Sari direct la conținut

Presa in diagonala: Trupe de comando americane si sud-coreene au fost parasutate in Coreea de Nord in misiuni de recunoastere si supraveghere; Leon Panetta: Operatiunea militara impotriva Iranului a fost elaborata si este gata de aplicare; Bulgaria va utiliza megafoane pentru a alerta populatia in cazul unor cutremure puternice

HotNews.ro
Presa in diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in diagonala, Foto: Colaj foto

Egipt: Candidatul Fratiei Musulmane, Mohamed Mursi, si Ahmad Shafiq, ultimul premier al lui Hosni Mubarak, se vor confrunta in turul doi al prezidentialelor. Candidatul Fratiei Musulmane, Mohamed Mursi, si Ahmad Shafiq, ultimul premier al lui Hosni Mubarak, se vor confrunta in turul doi al alegerilor prezientiale din Egipt, in 16 – 17 iunie, a anuntat luni comisia electorala, care a adaugat ca rata de participare la primul tur a fost de 46%, relateaza AFP. „Niciun candidat nu a obtinut majoritatea absoluta. Drept consecinta, potrivit articolului 40 din legea alegerilor prezientiale, va fi un al doilea tur intre Mursi si Shafiq (…), care au obtinut cel mai mare numar de voturi” in primul tur, din 23 si 24 mai, a precizat Faruq Soltan, presedintele comisiei. In acest scrutin, Mursi a obtinut 5.764.952 de voturi iar Shafiq 5.505.327. Nationalistul arab Hamdeen Sabbahi a ocupat locul trei, cu putin peste 4,8 milioane de voturi. Mursi a beneficiat de sustinerea puternicei retelei de militanti ai confreriei, care au oferit Fratiei Musulmane peste jumatate dintre fotoliile de deputati. Shafiq, ultimul premier al lui Hosni Mubarak si fost sef al statului major al armatei aerului, este acuzat de adversarii sai ca ar fi omul militarilor care conduc tara de la caderea lui Mubarak, in februarie 2011. El si-a construit campania militand pentru revenirea la stabilitate, apreciata de egipteni, dupa 15 luni de tranzitie tumultoasa.

O carte biografica prezinta informatii detaliate despre obiceiul lui Barack Obama de a fuma marijuana in adolescenta. O carte intitulata „Barack Obama: The Story”, o biografie scrisa de David Maraniss, prezinta detalii incredibile din adolescenta presedintelui american Barack Obama, precum si obiceiul sau de a consuma frecvent marijuana in timpul liceului, relateaza ABC News. Cartea va fi publicata abia pe 19 iunie, insa parti importante din carte au aparut deja pe internet. Pagina 293 a cartii contine detalii despre prietenii din liceu ai lui Barack Obama, grupul fiind poreclit „Choom Gang” („Gasca de fumatori”), de la un verb care inseamna „a fuma marijuana”. „Ca membru al Choom Gang, Barry Obama era recunoscut pentru ca initiase noi moduri de a fuma marijuana. Primul era ‘AT’, prescurtarea de la ‘absorbtie totala’ „, o referire la inhalarea completa a fumului tigarii de marijuana, scrie David Maraniss. Incercand sa plaseze aceste informatii intr-un context politic, autorul biografiei face o antiteza cu un alt tanar, care avea sa devina presedinte, Bill Clinton, care sustinea ca nu a inhalat niciodata fumul inhalat in timpul studentiei la Oxford. Dezvaluirile despre comportamentul din tinerete al lui Obama sunt parte a acuzatiilor si criticilor din campania electorala dinaintea scrutinului prezidential din noiembrie, in care actualul presedinte candideaza pentru un nou mandat.

Leon Panetta: Operatiunea militara impotriva Iranului a fost elaborata si este gata de aplicare. Operatiunea militara impotriva Iranului a fost elaborata si este gata sa fie pusa in aplicare, a declarat duminica secretarul de stat american al Apararii, Leon Panetta, intr-un interviu acordat pentru ABC News, informeaza YNetNews.com. Leon Panetta a declarat ca Pentagonul dispune de un plan militar in cazul in care negocierile diplomatice nu vor convinge Iranul sa renunte la programul sau nuclear si ca Statele Unite nu vor ezita sa atace instalatiile nucleare ale Teheranului. „Premisa de baza este ca nici SUA, nici comunitatea internationala nu vor permite Iranului sa dezvolte arme nucleare”, a spus Panetta, adaugand ca Statele Unite vor face tot posibilul pentru a nu le permite iranienilor sa-si dezvolte arme de distrugere in masa. Ambasadorul american in Israel, Daniel Shapiro, a comentat recent ca Washingtonul este pregatit pentru o eventuala ofensiva impotriva Iranului. „Ar fi de dorit rezolvarea acestei probleme mai degraba pe cale diplomatica si cu ajutorul presiunii decat prin utilizarea fortei militare, dar aceasta nu inseamna ca o astfel de posibilitate nu este disponibila in totalitate – aceasta nu este doar disponibila, ci si gata sa fie folosita”, a subliniat Shapiro. Leon Panetta si-a exprimat speranta ca „impasul nuclear cu Iranul ar putea fi rezolvat pe cale pasnica”.

Bulgaria va utiliza megafoane pentru a alerta populatia in cazul unor cutremure puternice. Autoritatile bulgare vor folosi megafoane pentru a alerta populatia in cazul unui cutremur cu o magnitudine mai mare de 4 grade pe scara Richter, a anuntat luni ministrul bulgar de Interne, Tvetan Tvetanov, relateaza Novinite.com. Ministrul a explicat ca rolul politiei va fi sa ii informeze pe cei care si-au abandonat locuintele cu privire la magnitudinea cutremurului. „Ne bazam, de asemenea, pe mass-media sa informeze populatia”, le-a spus Tvetanov jurnalistilor. El crede ca alerta emisa de magafon nu va produce panica in randul populatiei. In opinia sa, sistemul de alertare cu sirene pentru cazuri de urgenta din Bulgaria ar fi provocat panica in mod nejustificat, daca ar fi fost utilizat in cursul cutremurului care a avut loc saptamana trecuta, in noaptea de luni spre marti, in jurul orei locale 3.00. Epicentrul cutremurului de marti s-a situat la aproximativ sase kilometri de orasul Pernik si la aproximativ 25 de kilometri de Sofia. Seismul a fost urmat de numeroase replici.

Trupe de comando americane si sud-coreene au fost parasutate in Coreea de Nord in misiuni de recunoastere si supraveghere. Trupe de comando americane si sud-coreene au fost parasutate in Coreea de Nord pentru a monitoriza instalatiile militare subterane, a dezvaluit un comandant american al fortelor speciale in Coreea, ale carui observatii au fost raportate in mass-media americane, informeaza AFP. „Dupa 50 de ani, inca nu stim mare lucru despre capacitatile si amploarea acestor instalatii subterane nord-coreene. Mijloacele noastre electronice de recunoastere si de supraveghere nu sunt atat de eficiente pe cat ne-am dori si trebuie sa trimitem oameni in subteran”, a afirmat generalul Neil Tolley, in cadrul unei conferinte pe tema fortelor speciale, in Florida. „Asadar, am trimis soldati sud-coreeni si americani in Coreea de Nord in misiuni speciale de recunoastere”, a adaugat generalul Neil Tolley, motivand ca instalatiile nu pot fi detectate de satelitii-spion. Generalul american a explicat ca trupele de comando au fost parasutate pe teritoriul Coreei de Nord purtand minimul de echipament, pentru a evita sa fie reperate. Regimul de la Phenian a construit mii de tuneluri de la sfarsitul razboiului coreean din 1953. Cel putin patru dintre ele au fost sapate in zonele demilitarizate, marcand granita cu Coreea de Sud. Printre instalatiile militare identificate se numara 20 de aerodromuri aflate partial in subteran si mii de posturi de artilerie. In luna februarie, agentia sud-coreeana Yonhap indica constructia a cel putin doua noi tuneluri intr-un poligon de teste nucleare din Coreea de Nord, ceea ce ar fi putut sugera pregatirea unui nou test nuclear.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro