Presa in Diagonala: Bush ii acorda cea mai importanta distinctie americana lui Tony Blair; 61 de fosti prizonieri de la Guantanamo se intorc la terorism; Coreea de Nord refuza sa renunte la armele nucleare; Specia umana a fost la un pas de extinctie
- Redactia Hotnews
Bush ii acorda cea mai importanta distinctie americana lui Tony Blair. Fostul prim-ministru britanic, Tony Blair, a primit, ieri, cea mai importanta distinctie civila americana, Medalia Libertatii, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Washington. George W. Bush l-a recompensat astfel pe Blair pentru contributia sa la „imbunatatirea vietilor cetatenilor” si i-a multumit pentru sprijinul acordat Statelor Unite dupa atentatele de la 11 septembrie, scrie BBC.
Mai mult de 2.000 de persoane au murit de holera in Zimbabwe. Organizatia Mondiala pentru Sanatate (WHO) a anuntat, marti, ca epidemia de holera din Zimbabwe a provocat moartea a mai mult de 2.000 de persoane si ca alte 40.000 au contactat boala. Aceasta este cea mai grava epidemie din Africa din ultimii zece ani. Holera s-a raspandit in toate cele 10 provincii din Zimbabwe, iar epidemia ar putea face si mai multe victime in perioada care urmeaza deoarece sezonul ploios poate favoriza raspandirea bolii, scrie Reuters.
Coreea de Nord refuza sa renunte la armele nucleare. Coreea de Nord a anuntat, marti, ca nu va renunta la armamentul nuclear pana cand nu este convinsa ca SUA nu ascunde, la randul sau, astfel de arme in Coreea de Sud. Coreea de Nord a acuzat in mai multe randuri Washingtonul ca ar avea arme nucleare in peninsula coreeana cu scopul de a ataca natiunea comunista. Insa, atat Coreea de Sud, cat si SUA au negat acuzatiile. Ministrul de externe nord-corean a declarat ca va renunta la programul sau nuclear in momentul in care amenintarea americana este indepartata si se stabilesc legaturile diplomatice intre cele doua tari, scrie USA Today.
Specia umana a fost la un pas de extinctie. In urma cu 70.000 de ani, supravietuirea speciei umane a fost serios amenintata, numarul de hominizi existenti la acea data fiind redus la maxim 2.000 de indivizi, anunta cercetatorii de la Universitatea Stanford. Estul Africii, locul prezumptiv de nastere al speciei umane, a fost supus unei serii devastatoare de secete intr-o perioada de timp extrem de lunga, de acum 135.000 de ani si pana acum 90.000 de ani, unul dintre efectele unui asemenea climat extrem fiind separarea comunitatilor umane in grupuri mici si izolate, care s-au dezvoltat independent. Intr-o atare stare de lucruri, numarul oamenilor nu depasea 2.000 de indivizi, cei mai multi dintre acestia supravietuind in apropierea zonelor de coasta, acolo unde puteau procura relativ usor hrana marina, scrie Descopera.
61 de fosti prizonieri de la Guantanamo se intorc la terorism. Pentagonul a declarat, marti, ca 61 de fosti detinuti de la Guantanamo Bay, inchisoarea militara americana din Cuba, par sa se fi intors la terorism dupa eliberarea lor. Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Geoff Morell a afirmat intr-un raport intocmit de catre Agentia de Aparare, in decembrie, ca dintre acestia, s-a confirmat ca 18 au reluat activitatile teroriste, in timp ce 43 sunt suspectati ca ar fi facut-o. Morell a refuzat sa dea detalii privind identitatea fostilor detinuti, precum si motivele pentru care au fost eliberati sau actiunile pe care le-au intreprins de cand au fost eliberati, scrie Reuters.