Presa in Diagonala: Austria a adoptat o lege care le permite persoanelor de acelasi sex casatoria civila; Goldman Sachs nu mai da bonusuri bancherilor; Oamenii de stiinta au gasit o modalitate de a bloca amintirile neplacute
- Redactia Hotnews
Austria a adoptat o lege care le permite persoanelor de acelasi sex casatoria civila. Parlamentul austriac a adoptat joi o lege, ce va intra in vigoare din 1 ianuarie, care le permite persoanelor de acelasi sex sa se casatoareasca civil. Votul din parlament reprezinta un pas istoric pentru Austria. Legea le va da homosexualilor o serie de drepturi printre care accesul la o pensie in cazul decesului partenerului si pensie alimentara in caz de divort, scrie AP.
Goldman Sachs nu mai da bonusuri bancherilor. Goldman Sachs Group, unul din cele mai mari grupuri de investitii din SUA, planuieste sa le plateasca directorilor din pozitii superioare bonusurile pe anul 2009 sub forma de actiuni, ce nu vor putea fi vandute timp de cinci ani de zile. Goldman Sachs a fost criticat puternic pentru ca a pus deoparte aproximativ 17 miliarde de dolari pentru prime, chiar daca primise din partea guvernului un ajutor masiv, scrie Reuters.
Oamenii de stiinta au gasit o modalitate de a bloca amintirile neplacute. O echipa de cercetatori din Statele Unite a gasit o solutie ce nu implica medicamente prin care sa blocheze amintirle neplacute, precum stresul post-traumatic. Concluzia trasa de oamenii de stiinta asupra asupra memoriei umane are la baza cercetari efectuate pe soareci de laborator. Cercetatorii au declarat ca reactivarea unei amintiri – aratand oamenilor diferite obiecte sau poze ce stimuleaza anumite zone ale creierului – se poate face intr-un timp limitat in care memoria poate fi „editata” inainte de a stoca in continuare informatii. „Inainte ca amintirile sa se intipareasca, exista o perioada de timp in care se poate interveni pentru a le bloca”, a declarat Elizabeth Phelps de la Universitatea din New York, noteaza Reuters.com
Summitul de la Copenhaga: George Soros propune crearea unui fond de 100 miliarde de dolari. La conferinta de la Copenhaga pe probleme climatice au continuat discutiile pe marginea ideii ca tarile dezvoltate ar trebui sa ajute cu bani tarile in curs de dezvoltare ce se confrunta cu o cantitate mare de emisii de carbon. Miliardarul Geroge Soros a venit cu propunerea ca fondurile pentru reducerea emisiilor de carbon si lupta impotriva schimbarilor climatice sa fie gazduite de FMI iar tarile bogate sa poata contribui la acesta. Soros a declarat, in cadrul conferintei, ca scopul acestor bani este protejarea padurilor tropicale, impadurirea unor zone noi, modernizarea fermelor si sustinerea de programe energetice, noteaza New York Times. O piedica pe care o intampina planul miliardarului este faptul ca congresul american trebuie sa aprobe planul de creare a unui asemenea fond. Conform spuselor lui Soros, Franta si Anglia au facut recent un parteneriat de 2 miliarde de dolari in domeniu.
Continutul pergamentelor secrete de la Timbuktu a fost facut public. Dupa ce timp de noua ani a studiat anticele pergamente dezgropate in Timbuktu, Mali, vestul Africii, cercetatoarea si realizatoarea de filme documentare Sharron Hawkes si-a indeplinit in sfarsit visul de a transmite mai departe, oamenilor, secretele continute de aceste documente. In 2006, Hawkes s-a simtit inspirata sa creeze un documentar pe marginea manuscriselor antice din Mali, ingropate mult timp in nisipul desertului african. Unele dintre aceste manuscrise, despre care Hawkes sustine ca ar detine secrete din domeniul astronomiei, au fost deteriorate de termite si inundatii, noteaza Descopera.