Sari direct la conținut

Presa internationala despre situatia din Romania: Opozitia indeamna sustinatorii lui Traian Basescu sa nu participe la referendum / Romania nu va adera la Schengen inainte de decembrie 2012 / UE ar putea suspenda dreptul de vot al Romaniei si Bulgariei

HotNews.ro
PRESA IN DIAGONALA, Foto: Colaj foto
PRESA IN DIAGONALA, Foto: Colaj foto

Reactii in presa internationala nu au incetat sa apara dupa ce opozitia din Romania a cerut sustinatorilor lui Traian Basescu sa boicoteze referendumul din 29 iulie. Novinite prezinta declaratia ministrului roman de externe, Andrei Marga, privind aderarea tarii la spatiul Schengen. Intr-un blog asociat New York Times, Judy Dempsey scrie despre o posibila suspendare a dreptului de vot pentru Romania si Bulgaria in cadrul Uniunii Europene

Partidul Democrat Liberal (PDL) a cerut marti romanilor sa boicoteze referendumul din 29 iulie privind demiterea presedintelui Traian Basescu, afirmand ca „le este teama de frauda”. Un eventual boicot al sustinatorilor PDL la referendum ar putea complica demiterea lui Traian Basescu. Votul urmeaza sa fie validat doar in cazul in care peste 50% din electorat se prezinta la urne. Conform sondajelor de opinie, majoritatea cetatenilor vor vota „Da” pentru demitere, in procent de 68%. „PDL nu poate aproba o serie lunga de nereguli si abuzuri. Le cerem romanilor sa nu participe la aceasta sarada”, a anuntat presedintele PDL, Vasile Blaga. Decizia PDL a fost imediat criticata de catre prim-ministru Victor Ponta. „Voi sesiza Comisia Europeana, Parlamentul European si premierii tarilor UE, pentru a-i informa ca Traian Basescu i-a indus in eroare”, a declarat Ponta, scrie AFP.

Romania nu va adera la Acordul Schengen inainte de decembrie 2012, a anuntat ministrul de externe Andrei Marga, citat de agentia bulgara Telegraph. Aderarea Romaniei ar putea avea loc in doua etape, in toamna acestui an frontierele aeriene si maritime, iar in primavara anului viitor frontierele terestre, a mai dezvaluit Marga in timpul participarii la Consiliul Afacerilor Externe. Comisia Europeana va publica urmatorul raport MCV pentru Romania la sfarsitul acestui an. In cazul Bulgariei, urmatorul raport MCV va fi publicat la sfarsitul anului 2013, ceea ce inseamna ca ar putea sa nu adere la Schengen mai devreme de 2014. Romania si Bulgaria puteau intra in Schengen in primavara anului 2011, dar tari precum Franta, Germania, Olanda sau Finlanda s-au opus pe motivul crimei organizate si coruptiei care ar putea periclita siguranta Spatiului Schengen, anunta Novinite.

Opozitia din Romania a cerut marti sustinatorilor sai sa nu voteze la referendumul de duminica pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, intr-un efort de a mentine rata de participare sub 50%, pentru invalidarea rezultatului. Uniunea Europeana a criticat guvernul, fortandu-l sa renunte la unele masuri care faceau mai usoara eliminarea lui Traian Basescu, devenit nepopular pentru masurile sale de austeritate. Parlamentul, dominat de premierul Victor Ponta (USL), l-a suspendat pe Traian Basescu, acuzat ca si-a depasit atributiile, iar referendumul de duminica va decide daca acesta va fi demis. Abtinerile in masa intr-o tara in care prezenta la vot se situeaza in jurul valorii de 50%, chiar si in vremuri normale, l-ar putea face pe Traian Basescu sa „supravietuiasca” referendumului, chiar daca majoritatea ar vota in favoarea demiterii acestuia, informeaza Reuters.

Bulgaria si Romania au facut obiectul unor rapoarte „taioase” ale Comisiei Europene, dupa ce au fost din nou criticate pentru coruptie, fragilitatea statului de drept sau crima organizata (in cazul Bulgariei). Dar ce se poate face in mod realist pentru a convinge cele doua guverne sa adopte angajamente pe termen lung pentru stabilirea statului de drept si lupta impotriva coruptiei? Romania si Bulgaria s-au alaturat Uniunii Europene in 2007, desi aceste probleme au fost evidentiate si atunci in rapoartele UE. Acum Comisia Europeana are responsabilitatea de a actiona. S-ar putea retine fondurile structurale si de dezvoltare in valoare de cateva sute de milioane de euro. S-a amanat deja accesul celor doua tari la spatiul Schengen, acord care permite cetatenilor sa traverseze frontierele UE fara pasaport. Sanctiunea finala ar putea fi suspendarea dreptului de vot pentru Romania si Bulgaria, ceea ce ar insemna ca nici una dintre tari nu va putea vota impreuna cu alte state membre in probleme care le afecteaza, scrie Judy Dempsey pe un blog asociat New York Times.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro