Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Talibanii care renunta la lupta vor primi o indemnizatie de 150 de euro lunar; Anglia a ajutat in secret Canada in problema poluarii prin extractii de petrol; Ciocniri intre politie si manifestantii de la Cernobal; Liga Araba impune sanctiuni Siriei in urma violentelor

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Afganistan: Trupele afgane preiau controlul a peste jumatate din tara de la fortele NATO. Presedintele Afganistanului a declarat ca trupele afgane vor prelua controlul asupra unei noi serii de teritorii. Anuntul facut de Hamid Karzai face referire la planul de retragere a trupelor NATO din Afganistan pana in 2014. Aceasta noua serie de teritorii cuprinde peste jumatate din suprafata tarii si include si unele zone care pana de curand au fost incontestabile redute ale insurgentilor. Intre zonele importante selectate pentru a fi trecute in coordonarea afgana se afla regiunea Helmand cu orasele Nawa, Naad Ali si Marja. In luna iulie, afganii au preluat controlul asupra capitalei regiunii Helmand, Lashkar Gah, iar pana in acest moment nu au existat urmari sau conflicte violente. Presedintele a anuntat ca sunt gata pentru a fi preluate orasele Balkh, Takhar, Daikundi, Samangan, Kabul si Nimroz, Jalalabad, Cheghcheran, Sheberghan, Faizabad, Ghazni, Qalai-e-Naw si Maidan Shahr. Fortele afgane vor lua controlul respectivelor regiuni in mod treptat, fara sa existe un grafic al finalizarii acestui proces, scrie CNN.

Anglia a ajutat in secret Canada in problema poluarii prin extractii de petrol. Potrivit publicatiei The Guardian, guvernul englez a acordat in secret sprijin la cel mai inalt nivel pentru campania Canadei impotriva penalitatilor impuse de Europa in problema poluarii prin extractia de petrol din nisipuri bituminoase. In acest scop, companiile Shell si British Petroleum au facut un lobby intens in Marea Britanie intrucat detin proiecte importante in zona nisipurilor bituminoase canadiene – Alberta. Anglia a deschis un nou consulat in Alberta cu scopul de a sprijini interesele comerciale ale Marii Britanii in regiune. The Guardian a dezvaluit ca David Cameron poarta discutii din luna septembrie cu omologul sau canadian, Stephen Harper, in speranta gasirii unei solutii pentru a merge inainte cu extractia de petrol din nisipuri bituminoase ale Albertei, anunta The Guardian.

Yemen: Liderul opozitiei va forma noul guvern. Liderul opozitiei din Yemen, Mohamed Basindawa, a fost insarcinat cu formarea unui guvern de uniune nationala, care sa conduca tara pana la alegerile prezidentiale din februarie 2012. Basindawa trebuie sa alcatuiasca in decurs de doua saptamani un guvern echilibrat alaturi de opozitie si partidul presedintelui Ali Abdullah Saleh. Presedintele Saleh a emis un decret de amnistie generala pentru toti cei care au comis greseli in timpul perioadei de criza, din luna ianuarie si pana in prezent. Decretul ii exclude insa pe cei vinovati de atacul de la 3 iunie asupra moscheei din palatul prezidential, in urma caruia presedintele si alti demnitari au suferit rani destul de grave. Potrivit purtatorului de cuvant al opozitiei, decretul de amnistie dat de Saleh este insa ilegal, intrucat a fost emis dupa ce acesta si-a delegat puterea vicepresedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi. Acesta a semnat duminica un decret pentru organizarea de alegeri prezidentiale anticipate in data de 12 februarie 2012, informeaza AFP.

Talibanii care renunta la lupta vor primi o indemnizatie de 150 de euro lunar. Potrivit unui proiect realizat de britanici si acceptat de NATO, talibanii care vor accepta sa renunte la lupta vor primi lunar suma de 150 de euro si vor avea dreptul de a-si pastra armele. Totodata, se acorda amnistie pentru toti cei care renunta la violente si primesc asigurari ca nu vor fi judecati niciodata nici macar cei care au participat la atrocitati. Planul englezilor doreste sa zadarniceasca atacurile talibanilor la adresa trupelor NATO. Potrivit statisticilor, din octombrie 2010 au depus armele 2.700 de talibani, dar cu toate acestea specialistii considera ca cei care au acceptat dezicerea de violente si trecutul taliban nu erau insurgenti efectivi, scrie Ria Novosti.

Liga Araba impune sanctiuni Siriei in urma violentelor. Liga Araba a aprobat duminica implementarea unor sanctiuni economice dure impotriva Siriei, facand astfel presiuni pentru stoparea violentelor. Pana acum Liga nu a sanctionat niciodata o tara araba. Sanctiunile se refera la interzicerea calatoriilor pentru oficialitati si politicieni, incetarea relatiilor cu Banca Centrala Siriana si stoparea imediata a proiectelor cu finantare araba ce se derulau in Siria. Aceste sanctiuni se alatura celor aplicate deja de UE si SUA. Liga Araba a decis adoptarea acestor sanctiuni dupa ce Siria a refuzat misiunea de observare solicitata de Liga Araba pentru monitorizarea concretizarii intelegerii de pace semnate de presedintele Assad si incetarea violentelor. Ministrul de externe sirian a raspuns sanctiunilor anuntate de Liga Araba printr-o scrisoare in care acuza ca se incearca transformarea crizei siriene in una internationala si ca Liga se amesteca in afacerile interne ale tarii sale, anunta New York Times.

Ciocniri intre politie si manifestantii de la Cernobal. Peste 80 de persoane care au participat la curatarea zonei din jurul Cernobalului dupa dezastrul din 1986 au intrat in greva foamei si s-au instalat cu corturile la Donetsk, protestand fata de decizia guvernului de a le taia indemnizatiile. Duminica, politistii si-au facut aparitia si au dezafectat tabara improvizata a grevistilor in baza deciziei luate de administratia locala in 23 noiembrie, cand a interzis orice tip de proteste stradale de teama amenintarilor teroriste primite in ultima vreme. In timpul operatiunii un politist a impins un protestatar care a cazut si a murit ulterior in ambulanta. Au urmat ciocniri intre cele doua tabere, informeaza AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro