Presa internationala despre protestele de la Bucuresti: Politicienii romani trebuie sa se reconecteze la realitate; Romania, o tara apatica din punct de vedere politic
Protestele din Romania au continuat luni, la Bucuresti, pentru a patra zi consecutiv, dar si in marile orase al tarii. A patra zi de proteste din Capitala s-a incheiat dupa miezul noptii, insa au lipsit violentele si incidentele din zilele precedente, desi numarul de persoane retinute de Jandarmerie a crescut la 113.
“Clasa politica romaneasca trebuie sa se reconecteze la realitate”, este titlul unui editorial publicat de The Guardian. Editorialistul Cristian Cercel scrie ca presedintele Traian Basescu, care se afla la conducerea tarii din 2004, este unul dintre principalii sustinatori ai diminuarii influentei statului din mai multe domenii, cel mai recent fiind sistemul romanesc de sanatate.
Proiectul de lege a sanatatii a provocat demisia lui Raed Arafat, un oficial de stat de rang inalt, extrem de popular si medic la terapie intensiva, scrie editorialistul, fapt ce a provocat proteste de amploare in toata tara. “Romania, o tara apatica din punct de vedere politic, lipsita de proteste, redescopera protestele in strada pe timp de noapte”.
In fata opozitiei societatii, Traian Basescu a anuntat vineri ca proiectul de lege trebuie retras. Inca o data, presedintele roman a dat dovada de o aroganta incredibila, interpretand opozitia publica fata de privatizarea sistemului sanitar drept o opozitie fata de imbunatatirea lui, fapt ce demonstreaza lipsa legaturii cu realitatea, dupa cum a remarcat editorialistul The Guardian.
Nemultumirea oamenilor fata de actualii lideri este ceea ce ii impinge sa iasa pe strazi, insa ar fi o greseala sa ne gandim ca protestele sunt indreptate doar in directia lui Traian Basescu sau a Guvernului. Protestatarii au nevoie de figuri pentru a-si varsa furia, insa reticenta opozitiei de mobilizare a manifestatiilor reflecta lipsa de incredere in intreaga clasa politica, mai scrie The Guardian.
Presedintele Traian Basescu si liderii partidului de guvernamant au fost absenti din spatiul public in timpul protestelor de strada, sugerand ca le pasa de soarta protestatarilor pe cat de mult le pasa de reproducerea viermilor de matase.
“Mamaliga nu explodeaza”. Acesta este aforismul folosit de romani pentru a descrie atitudinea de resemnare tipica tarii, insa ceva s-a “rupt” la sfarsitul acestei saptamani, noteaza The Economist. Sute de oameni au iesit pe strazile Bucurestiului si din alte 40 de orase din tara, indreptandu-si furia catre liderii tarii. Publicatia britanica observa, de asemenea, lipsa de diplomatie a presedintelui Traian Basescu, precum si temperamentul sau schimbator.
CNN relateaza ca mai multe proteste urmeaza sa aiba loc in Romania. Membrii coalitiei de opozitie au declarat luni ca planuiesc proteste de masa in Romania, dupa patru zile de manifestatii ale romanilor impotriva masurilor de austeritate adoptate de Guvern.
Prim-ministrul Emil Boc a cerut incetarea violentelor si a facut apel la dialog, informeaza BBC.
Washington Post citeaza declaratiile premierului Emil Boc, care avertizeaza ca protestele violente, in urma carora au fost ranite 59 de persoane, ar putea pune in pericol stabilitatea tarii si sansele Romaniei de crestere economica. El a promis ca proiectul de lege al sanatatii va fi revizuit.