Sari direct la conținut

Presa franceza: Medicii romani sunt solutia "salvatoare" a sistemului medical din Franta

HotNews.ro

Tot mai multi medici romani pleaca sa lucreze in Franta, pe fondul unei adevarate crize a sistemului medical francez. Este vorba mai ales de specialisti, recrutati de spitale. Dar exista si medici care isi deschid in Franta propriile lor cabinete, scrie publicatia franceza La Voix du Nord. Fenomenul s-a amplificat „din 2008, odata cu intrarea Romaniei in Europa”, explica doctorul Bethune, vicepresedinte al ordinului medical.

„Primim in regiune 10 medici romani, pe an”, sustine acesta. Specialistii romani beneficiaza de conditii mult mai bune decat medicii care nu sunt din spatiul european, pentru ca isi pot stabili domiciliul in Franta fara probleme. In ceea ce priveste cetatenii din afara Europei, cea mai mare parte a acestora isi fac studiile in tarile de origine, dupa care urmeaza o specializare in Franta.

Specialistii straini sunt priviti, insa, ca o solutie la problema lipsei de personal medical. „Ii primim cu bratele deschise”, sustine doctorul Bethune. Cu toate acestea, statutul noilor veniti fac subiectul unei polemici: formarea pe care o primeste un medic este diferita de la o tara la alta si, desi sunt acceptate diplomele din strainatate, doctorii straini nu au acelasi statut ca specialistii francezi. „Medicii cu diplome in strainatate sunt angajati prin contract”, explica doctorul Bethune. Sunt, deci, mai prost platiti decat medicii francezi. Accepta, insa, din proprie initiativa sa plece din tarile de origine, fie din cauza banilor pe care ii primesc acolo, fie din cauza conditiilor in care isi practica meseria si a statutului de care beneficiaza.

Articolul publicat in La Voix du Nord abordeaza o problema indelung „exploatata” de jurnalistii din Hexagon. In luna ianuarie, Ouest-France publica un interviu cu o doctorita din Romania, care acceptase oferta de a deveni noul medic generalist al comunei Ereac. Medicii din Europa de Est sunt solutia „salvatoare” la problema plecarii medicilor din mediul rural catre marile orase, scriau atunci jurnalistii francezi.

Iar „migratia” doctorilor romani catre Franta a devenit un fenomen atat de cunoscut pentru francezi, incat s-au specializat in trimiterea lor in zonele unde este nevoie de ei. La inceputul anului trecut, Le Monde scria despre aparitia a doua companii franceze, specializate in recrutarea de medici romani pentru localitati din zone rurale ale Frantei. In primii doi ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania furnizase Frantei peste 800 de medici. „Bine pregatiti si vorbitori de franceza”, specialistii romani au atras atentia autoritatilor din Hexagon si au fost ei insisi atrasi de salariul oferit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro