Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Libia: NATO continua sa atace Sirte, insa intampina rezistenta fortelor pro-Gaddafi; Casa Alba: Iranul nu dispune de capacitatea maritima pentru a patrula in apropierea coastelor americane; Rusia returneaza 167 de milioane de dolari Iranului, dupa ce a refuzat sa mai livreze lansatoare de racheta

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Libia a emis mandat de arestare pentru fostul premier Al-Baghdadi Al-Mahmoudi. Autoritatile libiene au emis un mandat de arestare pentru fostul prim-ministru al Libiei, Al-Baghdadi Al-Mahmoudi, care in prezent se afla in Tunisia, a declarat ministrul interimar al justitiei, Mohammed al-Alaqui, potrivit AFP. Al-Baghdadi Al-Mahmoudi a fost condamnat pe 22 septembrie la sase luni de inchisoare, dupa ce a intrat ilegal pe teritoriul Tunisiei, desi a fost achitat marti de justitia tunisiana.

Libia: NATO continua sa atace Sirte, insa intampina rezistenta fortelor pro-Gaddafi. Avioanele NATO continua sa bombardeze mai multe zone din Sirte, orasul natal al lui Muammar Gaddafi si o fortareata a loialilor fostului regim din Libia, informeaza BBC. Soldatii din cadrul Consiliului National de Tranzitie se confrunta cu o rezistenta acerba din partea fortelor pro-Gaddafi si au trimis tancuri pentru a se apara de atacurile lunetistilor, in incercarea de a inainta spre centrul orasului Sirte. Civilii au inceput sa paraseasca orasul pe masura ce apa, alimentele si medicamentele sunt pe terminate. Ministrul britanic al apararii a declarat ca aeronavele Royal Air Force si NATO au fost „foarte active” in Sirte si au distrus mai multe obiective militare, inclusiv depozite de munitie. Au existat, de asemenea, atacuri asupra unui depozit de masini, care servea drept baza pentru fortele loiale fostului colonel Gaddafi. In Bani Walid, un alt oras controlat de fortele pro-Gaddafi, cel putin 11 soldati ai Consiliului National de Tranzitie au fost ucisi de rachetele trupelor fostului lider libian. „NATO este aici, dar prezenta sa nu este suficienta. Ei scot lansatoarele de racheta, insa acestea sunt imediat inlocuite. Avem nevoie de mai mult ajutor din partea NATO”, a afirmat un comandat al CNT. El a adaugat ca atacurile fortelor lui Gaddafi au ingreunat cu mult avansul in oras. Autoritatile interimare din Libia nu stiu deocamdata unde s-ar putea ascunde Muammar Gaddafi, desi multi dintre apropiatii sai au parasit tara.

Rusia returneaza 167 de milioane de dolari Iranului, dupa ce a refuzat sa mai livreze lansatoare de racheta. Rusia a returnat Iranului plata anticipata pentru lansatoarele de racheta sol-aer S-300 pe care, in cele din urma, a refuzat sa le mai livreze, anunta RIA Novosti. Ministrul iranian al apararii, Ahmad Vahidi, a declarat ca tara sa cere despagubiri pentru incalcarea contractului in valoare de 800 de milioane de dolari. De altfel, la inceputul lunii septembrie, Iranul a facut plangere la Curtea Internationala de Arbitraj impotriva refuzului Rusiei de a livra lansatoarele de tip S-300. In iunie 2010, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat Rezolutia 1929, prin care se impun restrictii in ceea ce priveste furnizarea de arme conventionale catre Iran, inclusiv rachete si sisteme de rachete, tancuri, elicoptere de atac, avioane si nave de lupta. Presedintele Dmitri Medvedev a semnat recent un decret care interzice transferul de rachete S-300, vehicule blindate, avioane si nave de lupta catre Iran.

Casa Alba: Iranul nu dispune de capacitatea maritima pentru a patrula in apropierea coastelor americane. Casa Alba neaga informatiile potrivit carora Iranul va trimite nave de razboi in apele teritoriale americane, dupa ce un comandant iranian a declarat ca tara sa intentioneaza sa aiba o „prezenta puternica” in apropierea granitei cu SUA, informeaza CNN. „Noi nu luam in serios aceste informatii, dat fiind faptul ca acestea nu reflecta deloc capacitatile maritime ale Iranului”, a declarat, in replica, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney. Purtatorul de cuvant al Pentagonului, George Little, sustine, de asemenea, ca Iranul are dreptul de a trimite vase in apele internationale, insa „daca pot sa-si exercite puterea navala dincolo de regiune ramane sub semnul intrebarii”. Little a adaugat ca „ceea ce se spune si ceea ce se face sunt doua lucruri complet diferite”. Richard Herrmann, director al Centrului pentru Studii de Securitate Internationala Mershon, considera ca marina Iranului este prea mica si dispune de un buget infim pentru a ramane in largul coastelor SUA pentru mult timp. El a declarat ca Iranul nu dispune de nave de lupta sau de portavioane si, cel mai probabil, actiunea de patrulare ar fi prea costisitoare pentru guvernul iranian. „Iranul ar avea nevoie de un loc de aprovizionare, de alimentare cu combustibil si de stocuri de mancare si apa pentru echipaje. Nu si-ar permite, doar daca ar primi ajutor”, a spus Herrmann. El a adaugat ca Iranul ar putea primi ajutor de undeva din America de Sud, poate chiar din Venezuela, care este aliata Iranului atunci cand vine vorba de Statele Unite. Herrmann a avertizat ca navele iraniene care se deplaseaza in apropierea coastelor americane nu reprezinta o amenintare, insa Iranul este capabil sa faca rau Statelor Unite. Iranul ar putea ataca navele americane in Stramtoarea Ormuz, o cale navigabila intre Golful Oman si Golful Persic, pe coasta de sud a Iranului. Astfel de atacuri ar putea perturba piata petrolului si speria turistii americani, a mai spus Herrmann.

Un american care planuia sa atace Pentagonul si Congresul cu avioane teleghidate a fost arestat. Un american care planuia sa atace Pentagonul si sediul Congresului cu avioane teleghidate, incarcate cu explozibil, a fost arestat in apropiere de Boston, informeaza AFP. Rezwan Ferdaus, absolvent de fizica, a modificat, de asemenea, telefoane mobile pentru a construi detonatoare, cu scopul de a fi folosite de Al-Qaeda impotriva soldatilor americani din strainatate, potrivit procurorului de caz. Tanarul isi pregatea atacurile din ianuarie 2010. In conversatiile inregistrate de FBI, tanarul a explicat ca dorea sa atace Pentagonul cu avioane controlate prin comanda, „asemanatoare unei drone” si incarcate cu explozibil. In aprilie 2011, Rezwan Ferdaus si-a extins planul si asupra Congresului. El a furnizat unui agent FBI, care se prezenta drept un membru al retelei teroriste Al-Qaeda, doua stick-uri de memorie continand descrierea detaliata a planului sau. Tanarul a fotografiat in luna mai obiectivele pe care urma sa le atace, pentru a determina exact locul de decolare a avioanelor. El urma sa foloseasca trei avioane de dimensiuni reduse si sase persoane inarmate cu arme automate. Ferdaus a mai achizitionat un avion telecomandat de tip F-86 Sabre, 11 kilograme de explozibil C4, sase mitraliere AK 47 si mai multe grenade, toate furnizate de agentii sub acoperire FBI.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro