Presa in Diagonala: Statele Unite au transferat 12 detinuti de la Guantamo Bay in custodia tarilor de origine ale acestora; Moartea Marelui Ayatollah Montazeri ar putea duce la noi proteste in Iran; Discutii intre Siria si Liban pentru imbunatarirea relatiilor bilaterale
Statele Unite au transferat 12 detinuti de la Guantamo Bay in custodia tarilor de origine ale acestora. Departamentul de Justitie american a declarat ca sase detinuti yemeniti si patru afgani au fost transferati sub jursdictia autoritatilor din tarile lor de origine in decursul sfarsitului de saptamana in timp ce doi somalezi au fost trimisi in custodia enclavei Somaliland, o regiune auto-guvernata din a Somaliei. Conform Departamentului, aceste transferuri au fost efectuate conform unor acorduri individuale dintre SUA si autoritatile straine implicate, iar toate masurile de securitate necesare au fost luate. Decizia a fost criticata insa de catre senatorul Frank Wolf, vocea republicana din Casa Reprezentantilor, care a precizat ca transferurile de detinuti catre zone in care al Qaeda este inca activa pot primejdui siguranta nationala a Statelor Unite. Integral pe Reuters.
Moartea Marelui Ayatollah Montazeri ar putea duce la noi proteste in Iran. Autoritatile iraniene au trimis forte de ordine in orasul sfant Qom, temandu-se ca moartea ayatollahului Montazeri, cel mai varstnic si respectat cleric din randurile dizidentei, ar putea conduce la izbucnirea unui nou val de proteste, scrie The Telegraph. Studentii au umplut campusurile universitare scandand sloganuri reformiste ca urmare a mortii Marelui Ayatollah Hossein Ali Montazeri, lider spiritual al dizidentei impotriva actualului regim iranian. In anii ’80, ayatollahul Montazeri era vazut ca succesor firesc al lui Ruhollah Khomeini, liderul Revolutiei Islamice iraniene. Montazeri s-a opus insa naturii dictatoriale a regimului, in special executiilor in masa ale membrilor opozitiei, ajungand unul dintre cei mai virulenti critici ai puterii.
Discutii intre Siria si Liban pentru imbunatarirea relatiilor bilaterale. Presedintele sirian Bashar Assad s-a intalnit la Damasc cu premierul libanez Saad Hariri pentru o runda de discutii menite sa deblocheze relatiile bilaterale dintre cele doua state ale Orientului Mijlociu, scrie CNN. „Vrem sa deschidem noi orizonturi in relatiile dintre tarile noastre”, a declarat prim-ministrul Saad Hariri cu prilejul conferintei de presa desfasurate dupa intalnirea de la Damasc. Presedintele sirian Bashar al-Assad nu a fost prezent la intalnirea cu jurnalistii, insa agentia SANA relateza faptul ca cei doi lideri considera aceste intrevederi un punct de plecare pentru viitoarea colaborare dintre guvernele sirian si libanez.
Scenaiul „2012” s-ar putea adeveri. In cadrul unei conferinte asupra chestiunilor climatice, sustinuta recent in Copenhaga, specialistii au ajuns la concluzia ca problema cresterii nivelului marilor ar putea fi mai grava decat se credea anterior. Robert Kopp, paleoclimatolog al Universitatii Princeton din New Jersey si colegii sai, au examinat ridicarea nivelului marilor in perioada celei mai recente etape interglaciare, de acum aproximativ 125.000 de ani. Erau vremuri cand climatul era asemanator cu cel prezis pentru viitorul nostru, cu temperaturi polare mai ridicate cu aproximativ 3-5 grade decat acum. Integral in Descopera.
Filipine: Eruptia vulcanului Mayon este iminenta, nivelul de alerta a fost ridicat la 4. Autoritatile filipinze au ridicat, in cursul zilei de duminica, nivelul de alerta al celui mai activ vulcan din tara la 4, dupa ce acesta a inceput sa elimine lava si cenusa. In aceasta situatie, specialistii considera o eruptie de proportii ca fiind iminenta. In dimineata zilei de duminica un purtator de cuvant al Institutului de Vulcanologie si Seismologie a declarat ca vulcanul Mayon a continuat sa reprezinte o amenintare pentru locuitorii din zona datorita celor 222 de cutremure care s-au inregistrat in ultimele zile. Unul din acestea a fost „un cutremur de tip explozie” ce a eliberat in atmosfera un nor de cenusa care a ajuns la o altitudine de 500 de metri, noteaza CNN.