valoarea acestora este de circa 30 miliarde de dolari, cu 70 miliarde mai putin. Obligatiunile sunt garantate de guvernul american, dar valoarea lor s-a redus acum la mai mult de jumatat, scrie Capital.