Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Yemen – amenintat de razboi civil, in lipsa presedintelui Saleh; SUA: Aproape 100.000 de hectare au fost afectate de un incendiu in statul Arizona

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Yemen – amenintat de razboi civil, in lipsa presedintelui Saleh. In capitala yemenita Sanaa, un armistitiu fragil a fost incheiat intre fortele de securitate si protestatarii anti-guvernamentali, sustinuti de gruparile tribale, scrie Al-Jazeera. Ragazul vine dupa doua saptamani de lupte care amenintau sa se transforme intr-un razboi civil. Presedintele yemenit, Ali Abdullah Saleh, ranit in urma unui atac petrecut saptamana trecuta, se recupereaza in tara vecina, Arabia Saudita.

Ramane neclar daca Saleh va reveni in Yemen, desi surse guvernamentale pretind ca acesta se va intoarce in tara in zilele urmatoare. Reprezentantii opozitiei sustin ca procesul de tranzitie politica a inceput deja si declara ca vor accepta un transfer de putere catre vicepresedintele Abd al-Hadi Rabbu Mansour. Daca acest lucru nu se va intampla, opozitia va forma un „consiliu de tranzitie”, scrie BBC.

Oficialii americani au declarat ca nu exista niciun indiciu care sa sugereze ca Saleh nu va reveni in Yemen si au incurajat tara sa realizeze transferul puterii in limitele constitutiei sale. De-a lungul lunilor de protest, Washington-ul si-a exprimat ingrijorarea ca un vid de putere ar putea incuraja activitatea gruparii al-Qaeda in Peninsula Arabica, scrie The Wall Street Journal.

Statele Unite si Marea Britanie indeamna Arabia Saudita sa puna presiune pe Saleh, pentru ca acesta sa demisioneze in schimbul imunitatii la urmarirea penala si a garantiilor cu privire la viitorul sau financiar, scrie The Guardian.

Intr-un articol publicat in The Atlantic, J. Dana Stuster scrie ca inainte sa fie ranit, vineri, Saleh a „fracturat” cu succes opozitia yemenita, incepand un conflict violent care continua si in lipsa sa.

The Independent discuta posibilitatea ca revolta din Yemen sa ia amploare si sa se transforme intr-un razboi civil, chiar in lipsa presedintelui Saleh.

SUA: Aproape 100.000 de hectare au fost afectate de un incendiu in statul Arizona. Aproximativ 94.500 de hectare dintr-o zona impadurita din Arizona au fost afectate de un incendiu pe care 2.500 de pompieri si 22 de elicoptere nu au reusit sa il tina sub control, potrivit autoritatilor din sud-vestul Statelor Unite ale Americii. Mai multe comunitati mici au fost evacuate. Pana in acest moment, focul nu a facut nicio victima. Pompierii au explicat ca nu au reusit sa controleze focul din cauza climei uscate si a vanturilor care sufla in regiune. Un nor imens de fum acopera zona muntoasa Wallow, aflata in apropiere de granita dintre statele Arizona si New Mexico, scrie AFP.

Siria: 120 de politisti au fost ucisi in nordul tarii. Aproximativ 120 de politisti si membri ai fortelor de securitate siriene au fost ucisi, luni, de catre grupurile armate, intr-un oras din nordul tarii, potrivit televiziunii de stat siriene, citate de catre revista Time. Televiziunea de stat siriana sustine ca aproximativ 120 de membri ai fortelor de securitate ar fi fost ucisi luni in nordul tarii. Dintre acestia, 82 si-au pierdut viata intr-un atac asupra unui post de securitate. Informatiile furnizate de catre televiziunea siriana nu au putut fi verificate pana in acest moment. Confruntarile au avut loc in orasul Jisr al-Shughour din provincia Idlib, unde fortele de securitate siriene au desfasurat operatiuni militare in ultimele zile, in incercarea de a pune capat revoltei care vizeaza inlaturarea presedintelui Bashar al-Assad. Potrivit organizatiilor care militeaza pentru drepturile omului, cel putin 35 de oameni au murit in regiune in ultimele trei zile.

Bahrain: 47 de medici si asistente medicale sunt urmariti penal pentru ca i-au tratat pe protestatarii raniti in timpul revoltei. Medicii si asistentele medicale care i-au tratat pe protestatarii anti-guvernamentali raniti in timpul tulburarilor din Bahrain au aparut, luni, in instanta, fiind acuzati ca au participat la eforturile de rasturnare a monarhiei, scrie The Guardian. Autoritatile din Bahrain au inceput urmarirea penala a 47 de medici si asistente medicale. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt acuzati de participare la mitinguri ilegale si la eforturile de rasturnare a monarhiei, detinere de arme, delapidare, asalt, raspandire de stiri false si refuzul de acorda ingrijiri medicale pacientilor sunniti. In timpul revoltelor, medicii din Bahrain au afirmat in mod repetat ca este de datoria lor sa trateze toate victimele, acest lucru neinsemnand ca ar sustine una dintre cauze. Cel putin 31 de persoane si-au pierdut viata in timpul protestelor incepute la mijlocul lunii februarie. Sute de manifestanti, lideri ai opozitiei si activisti pentru drepturile omului au fost retinuti. Doi protestatari au fost condamnati la moarte. Starea de urgenta, instituita la mijlocul lunii martie, a fost ridicata miercurea trecuta. Protestararii au iesit din nou in strada, vineri, 3 iunie, in Manama. Fortele de securitate au folosit gaze lacrimogene si gloante de cauciuc pentru a imprastia multimea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro