Sari direct la conținut

Presa internațională vorbește despre o nouă criză energetică, în timp ce prețul gazelor atinge maximul din ultimii doi ani

HotNews.ro
Instalații depozit de gaze, Foto: Šálek Václav / ČTK / Profimedia
Instalații depozit de gaze, Foto: Šálek Václav / ČTK / Profimedia

Depozitele de gaze ale Europei se epuizează rapid în această iarnă și nu există niciun stimulent economic pentru companiile din domeniul energiei, precum Uniper SE și Eni SpA, pentru a reface stocurile la prețurile actuale, potrivit Financial Post, care citează o analiză Bloomberg. De aceea, cresc îngrijorările în legătură cu refacerea rezervelor în această vară, precum și cu proviziile de iarna viitoare.

În aceste condiții, Europa se confruntă din nou cu amenințarea unei crize energetice, arată în analiza Bloomberg.

Pe bursa TTF de la Amsterdam, relevantă pentru piața europeană, contractele futures au crescut luni cu 5,4%, ajungând la 58,75 euro/MWh. Acesta este cel mai mare din februarie 2023.

Prețurile au crescut în condițiile în care depozitele de gaze sunt mai puțin de jumătate pline, fiind cel mai scăzut nivel al gradului de umplere în această perioadă a anului, din 2022 până în prezent, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe.

Prețurile pentru la vară nu sunt rentabile pentru refacerea stocurilor, mai arată analiza Bloomberg.

După mai multe zile fără vânt în această iarnă, pe fondul unor temperaturi mai scăzute și oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina, țările europene au fost nevoite să apeleze mai mult la stocurile de gaze pentru a acoperi necesarul de consum.

În trei luni, au fost extrase din depozite mai mult decât în cinci anul trecut

În trei luni, depozitele din România au pierdut peste jumătate din cantitățile de gaze înmagazinate, arată datele Gas Infrastructure Europe.

Mai exact, gradul de umplere a depozitelor de gaze este acum de 40%, de la 100% la mijlocul lui noiembrie. Anul trecut, la sfârșitul lui martie, adică la finalul sezonului rece, depozitele de gaze erau pline în proporție de 50%.

Altfel spus, până acum s-au scos din depozite, în trei luni, mai mult decât în cinci, anul trecut.

În condițiile în care prețurile cresc, refacerea depozitelor ar putea fi mai costisitoare decât anul trecut.

Depozitul de lângă București, cel mai redus grad de umplere

Depozitul cel mai mare din România, cel care alimentează zona Capitalei și centrala electrică de la Brazi, este plin în proporție de doar 24%.

Conform datelor Asociației Operatorilor de Înmagazinare Gaze Naturale din Europa – GIE, în data de 10 februarie 2025, pe baza datelor înregistrate în teren în 8 februarie 2025, la nivelul Europei gradul mediu de umplere a depozitelor este de 49,02%. România – cu 40,90% – se găsește pe locul 14 în rândul țărilor din UE, în fața unor state precum Belgia, Croația, Olanda, Franța.

Pentru gazele stocate, companiile plătesc tarife de înmagazinare, pe care apoi le plătim cu toții în facturile finale.

Gazele care rămân în depozite sunt mai scumpe, deoarece li se adaugă noi tarife de înmagazinare, astfel că golirea depozitelor la finalul fiecărei ierni este un lucru benefic, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

INTERVIURILE HotNews.ro