Presa in Diagonala: Turcia isi va tripla investitiile in Egipt cu pana la 5 miliarde de dolari; Grecia spera sa salveze economia tarii prin construirea de parcuri fotovoltaice; Ahmadinejad: Cei doi americani inchisi in Iran sub acuzatia de spionaj vor fi eliberati
Viitoarele alegeri prezidentiale din Venezuela vor avea loc pe 7 octombrie, in 2012. Venezuela va organiza alegeri prezidentiale pe 7 octombrie 2012, cu doua luni mai devreme fata de data obisnuita, potrivit presedintelui Consiliului national electoral, citat de AFP. „Vom asigura fiabilitatea alegerilor, precum si calitatea si credibilitatea rezultatelor”, a asigurat Lucena. In Venezuela, alagerile prezidentiale se tin intr-un singur tur de scrutin, iar candidatii sunt departajati prin majoritate simpla. Presedintele Hugo Chavez, aflat la putere din 1999, spera sa obtina un al treilea mandat de sase ani, in ciuda faptului ca s-a operat recent de o tumora canceroasa in zona pelviana.
Ahmadinejad: Cei doi americani inchisi in Iran sub acuzatia de spionaj vor fi eliberati. Iranul ii va elibera in curand pe cei doi americani arestati in urma cu doi ani in Iran si condamnati pentru spionaj, a anuntat marti presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, numind acest gest unul umanitar, cu cateva saptamani inainte de deplasarea pe care o va efectual la sediul ONU, in New York, relateaza Reuters. „Cred ca aceste doua persoane vor fi eliberate in doua zile. Da, in doua zile. Inshallah, vor fi liberi”, a apus Ahmadinejad, prin intermediul unui translator, intr-un interviu difuzat de televiziunea americana NBC. „O facem… dintr-un gest umanitar”, a adaugat el. Cetatenii americani Shane Bauer si Josh Fattal au fost condamnati luna trecuta in Iran la opt ani de inchisoare, dupa ce in iulie 2009 au fost arestati pe teritoriul iranian, in apropiere de granita cu Irakul, fiind acuzati de spionaj. Impreuna cu acestia a mai fost arestata si cetateana americana Sarah Shourd, care a fost eliberata in septembrie 2010, in schimbul unei cautiuni de 500.000 de dolari. Bauer si Fattal se afla incarcerati la temuta inchisoare Evin din Teheran, unde impart aceeasi celula.
Rusia se plange de o proasta cooperare cu SUA si cere garantii ferme ca scutul anti-racheta nu e indreptat impotriva ei. Rusia se plange de o slaba comunicare in relatiile sale cu NATO privind amplasarea scutului american anti-racheta in Europa, informeaza RIA Novosti. Comentariile vin dupa ce Romania a fost de acord sa gazduiasca interceptoare de tacheta, ca parte a scutului de aparare al SUA. Secretarul de stat Hillary Clinton si ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, au semnat acordul astazi, la Washington. „Intelegerea cu Romania in legatura cu instalarea unui sistem de aparare impotriva rachetelor balistice la fosta baza aeriana Deveselu, precum si anuntul instalarii in viitorul apropiat a unui radar american AN/TPY-2 in Turcia, demonstreaza ca planurile antiracheta americane sunt implementate rapid si conform programului”, a declarat ministerul rus de externe. „Acest lucru se intampla pe fundalul lipsei de progres in relatia Rusia – NATO si Rusia – SUA pe tema discutiilor privind amplasarea scutului anti-racheta”, a mai afirmat oficialul rus. Rusia cere, de asemenea, garantii ca viitorul scut anti-racheta al NATO nu va fi indreptat impotriva sa, potrivit unui comunicat de presa al ministerului rus de afaceri externe. De altfel, secretarul general al NATO pentru politica de securitate, Dirk Brengelman, a anuntat ca NATO nu exclude semnarea unui document care sa garanteze Moscovei ca viitorul scut nu va fi indreptat impotriva ei. Washington-ul a renuntat la amplasarea unui scut anti-racheta in Polonia si Cehia in 2009, ceea ce a infuriat Rusia. Moscova a acceptat sa coopereze la noul plan, insa a avertizat ca si-ar putea consolida apararea daca nu devine partener al SUA. Departamentul de stat al SUA a anuntat ca scutul anti-racheta va ocupa o suprafata de 175 de hectare in Romania o data cu finalizarea proiectului in 2015.
Grecia spera sa salveze economia tarii prin construirea de parcuri fotovoltaice. Guvernul de la Atena a anuntat ca va face investitii de 1,133 de miliarde de euro pentru construirea de parcuri fotovoltaice in tara, care vor produce un total de 458 de megawati si vor crea peste 700 de locuri de munca, anunta AFP. Unul dintre cele mai mari parcuri, de 200 de megawati, va fi amplasat in orasul Kozani din nord-vestul Greciei de catre o firma al carei capital apartine 100% filialei de energie regenerabila a companiei nationale de electricitate. Kozani este unul dintre orasele cu cele mai mari centrale electrice si intentioneaza sa reduca treptat dependenta de lignit, un combustibil extrem de poluant. Cu un buget de 500 de milioane de euro, parcul va oferi 450 de locuri de munca si va deveni „unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din lume”. Alte doua societati vor crea 40 de parcuri fotovoltaice, cu un cost estimat la 630 de milioane de euro si cu o putere de 258 de megawati. Premierul grec Georges Papandreou sustine constant ca nu va renunta la investitiile in resursele regenerabile din Grecia, mai ales ca soarele si vantul puternic vor contribui la revitalizarea economica a tarii, care traverseaza una dintre cele mai grave crize economice din ultimii ani. De altfel, Germania este interesata sa „cumpere soare” grecesc si va importa energie electrica produsa de parcurile voltaice din Grecia.
Turcia isi va tripla investitiile in Egipt cu pana la 5 miliarde de dolari. Premierul turc Tayyip Erdogan a declarat ca Turcia isi va tripla investitiile in Egipt, de la 1,5 miliarde de dolari pana la 5 miliarde de dolari, informeaza RIA Novosti. Cu ocazia vizitei de doua zile din Egipt, cele doua tari au semnat o serie de acorduri economice si comerciale, care ar creste cifra de afaceri de la 3 miliarde de dolari pana la 5 miliarde de dolari. Guvernul de la Ankara a declarat ca este interesat sa investeasca in special in turism, comunicatii, energie si sistemul bancar. Tayyip Erdogan viziteaza Egipt, Libia si Tunisia, unde intentioneaza sa sprijine demersul democratiei, precum si discutarea unui parteneriat strategic in Orientul Mijlociu.