Sari direct la conținut

Presa germană laudă onestitatea jocului în meciul România – Slovacia, după ce a speculat o posibilă înțelegere între cele două echipe

HotNews.ro
România - Slovacia. Foto: Profimedia
România - Slovacia. Foto: Profimedia

Un egal a fost suficient pentru ca România și Slovacia să treacă în optimile de finală. Au încercat jucătorii în mod real să câștige? „Antrenorii ambelor echipe sunt revoltați de această întrebare”, scrie joi Der Spiegel

Publicația germană subliniază onestitatea jocului de ieri: „Meciul a avut urcușuri și coborâșuri, ambele echipe au avut ocazii. Abia în faza finală s-au diminuat considerabil eforturile de a marca un gol al victoriei”.

„Mulți observatori se temeau de o repetare a «rușinii de la Gijón», înainte de meci. Dar faptul că echipele ar fi marșat pe un scor la egalitate – ceea ce era suficient pentru ca ambele să treacă de grupe – nu s-a văzut, până în ultimul minut. Meciul a evoluat ca joc ofensiv până la final, cu numeroase ocazii de gol”.

Nu a fost „rușinea de la Frankfurt”

Chiar înainte de începerea meciului dintre România și Slovacia, era clar că ambele echipe vor trece în optimile de finală, în cazul unui rezultat la egalitate. Până la urmă acesta a fost rezultatul. Meciul s-a încheiat cu 1:1.

Înainte de joc, existau temeri că mingea va fi doar „plimbată”. Experții în fotbal și-au amintit de „Rușinea de la Gijon”, supranumit „cel mai plictisitor joc de Cupă Mondială din toate timpurile”. Despre aceste speculații în presa de la Frankfurt am relatat ieri.

La acea vreme, Germania juca împotriva Austriei la Cupa Mondială din Spania. După 11 minute scorul a fost 1-0 pentru Germania, scor care a garantat pentru ambele echipe trecerea sigură în turul următor. Ulterior, doar câțiva jucători de pe teren au semnalat un serios interes de a dori să schimbe ceva, s-a presupus că fuseseră acorduri în vestiare.

Revolta lui Edi Iordănescu

Pe această variantă se specula ieri, referitor la meciul România împotriva Slovaciei – spre revolta antrenorului României, Eduard Iordănescu.

„Unii oameni ar trebui să ne ceară scuze”, s-a plâns el după meci, citat de Spiegel.de. „Este clar că ambele echipe au dat totul. Să vorbești așa înainte de meci și să dai vina pe echipe și pe jucători așa este o rușine.”

„Am arătat că avem caracter. România joacă mereu cu caracter. Dacă am fi pierdut, am fi plecat acasă cu demnitate”, a spus Iordănescu.

Calzona susține că echipa sa „a dat totul”

Francesco Calzona, antrenorul principal al slovacilor, a subliniat și el, la conferința de presă de după meci: „Nimeni nu poate spune că echipa mea nu a dat totul în 90 de minute. România și-a dorit să câștige jocul la fel de mult ca și noi, asta a fost foarte clar”.

În ultimul meci din grupă, împotriva Slovaciei la Frankfurt, un egal 1-1 a fost suficient pentru români. Jocul paralel de la Stuttgart dintre Belgia și Ucraina nu a avut nici un câștigător și s-a încheiat cu 0-0. Ca urmare a acestui rezultat, România a terminat pe primul loc în grupa E, la Campionatul European de Fotbal 2024.

INTERVIURILE HotNews.ro