Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Libia: Un general al fortelor lui Muammar Gaddafi a fost arestat; NASA va investi 1,6 miliarde de dolari pentru dezvoltarea serviciilor comerciale de transport in spatiu; Mahmoud Abbas: Ne asteapta timpuri "foarte dificile"

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Libia: Un general al fortelor lui Muammar Gaddafi a fost arestat. Un important general al fortelor loiale fostului lider Muammar Gaddafi a fost arestat luni, in sudul Libiei, potrivit unui responsabil al noului regim de la Benghazi, citat de AFP. „Generalul Belgacem Al-Abaaj, seful serviciilor de informatii ale regimului Gaddafi, a fost capturat intre orasele Sebha si Oum Alaraneb”, a declarat Mohamed Wardougou, un reprezentant al brigazii de la Benghazi. Generalul, care era cautat de fortele noului regim din Libia, a fost capturat impreuna cu familia sa, aflata la bordul unei masini 4X4.

NASA va investi 1,6 miliarde de dolari pentru dezvoltarea serviciilor comerciale de transport in spatiu. NASA planuieste sa investesca 1,6 miliarde de dolari in urmatorii doi ani in dezvoltarea de „taxiuri spatiale”, au declarat oficialii, potrivit Reuters. Agentia Spatiala a Statelor Unite se va orienta catre sisteme complete, precum lansatoare, nave spatiale, operatiuni de misiune si sprijin la sol, totul pentru a transporta astronauti la Statia Spatiala Internationala. Banii vor suplimenta investitiile pe care companiile private le fac pentru a dezvolta serviciile comerciale de transport in spatiu. Presedintele Barack Obama a cerut 850 de milioane de dolari pentru asa-numita initiativa a NASA, numita Commercial Crew, care va debuta la inceputul lunii octombrie. Pentru ca navele spatiale americane sunt retrase din functiune, Statele Unite este dependenta de Rusia atunci cand trimite astronauti catre statia spatiala. Taxele percepute de Rusia se ridica la mai mult de 50 de milioane de dolari de persoana, inclusiv serviciile de formare si de suport.

Mahmoud Abbas: Ne asteapta timpuri „foarte dificile”. Presedintele palestinian Mahmoud Abbas se asteapta la o perioada „foarte dificila” dupa ce va prezenta la ONU cererea de aderare a statului Palestina, informeaza AFP. Abbas l-a informat personal pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, cu privire la intentia sa de a prezenta vineri cererea de aderare la Consiliului de Securitate, in calitate de sef al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei. „Dupa 23 septembrie, lucrurile vor fi foarte dificile”, a declarat Abbas jurnalistilor, in avionul care il ducea de la Amman la New York. El a cerut, de asemenea, Israelului sa recunoasca statul palestinian si sa nu „rateze ocazia de a face pace”. Casa Alba continua sa se opuna „actiunilor unilaterale care nu vor conduce palestinienii catre statul la care aspira”, potrivit unui purtator de cuvant. Israelul se opune si el, dupa ce premierul Benjamin Netanyahu a subliniat ca „pacea nu se va obtine printr-un demers unilateral la ONU”.

Iran: Hegemonia Statelor Unite si NATO trebuie sa inceteze. Perioada de dominatie globala a Statelor Unite ar trebui sa se sfarseasca, considera Saeed Jalili, liderul Consiliului Suprem National al Iranului, citat de RIA Novosti. El a adaugat ca Iranul se opune „hegemoniei” Statelor Unite si NATO. „Daca vorbim despre democratie, daca vorbim despre relatii in lume, ei trebuie sa actioneze democratic”, a subliniat Saeed Jalili, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Universitatea de Stat din Moscova. Iranul si Statele Unite si-au intrerupt relatiile democratice din 1979. SUA si statele occidentale acuza Iranul pentru intentia de a construi arme nucleare sub pretextul generarii de energie nucleara si cer totodata Iranului sa opreasca programul de imbogatire a uraniului. Teheranul a respins in mod repetat cererea si sustine ca are nevoie de energie nucleara in scopuri civile. In prezent, Iranul se afla sub incidenta a patru sanctiuni impuse de ONU in urma refuzului de a opri imbogatirea cu uraniu.

Cipru a inceput exploatarea de petrol si gaze naturale in estul Marii Mediterane, in ciuda avertismentelor Turciei. Cipru a inceput exploatarea de petrol si gaze naturale in estul Marii Mediterane, ceea ce ar putea spori tensiunile cu Turcia, informeaza BBC. Lucrarile au inceput „noaptea trecuta tarziu”, potrivit directorului companiei nationale de energie cipriote, Solon Kassinis. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, de altfel, ca Turcia va incepe cat mai curand exploatarea de gaze naturale pe coasta Ciprului. El a adaugat ca armata turca va monitoriza estul Mediteranei cu avioane, fregate si barci cu torpila. Guvernul turc a recunoscut ca aceasta zona economica este foarte disputata si a avertizat Cipru cu privire la initiativa de a explora in zona Mediteranei. „Lucrarile de exploatare ale cipriotilor greci din estul Marii Mediterane reprezinta o provocare”, a declarat ministrul turc al energiei, Taner Yildiz. Comisia Europeana a cerut atat Ciprului, cat si Turciei sa nu amplifice aceasta problema si sa gaseasca solutii pentru aplanarea disputei privind nordul Ciprului. Turcia sustine ca nici un guvern nu are dreptul de a negocia asupra apelor teritoriale ale Ciprului atat timp cat discutiile de alaturare a insulei nu se incheie cu succes. In acelasi timp, Cipru are mare nevoie de fonduri si energie, guvernul cipriot fiind recunoscut atat de ONU, cat si de Uniunea Europeana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro