Presa in Diagonala: Ambasadorul Danemarcei in Pakistan a fost arestat dupa ce a vizitat fosta ascunzatoare a lui Osama bin Laden; Muammar Gaddafi nu este asteptat in Burkina Faso; Accesul camerelor de filmat va fi permis pentru prima data in tribunalele din Marea Britanie si Tara Galilor
Ambasadorul Danemarcei in Pakistan a fost arestat dupa ce a vizitat fosta ascunzatoare a lui Osama bin Laden. Uffe Wolffhechel si sotia sa au fost retinuti timp de doua ore dupa ce au vizitat fosta ascunzatoare a lui Osama bin Laden fara sa detina autorizatie, apoi au fost trimisi inapoi la Islamabad, scrie The Telegraph. Un ofiter de politie a declarat ca ambasadorul danez nu obtinuse inainte permisiunea de a vizita orasul. Detentia diplomatului strain a provocat un protest in cadrul ministerului danez de externe, care a insistat ca Uffe Wolffhechel avea toate actele necesare pentru a face calatoria. Zona din jurul cladirii lui bin Laden, aflata in districtul Abbottabad, este pazita cu strictete dupa ce seful al Qaeda a fost impuscat mortal intr-un raid al fortelor americane in luna mai.
Accesul camerelor de filmat va fi permis pentru prima data in tribunalele din Marea Britanie si Tara Galilor. Camerele de filmat ale televiziunilor vor avea acces pentru prima data in salile de judecata din Anglia si Tara Galilor, a declarat secretarul de justitie Kenneth Clarke, potrivit CNN. Noua lege va permite doar filmarea judecatorilor care dau sentintele si nu a victimelor, a martorilor sau a aparatorilor. Noua prevedere va permite, deocamdata, filmarea in interiorul Curtii de Apel, urmand ca apoi sa se extinda si la Inalta Curte de Justitie, care se ocupa de cazuri penale grave, cum ar fi viol sau crima. Scopul este de a imbunatati transparenta si de a intelege mai bine activitatea instantelor, dupa cum afirmat Clarke.
Muammar Gaddafi nu este asteptat in Burkina Faso. Guvernul Burkinei Faso neaga ca ar fi primit o cerere de exil din partea fostului dictator libian Muammar Gaddafi si ca liderul nu este asteptat in statul Africii de Vest, informeaza Reuters. „Gaddadi nu se afla in Burkina Faso si nu am primit nici o cerere de exil. Burkina Faso nu a fost informata de o eventuala sosire a lui Muammar Gaddafi. Nu il asteptam”, a declarat ministrul comunicatiilor, Alain Edouard Traore, pentru televiziunea de stat. Zvonurile privind o eventuala fuga a dictatorului au aparut in momentul in care surse militare franceze si nigeriene au declarat ca un convoi de automobile libiene a trecut granita in Nigeria, iar Gaddafi si unul dintre fiii sai, Saif al-Islam, s-ar putea alatura grupului pentru a se indrepta spre Burkina Faso.
Rusia a inceput livrarea de gaze catre Germania prin conducta North Stream. Premierul rus Vladmir Putin a apasat butonul de start al gazoductului North Stream, conducta care va transporta gaze naturale direct in Germania, pe sub Marea Baltica, transmite BBC. Putin a precizat ca gazoductul North Stream va reduce dependenta Rusiei fata de gazele ucrainene, dupa ce accesul a fost restrictionat in urma disputelor dintre Moscova si Kiev. Astfel, consumatorii germani vor primi gaz rusesc prin intermediul noii conducte in cateva saptamani. Cu ocazia vizitei de la Vyborg, Vladimir Putin a declarat ca Ucraina a „profitat” si ca relatiile dintre cele doua tari vor deveni „mai civilizate”. In prezent, 80% din exportul de gaze al Rusiei catre Europa trece prin conducte de pe teritoriul ucrainean. Pe langa gazoductul North Stream, Rusia pregateste proiectul South Stream, o conducta care va porni din sudul Rusiei catre Bulgaria, pe sub Marea Neagra, si care va livra Europei centrale si de sud circa 63 de miliarde de metri cubi de gaz natural. Costurile proiectului North Stream s-au ridicat la aproximativ 12,5 miliarde de dolari, iar conducta are o lungime totala de 1224 de kilometri, incepand din Vyborg, in nord-vestul Rusiei pana la Sassnitz, in nord-estul Germaniei. Noul gazoduct ar trebui sa livreze pana la 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an pana in 2013, dupa finalizarea celei de-a doua conducte. Lansarea oficiala a gazoductului North Stream va fi marcata de vizita presedintelui rus Dmitri Medvedev in Germania din luna noiembrie.
Momcilo Perisic, fostul sef al armatei iugoslave, a fost condamnat la 27 de ani de inchisoare. Fostul general al armatei iugoslave, Momcilo Perisic, a fost condamnat la 27 de ani de inchisoare de Tribunalul International de la Haga pentru crime impotriva umanitatii in timpul razboaielor din Bosnia si Croatia, informeaza BBC. Generalul, in varsta de 67 de ani, a pledat nevinovat in fata tuturor acuzatiilor aduse. El a fost condamnat pentru complicitatea la crimele de razboi, cruzime, persecutii din motive politice, rasiale sau religioase, precum si pentru atacuri impotriva civililor din Sarajevo si Srebenica, potrivit judecatorului Bakone Moloto. Momcilo Perisic a mai fost gasit vinovat de incapacitatea de a-si pedepsi subordonatii pentru crimele de razboi, atacurile asupra civililor sau pentru ranirea civililor din timpul atacurilor cu racheta din capitala Zagreb. Tribunal a descoperit ca Perisic a coordonat „oferirea de asistenta logistica detaliata” fortelor sarbe din Bosnia si Croatia. Aceasta a inclus „cantitati uriase de munitie si infanterie, combustibil, piese de schimb, instruire si asistenta tehnica”. O asemenea asistenta a „devenit mult mai centralizata, structurata si coordonata in timpul mandatului generalului Perisic”, a spus judecatorul Moloto. Acelasi judecator sustine ca Perisic nu a ucis personal pe nimeni si nu a incendiat case din Bosnia si Croatia, insa a instigat toate aceste actiuni. Exista, de asemenea, dovezi ca Perisic a colaborat cu generalul sarb Ratko Mladic si a „ajutat substantial operatiunile sale”.